Her har boligene blitt dobbelt så dyre på 10 år

Etter pris-innspurten i 2014 kan en rekke norske byer skilte med over 100 prosent boligprisvekst på ti år. Sjekk hvordan prisene har utviklet seg i din by.

130 PROSENT OPP: En bolig som ble kjøpt for to millioner kroner i Stavanger i desember 2004, er i snitt verdt 4,6 millioner kroner nå. Flere norske byer har doblet boligprisene på 10 år.
Publisert:

Tirsdag la meglerbransjen frem boligprisstatistikken for fjorårets siste måned.

2014 skulle vise seg å ha langt sterkere prisvekst enn mange eksperter hadde ventet på forhånd, etter den mørke bolighøsten med vedvarende prisfall som rundet av 2013.

Fasiten for fjoråret ble nemlig et realt comeback: På landsbasis har boligprisene steget 8,1 prosent fra desember 2013 til desember 2014.

Boligprisene steg i hele ti av årets tolv måneder.

– 2014 viser styrken i det norske boligmarkedet og hvordan norske husholdninger ser på sin økonomi, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, til E24.

Les også

Boligprisene steg i desember

Boliglånsfest

Han peker på hvordan banksektoren i 2014 for fullt kom inn igjen som driver av boligmarkedet.

Dreyer mener bankenes fokus på å kapre markedsandeler på boliglån preget 2014.

– Dette har gjort at det er flere som får lån og flere som får billige lån. Det skaper et ytterligere etterspørselspress i markedet, sier han.

Les på Dine Penger+: Dette er tidspunktene du bør kjøpe og selge bolig på i 2015

(Saken fortsetter under bildet)

STERK INNSPURT: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer legger frem meglerbransjens boligstatistikk for desember 2014 tirsdag.

– Vi så en stadig sterkere trend til vekst i prisene utover høsten, hvor vi tradisjonelt har sett at boligprisene har falt noe, sier Dreyer.

– Er det rekord på alle nivåer i 2014?

– Det er et veldig sammensatt svar, fordi regionene utvikler seg så forskjellig. Tromsø har for eksempel lagt bak seg to veldig hektiske år, hvor prisene har utviklet seg veldig sterkt. Mange vil nok si at prisene har utviklet seg altfor sterkt, men vi tror vi vil se en normalisering der.

Les også

Overrasket over boligtall for desember

Opp 16,6 prosent på ett år

Meglerbransjen har lenge snakket om at Tromsø snart må gi fra seg stafettpinnen i prisgaloppen.

Hittil har det ikke skjedd – og med desember unnagjort er Tromsø fortsatt på soleklar førsteplass over byene med den sterkeste årsveksten.

Les på Dine Penger+: Dine Pengers guide til deg som skal kjøpe bolig

(Saken fortsetter under tabellen)

Byene er rangert fra størst til minst prisøkning det siste året. Tromsø er på topp med 16,6 prosent dyrere boliger siden desember i fjor. Sandnes er på bunn, men over de siste ti årene har byen like fullt hatt den sterkeste prisøkningen av alle – med 134,5 prosent.

Boligene i byen er 16,6 prosent dyrere enn på samme tid i fjor.

Flere andre byer kan skilte med en sterk årsvekst. I både Bodø, Hamar og Moss er 12-månedersveksten over 10 prosent. I Bergen er boligene 9,6 dyrere enn på samme tid i fjor.

– Bergen har hatt en sterk utvikling, mens Oslo hadde en tung start på året. Det var lite aktivitet på starten, mens høsten var hektisk, sier meglertoppen.

Prisinnspurten på tampen av fjoråret sørger for at hovedstaden har en årsvekst på solide 8,7 prosent, til tross for flere måneder med prisfall på starten av året.

Les også

Har ingen tro på SSBs bolig-spådom

På bunn det siste året – topper 10-årsutviklingen

Stavanger og Sandnes er byene med den laveste prisveksten det siste året, med henholdsvis 2,4 og 1,4 prosent.

– Prismessig har det vært et tungt år, men aktiviteten har vært grei, kommenterer Dreyer.

Som du ser i tabellen over, er det ingen byer i meglerbransjens oversikt som har hatt lavere prisutvikling enn Sandnes det siste året. Kanskje må det ses i sammenheng med den sterke prisveksten på lengre sikt.

De siste 10 årene har boligprisene steget med intet mindre enn 134,5 prosent.

Les også:

Mange er bekymret for privatøkonomienBoligprisene steg i desemberRentekrigen fortsetter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om