Derfor gleder boligbremsen ekspertene: – Det har vært «ville vesten»

Boligbremsen får ekspertene til å smile. 

– GLEDELIG: Prisbonanzaen har stresset kjøpere til å «hoppe på toget» og økt sjansen for en kraftigere korreksjon senere, mener sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Vi har ventet på dette. Boligmarkedet har vært «ville vesten». Det er gledelig at det nå roer seg ned, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.

Etter fjorårets prisbonanza startet boligåret 2017 avventende, og har nå fått sin mest moderate måned hittil: I april steg boligprisene kun 0,5 prosent, selv om dette regnes som en sterk boligmåned.

– Denne prisutviklingen er en veldig god nyhet, utbryter direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Boligbremsen gjør seg ikke minst gjeldende i Oslo. Hittil i år har antallet omsetninger sunket over 10 prosent sammenlignet med i fjor. Samtidig øker boligtilbudet, viser den nye bransjestatistikken.

Mot sommeren ventes videre utflating i prisene, og til høsten blir flere store nyboligprosjekter ferdigstilt. Da tror Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer at prisene omsider kan falle litt.

Les også

Boligprisene steg 0,5 prosent i april

– Det begynte å bli kritisk

For førstegangskjøpere i hovedstaden kommer det ikke for tidlig: Prisen per kvadratmeter har bikket over 70.000 kroner i snitt.

I en fersk NEF-undersøkelse svarer meglere at de nå ser en økning i venner og søsken som må gå sammen om boligkjøp i Oslo.

– Det er nesten en umulighet å være førstegangskjøper i Oslo på normal inntekt i dag. Et mindre hett marked er en god nyhet i flere dimensjoner: Det hjelper nye etablerere, gir kjøpere mer å velge i, og det reduserer risikoen for finansielle ubalanser, sier Geving.

– Veksten vi hadde i 2016 var ekstrem, og da tolvmånedersveksten nærmet seg 25 prosent, begynte det å bli kritisk: Markedet ble sårbart for et sjokk i økonomien.

Olsen i Nordea Markets mener utviklingen var risikabel.

– Når det går så fort i svingene som det har gjort, hopper mange på toget i forventning om at det fortsetter å stige. Det gir økt risiko for en kraftigere korreksjon senere, sier han.

Les også

Meglere før april-fasiten: Gir gladmelding til boligkjøpere

Banksjef: Siv har hatt effekt

Snorre Storset er administrerende direktør i Nordea Norge. Han er også glad for boligtallene.

– En mer avdempet prisutvikling er positivt, slik vi ser det. De tilstandene vi har sett til nå, særlig i Oslo, er ikke bærekraftig over tid, sier han.

Som sjef i landets nest største bank, er Storset overbevist om at Siv Jensens nye boliglånsforskrift har en del av «æren»: De ser seg nødt til å gi flere låneavslag.

– Det er særlig grensen på fem ganger inntekt som har effekt, sier Storset.

De nye lånereglene er ekstra strenge for Oslo, og Nordea-sjefen mener det vil fortsette å bremse Oslo-markedet fremover.

– Prisveksten vil trolig bli mye lavere enn hva vi ventet tidligere. Men vi tror fortsatt på prisvekst, presiserer han.

I tillegg peker han på at renteeffekten er unnagjort, ettersom nye rentekutt ikke lengre fyrer opp boligprisene: Torsdag valgte sentralbanksjef Øystein Olsen å holde styringsrenten uendret på rekordlave 0,5 prosent for syvende gang på rad.

Les også

– Boligprisveksten dabber betydelig av

Les også

Meglere merker kjøligere boligmarked i Oslo

Les også

Oppussingsobjekt på Oslos beste vestkant:
5,3 mill. over prisantydning

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Eiendom
 3. Eiendom Norge
 4. Bank
 5. Oslo

Flere artikler

 1. 2017: En boligodyssé

 2. Eksperter tror boligtoppen er nådd

 3. – Det sprer seg

 4. – Kan bli skjebnehøst for førstegangskjøpere

 5. – Kjedelig å miste gevinst