Ut på tur, aldri lur: Ferierer på kreditt, men venter med betalingen

Mange nordmenn bestiller og betaler sommerferien med kredittkortet – uten planer om å betale tilbake med det første.

KREDITTFERIE: Flere og flere drar på ferie uten å ha planer om å betale tilbake med det første.
  • Nanna Johannessen
Publisert: Publisert:

Ferie på krita. Vi bruker mer penger på sommerferien enn før, og bruker i snitt 16 670 kroner hver på ferien, ifølge en undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank1.

Mye tyder på at det for mange nordmenn er snakk om «feriepenger» man ikke har.

LES OGSÅ: Ferie-trøbbelet flest nektes erstatning for

Ferie på kreditt. Undersøkelsen som ble gjennomført i juni, viste at en av ti nordmenn var usikre på om de måtte ta årets sommerferie på kreditt. Blant disse regnet hver fjerde med at det ville ta inntil et halvt år eller mer å betale kredittgjelden tilbake.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 trekker frem at det er mange som betaler ferien med kredittkort, og at det av sikkerhetsårsaker er smart.

– Faren er for de som ikke har penger til å betale det tilbake, men som drar kortet likevel og ferierer over evne. Kan du ikke betale for ferien nå med ferie- og skattepenger, ja så blir det ikke noe lettere til høsten. Problemene blir bare større, og rentene vokser. Tenk så kjipt ikke å ha betalt ned ferien til jul, sier han.

LES OGSÅ: Her får du billigst valuta

Seks prosent utsetter. En undersøkelse utført av TNS Gallup for Nordea bekrefter at flere drar på «kredittferie».

– Det er cirka 17 prosent som har betalt årets ferie med kredittkort, hvorav seks prosent utsetter betalingen på ubestemt tid. Men den største andelen betaler ved forfall. Da får du nytte av kredittkortets fordeler gjennom sikker betaling og reiseforsikring hvis 50 prosent av reisen er betalt med kortet, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

LES OGSÅ: Spar tusener på merkeklær

Aldri på avbetaling! Hun mener den generelle regelen er aldri å ta forbruk på avbetaling.

Forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen forteller at enkelte prioriterer syden-ferie fremfor regningsbunken. Foto: Sparebank1.

– Det er en kilde til rot i privatøkonomien og leder til at man fort kommer inn i et mønster der man lever på etterskudd. Når det er sagt, så mener jeg kredittkortet absolutt hører hjemme i lommeboken – som et sikkert betalingsmiddel, sier Warloe.

Gundersen, som er kjent som ekspert i TVprogrammet «Luksusfellen», har sett personer med store økonomiske problemer reise på ferie på kreditt.

– Det er ekstremt, men jeg har sett folk med store økonomiske problemer som ikke kan betale regningene sine, som likevel har dratt et par uker til Syden på kreditt. Disse har forklart det med at de har hatt så dårlig råd så lenge og vært så slitne at de bare måtte komme seg unna, forteller han til VG.

LES OGSÅ: Finn ditt nærmeste outlet

– Planlegg. Han understreker at det er ekstreme tilfeller, og at det er mer typisk at man drar kortet litt for mye på ferie.

– Mitt råd er derfor å planlegge nøye på forhånd hvor mye du vil bruke i ferien – og holde deg til det. Slik unngår du blåmandag når du kommer hjem, sier han.

Førsteamanuensis Asle Fagerstrøm ved Norges Informasjonsteknologiske Høyskole har forsket på hvorfor vi pådrar oss kredittkortgjeld:

– Man skulle kanskje tro at bruk av kreditt er knyttet til lav disponibel inntekt og dårlig kunnskap om privatøkonomi, men det er ikke alltid tilfelle. Til tross for at man har planer om å være fornuftig blir fristelsen for stor. Intensjonene om god økonomi legges til side for umiddelbar nytelse.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Mange regner med å taferien på kreditt

  2. Over 300.000 skal feriere med penger de ikke har

  3. Derfor bør du bruke kredittkort

  4. Mange tar ut unødvendig dyr utenlandsk valuta

  5. Har trang økonomi – sløser likevel