By for by, sjekk boligprisveksten: Denne byen drar ifra alle

Med kun en liten korrigering i september, har norske boliger blitt «bare» 3,6 prosent dyrere på ett år. Men én by skiller seg kraftig ut. Se listen her

VILL PRISUTVIKLING: Boligmarkedet i Tromsø fortsetter å presses opp til nye høyder.

Rune Stoltz Bertinussen
Publisert:,

- Det er ganske ekstremt, ja. Men byen vår har skilt seg ut helt siden etter finanskrisen. Og bankenes nylige rentekutt har nok ikke skadet, sier daglig leder Wenche Odden Kvamme ved Eiendomsmegler1 Rødbanken i Tromsø til E24.

Boligene i Tromsø er nemlig 13,4 prosent dyrere nå, enn for bare ett år siden.

Med det knuser «ishavsbyen» landsgjennomsnittet når det gjelder boligprisutvikling.

MEGLERTOPP: Direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge la frem boligstatistikken for september fredag.

Fredag kunne meglerbransjen avsløre hvor boligprisene tok veien i september.

Fasiten viste en liten nedgang på på 0,1 prosent på landsbasis. Den underliggende prisutviklingen er likevel positiv – justert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,7 prosent.

Der hvor det virkelig går unna er omsetningstakten: Det ble solgt 8,3 prosent flere boliger denne september-måneden, enn på samme tid i fjor.

Sør og nord skiller seg ut

Som vanlig er det store forskjeller lokalt når man ser på prisutviklingen de siste 12 månedene – mens sprikene er relativt lave denne måneden.

Tromsø og Kristiansand har lenge vært et slags radarpar i E24s by-oversikt. Gang på gang har de to byene blitt stående som boligprisutviklingens ekstreme ytterpunkter.

Mens boligprisene har løpt oppover i Tromsø, har det stått helt stille i Sørlandets hovedstad.

Med 0,5 prosents prisøkning i september fortsetter Tromsø å sparke videre fra landssnittet – mens Kristiansand nå har snudd skuta, og er langt unna sin tidligere jumboplassering.

Ikke rekord

Det er begrenset plass og mange nye tilflyttere som de siste årene har presset prisene kraftig opp i den nordliggende byen.

- Jeg har sagt lenge at jeg tror prisnivået i Tromsø vil normalisere seg, men det ser ut som om det vil ta noe lengre tid, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer til E24.

Den elleville årsveksten på 13,4 prosent til tross: Tromsø setter ingen ny rekord, fastslår meglertoppen.

LYSERE TIDER: Daglig leder Jøran Flakk ved DNB Eiendom i Kristiansand.

- Ser vi tilbake til 2007, hadde for eksempel Stavanger en prisvekst på 30 prosent. Også Bergen og Oslo hadde da en prisvekst på rundt 20 prosent, sier Dreyer til E24.

- Men i nyere tid, etter finanskrisen er nok dette i det øvre sjiktet, legger han til.

Nyboliger tas unna

- Det er fortsatt veldig god omsetning her, for den store boligmangelen vedvarer. For hvert objekt vi legger ut, får vi flere budgivere som gjør at prisene presses, sier Kvamme i Eiendomsmegler1.

Den siste tiden har det vært igangsatt flere store boligprosjekter skal skal møte den store etterspørselen i byen.

- Men vi ser at de også tas unna. Vi har stor tilflytning, og det siste året har det kommet enda flere arbeidsplasser, sier Tromsø-megleren.

Det er stadig Oslo som gir deg minst plass for pengene. Fortsatt er kvadratmeterprisen den høyeste i landet, nå oppe i 49.898 kroner i snitt.

Stavanger følger hakk i hæl. I oljebyen må du punge ut 40.728 kroner per kvadrat, men prisene har stått for fall den siste tiden.

I Kristansand har de siste årenes kraftig prisfall delvis blitt forklart med en intensiv boligbygging som markedet ikke har klart å sluke. I starten av september så imidlertid meglerne i sørlandsbyen lys i tunellen.

- VI ser fortsatt lyst på det, og er enda mer positive etter denne måneden. Det har lenge vært kjøpernes marked her, men det tror vi er i ferd med å snu, sier daglig leder Jøren Flakk ved DNB Eiendom i Kristiansand til E24.

Han gleder seg over at byen har opplevd syv sjeldne måneder med forsiktig prisoppgang så langt i 2014. Også i september var det lysere tider å spore, med 0,2 prosents prisoppgang.

- Tilbudet har vært mye større en etterspørselen, men nå ser vi at de som utvikler prosjektene har holdt litt igjen, og det bidrar kanskje til at vi nå får større trykk i bruktmarkedet. Og bankenes renteskrell kan jo også bli positivt for prisutviklingen.

By for by:Her har boligene økt mest og minst i pris

MEST TIL MINST: Oversikten inneholder alle byer hvor meglerbransjen fører statistikk, og er sortert på prisendring siste tolv måneder – fra mest til minst.

Kilde: E24s tabell er utarbeidet med tallmateriale fra Eiendom Norge

Her kan du lese mer om