- «Påkostet», «nyere» og «oppgradert» bolig = høyt konfliktnivå

Jo bedre standard boligen er i, desto mer forventer vi. Da blir også skuffelsen betydelig større, mener boligadvokat.

Ser pent ut: Boliger som ser pene ut, men som senere viser seg å trenge mye oppgradering, blir ofte gjenstand for konflikt etter et kjøp.

Illustrasjonsfoto: Colourbox
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert: Publisert:

For høye forventinger? Advokater, eiendomsmeglere og Forbrukerrådet er enige om at altfor mange boligkjøp ender med konflikt. Men hvorfor?

Silje Nesteng Andresen, boligadvokat og fagansvarlig for boligkjøperforsikring hos Help, mener at jo «høyere standard» det er på boligen, desto høyere er ofte konfliktnivået i etterkant av et kjøp.

- Konfliktnivået har ofte sammenheng med opplevd skuffelse. Uavhengig av om man vinner frem med saken eller ikke er det forventet standard som trigger konflikten, sier hun.

For de aller fleste konfliktene etter et boligkjøp dreier seg ikke om gamle og slitte objekter, men nyere boliger og boliger som er «påkostet», «oppgradert» og «moderne».

Forbrukerrådet: - Ikke la deg blende av boligstyling

Flere årsaker. Høyest konfliktnivå er det i forbindelse med kjøp og salg av boliger som er gjort tiltalende, men som senere viser seg å være i dårlig teknisk stand, forteller advokaten.

Advokat Silje Nesteng Andresen i Help

Foto: Taral Jansen

- Det dreier seg ofte om nye hus eller eldre hus som er rehabilitert og hvor det er gjort byggtekniske feil i nyere tid, sier hun.

Andresen peker på flere ting som årsak til gapet mellom forventninger og realiteten: eiendomsmegleres beskrivelse av boligen i annonser og lignende, selgers egen beskrivelse av objektet i egenerklæringsskjema og at kjøperen blendes av noe som ser pent og nytt ut.

- Hva er for eksempel forskjellen på renovert og oppusset? det er vanskelig å si. Ofte beskrives objektet med ord som ikke har et definert innhold. Et bad som er pusset opp i 2010 kan bety en liten kosmetisk endring, og ikke renovering.

Advokaten forteller at slike saker kan bli vanskelige fordi det i ettertid kan være vanskelig å dokumentere konkrete, positive opplysninger om de enkelte bygningsdeler og funksjoner.

- Min klare oppfordring til kjøperne er å være bevisst på alderen på boligen du kjøper. Jo eldre boligen er, desto større er sannsynligheten for at det dukker opp ting som må fikses.

- Du bør også lese alt som finnes av skriftlig informasjon - gjerne før du går på visning. Da er det lettere å ikke bli blendet av en pen bolig.

- Prisveksten i Oslo kan ikke fortsette slik

Unik? I denne boligannonsen beskriver Sverre Tandberg boligen som unik. Han mener det er berettiget.

Faksimile fra finn.no

Unik? Sverre Tandberg er megler og daglig leder ved Aktiv på Sagene/Bjølsen. Han mener det varierer veldig fra eiendomsmegler til eiendomsmegler hvilke ord som brukes, men er enig i at det noen ganger overdrives.

- Denne superlativkonkurransen har vart i mange år nå. Det handler jo om å skaffe oppmerksomhet, men noen ganger kan det rett og slett bli helt idiotisk. Jeg leser ofte annonser som fremstår som flåsete og prektige, sier han.

Vi ber ham trekke frem et objekt hvor han selv bruker et typisk ord som kan være vanskelig å vite hva innebærer. Han peker da på en leilighet på Torshov som han i annonsen beskriver som «unik».

- Hva betyr det?

- I dette tilfellet er det en leilighet som ligger i gamle fabrikklokaler, noe som ikke er dagligdags. En annen ting som gjør den unik er de store vinduene som gir veldig gode lysforhold. Jeg tror at de aller fleste vil føle at dette er en unik leilighet, sier han.

Slik byr du smart i vårens boligmarked

- Mister troverdigheten. Tandberg mener det skal være lov for eiendomsmeglere å være entusiastiske, og at de fleste forstår godt at meglerens jobb er å selge et objekt.

- Jeg mener det er viktig å stå inne for det du skriver. Kaller du en bolig for fantastisk og sjarmerende, mens det egentlig er et sliten oppussingsobjekt, vil du nok miste litt av troverdigheten, sier han.

Når det gjelder ord som «påkostet» mener Tandberg at det er et ord som sjelden kan brukes om en hel bolig, men at det bør presiseres hvilken del av boligen som er påkostet.

Må komme frem: Hvis en bolig har stort utbedringsbehov må dette komme fram tydelig, mener Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

Kjell Håkon K. Larsen

- Hvis en helt vanlig leilighet har et HTH-kjøkken og en integrert kaffemaskin kan jeg kalle det for et påkostet kjøkken, sier han.

Han trekker frem «renovert», «oppgradert» og «oppusset» som tre ord det kan være vanskelig å skille mellom.

- Har noen bare lagt nye fliser oppå de gamle i 2010 er ikke badet renovert, da er det pusset opp eller oppgradert. Det er veldig mye tull og feil bruk av uttrykk når det gjelder akkurat dette.

Han mener også «nyere bad» er et godt eksempel på noe det er vanskelig å vite hva betyr.

- Et nyere bad er ofte pusset opp i nyere tid, men ikke så nylig at megleren velger å skrive årstallet. En «spennende planløsning» kan også være noe å være obs på, sier Tandberg.

Her bør du investere i ny bolig

Beste Majorstua. Petter Normann Hansen, daglig leder ved DNB Eiendom på Majorstua, forteller at de holder kurs om språkbruk, og at det er noen ting han rett og slett ikke lar sine ansatte skrive i boligannonser.

- Jeg ser noen meglere skriver at leiligheten ligger på «beste Majorstua». Hva er egentlig det, lurer jeg på? Er det noe som heter «dårlige Majorstua?»

Han mener det ofte er de yngre eiendomsmeglerne som har lett for å bruke beskrivende ord som ikke stemmer helt.

- Vil du være en god megler bør du være bevisst på ordbruken din og vite at det kan oppstå en boligtvist i ettertid. Vi ønsker mer fakta og mindre selgende prospekter, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. - Fant så store feil at vi ikke tør å selge det gamle huset

  2. Kjøpte for 6 millioner – pusset opp og solgte for 9,25

  3. Eiendomsmeglerne: Vi kan bytte navn på Boligombudet dersom det provoserer

  4. Slik klager du på feil etter boligkjøpet

  5. – Noen meter i «riktig» retning kan utgjøre flere hundre tusen kroner