Mange nordmenn får ingen hjelp av reiseforsikringen: Ferie-trøbbelet flest nektes erstatning for

Selv om du har reiseforsikring, kan det skje mye galt på ferie til null sympati fra forsikringsselskapet. Sjekk de vanligste sakene nordmenn får blankt avvist.

SLIK, JA: – Betaler du kaffen med en 100-euroseddel, får du raskt tyvene etter deg, sier Vennesland i Europeiske Reiseforsikring. De mener nordmenn går rundt med for mange penger på ferie – og nekter erstatning når beløp over 3000 kroner blir stjålet.

Foto: Colourbox.com
Publisert:,

Forsikrings-nekt. På ferie er reiseforsikring en viktig trygghet. Den har dekning mot å bli robbet, bli forsinket, bli utsatt for ulykke eller bli rammet av alvorlig sykdom.

Men helt sikret er du ikke. Hvert år havner nordmenn i en drøss av uheldige situasjoner på ferie – og møter stengte pengekraner i forsikringsoppgjøret.

– Vi må legge inn noen begrensninger. Det er mange ting man kunne ha lagt inn i reiseforsikringen, men da hadde prisen blitt mangedoblet og langt høyere enn markedet er villig til å betale, sier Emma Vennesland, informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring til Dine Penger.

Les også:Frastjålet diamanter for 60.000 på ferieøy – nektet erstatning

Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige.

Foto: Gjensidige

Ville vært for dyrt. Informasjonssjefen for skadeforsikring i Gjensidige Bjarne Aani Rystad er samstemt:

– Det er ikke mulig å forsikre nordmenn for alt som kan skje. Prisen ville vært så sinnsykt høy at ingen gidder å tegne forsikringen, sier Rysstad til Dine Penger.

Naive nordmen? Mange av erstatningskravene Gjensidige avslår gjelder tyveri.

Ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i IF Skadeforsikring

Foto: If

– Det er en del saker vi må avslå. Mange tyverier kunne vært unngått hvis man hadde vært litt mer årvåken, sier Rysstad.

Les også:Rekord i forsikringssvindel – du tar regningen

Dekker ikke jobbting. I tillegg til uaktsomhet ved tyveri kommer ting som rett og slett ikke dekkes. Gjensidige får mange henvendelser om tapte bilnøkler og verktøy, som er personlig eiendeler Gjensidige ikke erstatter.

– Mange har også med seg arbeidsgiverens eiendeler på tur. Dette er heller ikke dekket av den private reiseforsikringen. Det blir opp til arbeidsgiver å forsikre dette, sier Rystad.

For mange penger. I sine vilkår lar ikke forsikringsselskapene deg gå med ubegrenset cash.

Europeiske har en maksgrense på kontanter på 3000 kroner. Hos Gjensidige får du ingen dekning for beløp over 2000. For mange penger er en av de vanligste grunnene til at nordmenn får avslag ved tyveri.

– En nordmenn litt for glad i å sprade rundt med cash?

– Vi ser at en del går rundt med mye penger. Det er spesielt vanlig blant eldre aldersgrupper, som ofte liker å bruke kontanter i stedet for kort, forteller Rysstad.

Les også:Dette kortet må du ha med på ferie

Tyveri-feller. Europeiske selger flest reiseforsikringer i Norge. Dine Penger har bedt selskapet finne frem de vanligste sakene nordmenn melder inn – uten å få erstatning.

Tre av de fem sakene på avslags-toppen er situasjoner hvor ting blir stjålet. Erstatningsnekten begrunnes med at du selv hadde skyld i hendelsen, eller at du handlet uansvarlig.

– Vi må stille krav til at folk opptrer på en måte som begrenser skadene eller tyverifaren. Dette er absolutt ingen kaskoforsikring, begrunner Vennesland.

AVSLAGS-TOPPEN

Her er de fem vanligste erstatningskravene som ferierende nordmenn får avslått av Norges største reiseforsikringsselskap, Europeiske:

1. DU HAR SKADET TINGENE DINE: Alt du ødelegger selv nektes erstatning, selv om det var et uhell.

– Vi får mange krav fra folk som mister mobilen på bakken eller i toalettet. Men skadeverk på eiendeler er ikke dekket av reiseforsikringen, sier Vennesland.

2. DU HAR SJEKKET INN VERDISAKER: En klassisk pakkefelle. Mange oppdager at verdisakene er sporløst forsvunnet når den innsjekkede bagasjen dukker opp på rullebåndet etter reisen. Ingen får erstatning.

– Verdisaker må i håndbagasjen for å være dekket, sier Vennesland.

Du kan sjekke alle tingene du bør styre unna innsjekkingen i denne saken.

3. DU HAR GÅTT MED FOR MANGE PENGER: Beløp over reiseforsikringens «maksgrense» erstattes ikke om du blir ranet – slik nordmenn som vifter frem mange penger gjerne blir. Maksgrensen hos Europeiske er 3000 kroner.

– Vi ser at nordmenn liker å ha med mye kontanter, men lås de heller inn i en safe og bruk dagsrasjoner. Betaler du kaffen med en 100-euroseddel, får du raskt tyvene etter deg, sier Vennesland.

4. DU HAR LAGT VERDISAKER SYNLIG I BILEN: På ferietur legger mange verdisakene sine igjen i bilcupéen. Oppmerksomme tyver er raske med å knuse bilruten – og reiseforsikringen er like rask med å kasta erstatningskravet ditt i søpla.

– Tøm bilen før tyven gjør det. Det er ingen dekning for verdisaker lagt i bilens cupé. Det er nesten å invitere til et innbrudd, mener Vennesland.

5. DU RAMMES AV STREIKER ELLER KONKURSER: Det er ikke din feil om kabinansatte streiker eller hotellet har tatt kvelden – og det samme argumentet bruker forsikringsselskapene:

– Vi kan ikke påta oss risikoen for at det oppstår streiker, konkurser eller arbeidskonfikter. Det er overhodet ingen dekning for disse, sier Vennesland.

Her kan du lese mer om