Tror bunnen i boligmarkedet er nådd

Norges Eiendomsmeklerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening tror det meste av prisfallet ligger bak oss.

  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

- Vi skal være forsiktige med å friskmelde eiendomsmarkedet, men det kan se ut til at prisene er i ferd med å flate ut nå, sier direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef), Finn Tveter, til E24.

NEF tror boligprisene synker med 10 prosent i 2009, sammenlignet med snittprisen i 2008. Dette bildet bekreftes ifølge Tveter av en sesongjustert nedgang i boligprisene på 0,1 prosent fra november til desember.

Stabiliseres

Imidlertid er det viktig å merke seg at nedgangen han venter i 2009 ikke betyr at prisene skal falle mye fra dagens nivå, understreker Tveter.

Ettersom prisene har sunket markant mot slutten av fjoråret, vil snittprisen for 2008 ligge høyere enn prisnivået ved utgangen av året.

Derfor vil selv en stabilisering av prisene fremover føre til et fall i snittprisen for 2009, sammenlignet med fjoråret.

I januar 2009 er gjennomsnittlig kvadratmeterpris allerede 9 prosent lavere enn gjennomsnittsprisen i 2008. Dermed innebærer Nefs prognose der de anslår et fall på 10 prosent at boligprisene hovedsaklig stabiliseres fremover.

- Det skal en helt ekstrem oppgang i prisene til nå for å hindre et fall i snittprisen, og det er det neppe realistisk å håpe på, bekrefter Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Snittprisen skal ned

Også Eiendomsmeglerforetakenes (EFF) forening tror snittprisene skal gjennom et fall i året 2009. De går imidlertid noe mer forsiktig ut, og anslår at boligprisfallet vil ligge på mellom 7 og 10 prosent i snitt mot året før.

Torbjørn Ek, nestleder i Eff, tror at boligmarkedet vil gå avventende inn i det nye året, og at det vil ta tid før kjøperne blir mer handlingsorienterte, selv om mange har fått mer å rutte med.

Noen selgere vil tro at rentenedgangen vil gi høyere priser. Disse vil sannsynligvis bli skuffet, advarer Ek.

Les også: Fallet bremser

Stor usikkerhet

Både Tveter og Dreyer understreker at det er stor usikkerhet i tallene, og prognosene baserer seg blant annet på ledighetsanslagene til Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Har dere et alternativscenario for boligprisanslagene, der dere tar hensyn til en større ledighetsoppgang enn dette?

- Det har vi selvfølgelig, men det har vi ikke tenkt å dele med dere, sier Dreyer lurt til E24.

Han avviser likevel ikke at følgene kan bli dramatiske for boligmarkedet, skulle ledigheten skyte til overraskende høye nivåer.

- Derfor er det viktig at regjeringen gjør det de kan for å holde sysselsettingen oppe, fastslår han.

- Historisk

Dreyer vil ikke være med på at anslagene, som innebærer en utflating i norske boligpriser, er for optimistiske, i en tid da verdensøkonomien sliter i motbakke og finanskrise glir over i realøkonomisk krise.

- Det er historisk at eiendomsmeglerbransjen spår en nedgang i snittprisen på 10 prosent, og anslaget kan neppe kalles optimistisk, sier han til E24.

Nef-lederen mener det er mange faktorer som bidrar til å bremse prisfallet fremover. Både reduserte renter som ventes å holde seg lave, samt at en gradvis oppmykning av bankenes utlånspraksis, er med på å øke optimismen i boligmarkedet.

- I tillegg har det oppmagasinert seg et boligbehov der ute, av folk som har fått barn, folk som har skilt seg, eller som bare har fått et nytt boligbehov. Det er grenser for hvor lenge disse ønsker å holde seg borte fra boligmarkedet, tilføyer Tveter.

Flere E24-nyheter her.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Her faller det mest

  2. Avlyser boligkrise i 2009

  3. Alle boligprisene stiger

  4. Boligprisene fortsatte opp i desember

  5. 2009 ble et knallår i boligmarkedet