Vil ikke gi direkte nedlastbare prospekter: Krangler om nye regler for salg av bolig

Etter at ny bransjenorm for boligsalg har trådt i kraft, er det full uenighet mellom aktørene om hva de nye reglene innebærer.

Viktige papirer. Fra nyttår skulle du kunne laste ned boligprospektet rett fra annonsen på nett, men meglerbransjen tolker reglene annerledes enn forbrukerombudet. Her ved forbrukerombudets fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad og Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening.
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Nye regler. Fra 1. januar 2014, trådte den nye bransjenormen for markedsføring av boliger i kraft.

En av de viktigste endringene i den nye normen var at salgsoppgaven nå skal ligge nedlastbar på nettet senest 48 timer før første visning.

På den måten skal potensielle kjøpere kunne gå igjennom de viktige papirene for å sjekke opplysninger og kunne forberede spørsmål der oppgaven er uklar.

Da bransjenormen ble klar sent i fjor høst, uttalte Forbrukerombudets fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad at de nye reglene innebærer at man skal kunne laste ned prospektet direkte fra nett - uten nødvendige omveier.

– Det skal ikke være nødvendig å stoppe opp og oppgi personopplysninger for å få lastet det ned, sa Skjelbostad til DinSide i desember.

Les også:Slik må du by på boligen nå

Nesten ingen følger loven. Da Dine Penger nylig sjekket annonsene til en rekke eiendomsmeglere, var det bare én av de sjekkede meglerkjedene som følger de nye reglene - nemlig DNB Eiendom.

Alle de andre ber deg om å fylle ut et bestillingsskjema hvor du må oppgi personopplysninger for å kunne laste ned prospektet.

Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet.

– Vi er klar over at de nye reglene ikke er gjennomført i praksis, sier Tonje Skjelbostad når Dine Penger tar kontakt.

– Etter at vi gikk ut med brask og bram i høst og erklærte at vi var enige om en ny bransjenorm, trodde vi at vi var det. Men nå viser det seg at vi ikke var det likevel, sier hun.

Nedlasting direkte. – Vår klare oppfatning er at ordlyden i den nye bransjenormen innebærer at man skal kunne laste ned prospekt fra annonsen som en pdf, eller få det opp direkte i nettleseren. Men det er bransjen ikke enig i, fremhever Skjelbostad til Dine Penger.

Les også:Vil gjøre boligkjøpet enklere

– Nå jobber vi med å få på plass en ny formulering, og vi håper å ha dette klart i løpet av denne uken eller den neste, sier Skjelbostad.

Hun mener imidlertid at ordlyden i det siste forslaget de har sendt over til bransjen gjør det mye mer tungvint og er mindre forbrukervennlig enn slik normen står i dag.

– Men vi har ikke hjemmel i loven til å kreve at opplysningene blir gitt på den måten, sier Skjelbostad.

– Vi synes det er skuffende at bransjen ikke er villige til å strekke seg litt lenger enn de må, sier hun. Vi mener at det skal være enkelt for forbrukere å tak i disse opplysningene for å kunne sammenligne boliger som det kan være aktuelt å by på.

Les også:Flere visningsrunder, færre bud

Christian Dreyer, administrerende direktør i EFF, vil ikke pålegge eiendomsmeglerne å legge ut boligprospekter åpent på nett. Foto: Frode Hansen, VG.

Ikke godt nok diskutert. Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), synes det er dumt at denne uenigheten ble oppdaget først nå etter at bransjenormen var offentliggjort.

– Verken vi eller forbrukermyndighetene liker den situasjonen vi nå er i, men nå gjelder det å finne en god løsning på problemet, sier Dreyer.

Han forklarer at detaljene i ordlyden i den nye bransjenormen ikke ble diskutert ordentlig på forhånd og at det har vært ulike oppfatninger av hva som lå i formuleringene.

– Det viktigste for oss er at det skal være valgfritt for eiendomsmeglerkontorene om de vil legge ut prospektet direkte i annonsen eller om de skal kreve et minimum av kontaktinfo.

Les også:Tilbudt 55.000 kroner etter bud-rot

Juridisk viktig dokument.– Salgsoppgaven er jo et juridisk viktig dokument, som kan bli endret underveis i salgsprosessen. Derfor mener mange meglere at det er viktig med kontaktinfo til aktuelle kjøpere slik at man kan få sendt ut den til enhver tid mest oppdaterte versjonen. Andre meglere mener at det er nok å legge ut den siste versjonen på nett med opplysninger om at dokumentet har blitt endret. Dette mener vi må være valgfritt for eiendomsmeglerne, sier Dreyer.

– Dessuten er det mange forbrukere som liker å bli kontaktet av en megler for å høre hvordan salgsprosessen går, om det har kommet inn bud osv, sier Dreyer.

– Men burde det ikke være valgfritt for forbrukerne om de ønsker å bli kontaktet av en megler?

– Dette er noe som har vært diskutert med forbrukermyndighetene, og dersom noen ikke ønsker å bli kontaktet av en megler, har vi ingenting imot å lage gode reservasjonsordninger mot å bli kontaktet, sier Dreyer.

Bestillingsskjema. I stedet for å gi deg muligheten til å laste ned prospektet direkte fra annonsen, krever de fleste eiendomsmeglere at du fyller ut et skjema av denne typen for å bestille prospekt. Da blir du samtidig registret i selskapets kunderegister og kan bli kontaktet av megleren. Bildet er fra en tilfeldig valgt annonse på Finn.no fra Aktiv Eiendomsmegling. Faksimile Finn.no.

Les også:Pass på at kjellerstuen er godkjent

Slik er de nye reglene i «Bransjenorm for markedsføring av bolig:

Den nye bransjenormen er laget av Forbrukerombudet sammen med Forbrukerrådet, Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendomsmeglerforetakenes forening, Norske Boligbyggelags Landsforbund og Advokatforeningens eiendomsmeglergruppe.

Last ned hele bransjenormen her.

– Å kjøpe en bolig er en stor økonomisk avgjørelse. Derfor er det viktig at forbrukerne får mulighet til å sette seg godt inn i egenskapene til den aktuelle boligen før de går på visning, sa forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding da den nye bransjenormen ble lagt frem.

Viktig info skal være synlig. I tillegg til kravet om at salgsoppgaven skal være tilgjengelig for nedlasting 48 timer før første visning, er det også en annen viktig endring i den nye bransjenormen:

Eiendomsmeglerne skal nå opplyse om vesentlig nøkkelinformasjon om boligen tidlig i salgsoppgaven.

Det du lett skal kunne se er:

 • totalpris (som for boliger med fellesgjeld er prisantydning + fellesgjeld)
 • felleskostnader
 • bruttoareal
 • antall soverom
 • energimerke

Selve bransjenormen trådte i kraft 1. januar 2014, mens kravene om nøkkelinformasjon trer i kraft fra 1. april 2014.

Den nye bransjenormen omfatter markedsføring av både boliger og hytter. Alle eiendomsmeglere er forpliktet til å følge den. Bransjeorganisasjonene har forpliktet seg til å gjøre den nye normen kjent blant sine medlemmer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Striden mellom Forbrukerombudet og meglerbransjen over: Får personinfo når du laster ned prospekter

 2. Fortsatt ingen enighet om nedlastbare boligprospekter: - De bestemmer ikke hvordan normen skal tolkes

 3. DNB holder tilbake renteopplysninger

 4. – Dette er definitivt et lovbrudd

 5. Annonserte med fem soverom, hadde bare to