Kraftig fall i salget av nye boliger

Den dramatiske utviklingen i markedet for nye boliger fortsetter. Antall usolgte boliger er på samme nivå som ved inngangen til finanskrisen.

STOPPER OPP: Salget av nye boliger har fått seg en skikkelig knekk. Mest dramatisk er fallet i Bergen og Stavanger.

Jarl Fr. Erichsen,
  • Øyvind Henriksen
Publisert:

I de to siste månedene er det kun solgt 833 nye boliger på Østlandet. Det er hele 35 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Salgsstatistikken, som er utarbeidet av selskapet Samfunnsøkonomisk analyse, bekrefter det negative omslaget som ble registrert i sommer.

Roger Bjørnstad har ledet arbeidet med statistikken. Han mener utviklingen er et resultat av situasjonen i hele boligmarkedet.

- Vi ser helt klare nasjonale trekk som påvirker alle regionene likt. Boligmarkedet har opplevd et omslag, og da reagerer særlig nyboligmarkedet. Det er der prisene er høyest, og det er der folk oppfatter risikoen som størst når bruktboligprisene faller, sier Bjørnstad til E24.

- Men er virkelig utviklingen i bruktboligmarkedet så dårlig?

Roger Bjørnstad

- Vi har sett et betydelig omslag fra en periode med høy vekst, til utflating og nå også et fall.

Les mer: Boligprisfall i september

Tregheten i markedet sørger for at antall usolgte boliger nå er på samme nivå som ved inngangen til finanskrisen. Det eneste positive for byggebransjen, er at prisene fortsatt stiger.

Også på Vestlandet går salget betydelig dårligere. Statistikken fra Econ viser at det ble solgt 433 nye boliger de to siste månedene. Dette er 36 prosent færre enn i samme periode i fjor. Aldri før er det registrert flere usolgte nyboliger i regionen.

Særlig går salget tregt i Stavanger og i deler av Bergen.

- Utviklingen i Bergen er splittet. Sør i Bergen er det ganske godt salg, men i sentrum og i nord går det dårligere. Det viser at det også er behov for nye boliger dersom de bygges på riktig segment i markedet, sier Bjørnstad.

Harald Magnus Andreassen

Trond Solberg,

Kan være starten på et større fall

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er kjent for sin skepsis til prisnivået i boligmarkedet. Han mener utviklingen i nyboligsalget kan være starten på en større korreksjon av prisene.

- Prisene har vært veldig høye, og da er markedet skjørt. Jeg mener det som jeg har ment lenge, nemlig at prisnivået er for høyt til å skape likevekt i markedet, sier Andreassen til E24.

Han tror utviklingen vil få mange entreprenører til å tenke seg om før det går i gang med et nytt prosjekt.

- Nymarkedet er ikke sånn at det haster å bygge. Entreprenørene kan tenke seg om, og det kan presse nedover byggekostnaden. Byggekostnaden har vært den viktigste årsaken til den kraftige økningen vi har sett i prisene, og jeg mener at byggekostnadene er delvis reverserbare.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Kraftig fall i salget av nye boliger

  2. Kraftig fall i boligprisene

  3. Svak vekst i boligprisene

  4. Sjeføkonom: - Sjekk nyboligmarkedet

  5. Sjeføkonomer venter nytt boligprisfall