BOLIGMARKEDET TAR AV: Boligprisene steg kraftig i februar

Boligprisene opp med 1,9 prosent i februar, viser tall fra eiendomsmelgerne.

Publisert:

Fra januar til februar i år opp med 1,9 prosent. Det viser sesongjusterte tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) som ble publisert mandag formiddag.

Hvis boligprisene stiger med 1,9 prosent hver måned vil det medføre at prisene vil gå opp med 25,3 prosent i løpet av 12 måneder.

De ikke sesongjusterte prisene er opp med 2,7 prosent den siste måneden.

Prisene steg med 1,1 prosent for eneboliger fra januar til februar. For delte boliger steg prisene med 3,4 prosent, mens for leiligheter steg prisene med 3,1 prosent.

Det tar i snitt 54 dager fra boligen legges ut for salg til den blir solgt. Liggetid var til sammenlikning 42 dager i februar i fjor. Boligene ligger lengst i Oppland og kortest i Oslo.

Venter med friskmelding

Ifølge de ferske tallene var det nesten like mange salg av boliger i februar i år som i februar 2008, med 4364 salg i 2009, mot 4469 i 2008.

- Det er positive tall, men vi må se an også mars før vi eventuelt kan friskmelde markedet, sier Finn Tveter, direktør i Eiendomsmeglerforbundet.

Spår nedgang

Mange ble overrasket da de sesongjusterte boligprisene steg med 0,8 prosent fra desember til januar, til tross for at mange spådde et prisfall.

I sitt økonomiske utsyn over de neste årene spår Statistisk sentralbyrå (SSB) at boligprisene vil synke med 12,6 prosent i år.

Tror på stabilisering

Selv om andre er mer positiv enn SSB er ekspertene usikre på hvordan boligprisene vil utvikle seg videre.

- Det er veldig vanskelig å ha noen klare formeninger nå, siden ledigheten stiger samtidig som renten er lav. Men det er for tidlig å friskmelde boligmarkedet, sier sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre til E24.

Men Furre holder muligheten åpen for en liten prisoppgang i løpet av året.

- Jeg tror boligmarkedet vil stabiliserer seg gjennom første halvår i år, med muligheten for en svak prisstigning i andre halvår. Med i gjennomsnitt vil det være en klar prisnedgang i forhold til i fjor, sier Furre.

E24-LESER: "Synes det er litt tidlig å kjefte på Gjedrem. Ser poenget, men uten rentenedgangen ville situasjonen i realøkonomien vært mye verre."

Les flere nyheter på E24.no.

Publisert:

Her kan du lese mer om