- I noen områder vil det alltid være «trygt» å kjøpe

De «klassiske» bydelene frister mest i de store norske byene.

TIL SALGS: Megleren regner med at leiligheten på Majorstuen kommer til å bli solgt etter første runde med visninger.

  • Caroline Enge
Publisert:,

- Vi skal selge huset vårt og har sett på leiligheter en stund. Vi fant en i høst som ble lagt ut for andre gang, som vi kanskje burde ha kjøpt. Vi angrer nå, sier Silje Hølland.

Hun og samboeren er på visning på Majorstuen.

De leter etter bolig i det populære området i Oslo Vest - og merker at ting har skjedd siden i høst.

- Den vi så på før jul hadde samme takst som denne, men var større. Prisene har gått opp siden da, mener samboerparet. Likevel fortsetter de å lete etter bolig i området rundt Frogner.

Klassisk er tryggest

Steffen Kjølstad hos Privatmegleren Aksept sier det er flere bydeler i hovedstaden som er populære i et for tiden positivt boligmarked.

Men det er gjengangerne som peker seg mest ut.

Les også

Det amerikanske boligmarkedet skyter fart

- Det er vanskelig å si noe om hvor det skjer mest akkurat nå, fordi det skjer ting i hele byen. Mange boliger legges ut, og mange vil kjøpe, sier han til E24.

TRYGT OMRÅDE: Megler Steffen Kjølstad mener det alltid vil lønne seg å kjøpe bolig i de klassiske områdene av byen.

- Men det vil alltid være noen steder som peker seg ut fordi det er «trygge», klassiske strøk. Her på Majorstuen og Frogner for eksempel, er det liten variasjon i etterspørselen. Folk vil ha boliger som gjerne har noe ekstra, og da avgjør ikke prisene like mye, tror Kjølstad.

- Sentrale strøk selger, det er kortversjonen, svarer eiendomsmegleren på spørsmålet om hvilke områder som er de «hotteste» for øyeblikket.

Det samme er tilfellet i Stavanger, ifølge leder i Rogaland Eiendomsmeglerforening, Rune Bertelsen.

- Vi ser at for eksempel Eiganes i sentrum er et tradisjonelt område som er veldig populært. Her solgte vi nylig en enebolig for 20 millioner, forteller Bertelsen.

Vanskeligere med nybygg

Også i Stavanger ser de en helt annen omsetning i boligmarkedet sammenlignet med det trege fjoråret.

- Per i dag er det drøyt 700 boliger ute på Finn.no, og det er det høyeste på mange år, sier Bertelsen.

Men det er stor forskjell på nytt- og bruktmarkedet, mener eiendomsmegleren.

- Det har nok noe med strengere krav fra bankene til boliglån, som gjør at færre vil kjøpe bolig før den er klar, sier Bertelsen.

Les også

Nok et tilbakeslag i nyboligmarkedet

Også i Trondheim går salget av nye boliger dårligere.

- Det har vært en kraftig eksplosjon av nybygg i Trondheim, men vi ser at folk er mer selektive enn tidligere, særlig når det gjelder beliggenhet, sier Tom Henrik Jacobsen, som er leder i Trøndelag Eiendomsmeglerforening.

- Det er faktisk en del nye prosjekter som nå blir utsatt fordi det ikke er tilstrekkelig mange solgte leiligheter, sier han.

- De etablerte boligfeltene, derimot, er svært etterspurte. Områder med god beliggenhet som Lade og Tyholt har generelt hatt lite omsetning tidligere. Der har det kommet mange boliger for salg i det siste, og folk strømmer til på visning, sier Jacobsen.

På 30 visninger

Tilbake på visningen på majorstuen i Oslo, er det stadig flere som kikker innom den 124 kvadratmeter store leiligheten i gården fra 1913. Det er første visning etter at den ble lagt ut for salg.

(artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ VISNING: Christina Sole vil ha leilighet i Majorstuen-området, men håper å finne en som går under prisantydning.

E24

- Jeg skriver meg alltid på listen slik at jeg kan følge med på hvordan budrunden går, sier Christina Sole, som er ute etter en leilighet med tilknytning til Uranienborg.

- Sønnene mine har begynt på skole her, og vil absolutt ikke flytte til en annen del av byen. Men det er vanskelig, for det er veldig dyrt her, sier Sole.

Hennes strategi er å vente til leiligheten hun ønsker seg legges ut for salg igjen, forhåpentligvis til en lavere pris. Men etter flere måneders boligjakt har hun enda ikke lykkes med det.

- Jeg har vært på sikkert 30 visninger, men vil ikke forhaste meg. Jeg får heller ta visninger som en søndagsaktivitet, sier Sole.

Tror på rekord

At kjøperne tar seg god tid, ser meglerne som et godt tegn.

Bare ikke for god tid.

- Nå har det endelig løsnet, også for de dyrere boligene. Det har nok sammenheng med nedgangen i høst, da mange satt litt på gjerdet, sier administrerende direktør i Privatmegleren AS, Grethe Meier.

Hun forteller at alt i Oslo-kjernen er populært, mens områder utenfor byen som Grefsen og Kjelsås er litt roligere.

- Vi kommer til å få omsetningsrekord i mai både i antall solgte boliger og i kroner. Det er jo bare å regne selv, når hver bolig går for 4-5 millioner og vi får nærmere 1.400 solgte i mai. Også juni kommer nok til å bli rekord for vår del, sier Meier.

Les også

- Boligmarkedet er ikke så robust som mange vil ha det til

Men så håper alle meglerne E24 har vært i kontakt med at markedet stabiliserer seg.

- Vi ønsker at boligene skal selges til riktig pris både for kjøper og selger, slik at det ikke blir noen store svingninger. Det er ingen tjent med i lengden, sier megler Steffen Kjølstad.

Etter dagens visning på Majorstuen er ikke listen over interesserte altfor lang.

- Det viktigste er at de som har vært innom i dag er genuint interesserte i en leilighet her. Denne blir nok solgt innen tirsdag, tror megleren.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Privatmegleren trosser kritikk: Varsler flere «showvisninger»

  2. Satte ned prisen to ganger – da kom folk på visning

  3. I denne Oslo-leiligheten kom kun én på visning

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette oppussingsobjektet gikk for 700.000 over takst

  6. - Tror vi blir mer gira om våren