Undersøkelse: Tre av fem bekymret over boligmarkedet

Nordmenn begynner å bli bekymret for at boligprisene har nådd toppen og skal falle, ifølge Krogsveens boligkjøperindeks.

PRISVEKST: Norsk boligkjøpere er bekymret over boligmarkedet, ifølge Krogsveen-undersøkelse.

Torstein Bøe
 • Tone Iren Sørheim
 • Sara Svanemyr
Publisert:,

Tre av fem (59,9 prosent) av alle boligkjøpere uttrykker bekymring over markedet. Av disse synes 40,6 prosent at det begynner å bli dyrt, og 19,3 prosent svarer at de er redd for at toppen er nådd og at prisene skal begynne å falle.

Det kommer frem i boligkjøperindeksen, gjennomført av Nucleus og InFact, som eiendomsmegler Krogsveen står bak. Der har 2.892 boligsøkere blitt spurt – via en webundersøkelse – om finansiering, boligplaner og fremtidsutsikter.

Les også

Slik påvirker rentesjefene lommeboken din

– Folk er litt mer spente enn vanlig, og det snakkes mer om boligprisene og bekymringer for økonomien generelt. Boligkjøpere vil alltid være redde for å gå inn på feil tidspunkt, både etter prisoppgang og fall. De som får det tøffest, er de som kjøper på en topp, og må selge på lavere nivå enn planlagt, sier markedsdirektør Karsten Onsrud i Krogsveen.

Markedsdirektør Karsten Onsrud.

Krogsveen

Tirsdag kom Finanstilsynet med oppdaterte tall for gjeldsveksten blant husholdninger og bedrifter. I tilsynets rapport pekes det på rekordhøy gjeldsbelastning og boligpriser, og direktør Morten Baltzersen ser en økt risiko for boligpriskrakk.

Også sjeføkonomer E24 har snakket med, sier at risikoen absolutt er til stedet, spesielt den dagen en renteheving kommer.

Les også

Hadde Norges råeste boligprisvekst – nå har vinden snudd selv her

Deler ikke bekymringen

Hans Christian Espenes er megler i Privatmegleren og forteller at han hverken deler eller opplever bekymringene som kommer frem i Krogsveens boligkjøperindeks.

Hans Christian Espenes, eiendomsmegler i Privatmegleren.

Privatmegleren

– Salget hittil i november har ligget cirka ti prosent høyere enn samme tid i november i fjor. Men på denne tiden av året kan markedet være noe selektivt, og det tilbys fortsatt boliger som har overlevd høsten, sier Espenes.

Til tross for at det er roligere på enkelte visninger og færre deltagere i budrunder om høsten, opplever han et godt salg over hele landet, med unntak av i Rogaland.

– Vi må heller ikke glemme at Stavanger har opplevd en prisvekst som har overgått resten av landet de siste årene, og en normalisering her vil nødvendigvis medføre en liten smertefull prisjustering.

Espenes forteller at det virker som om folk ønsker å være i boligmarkedet og har tro på dette også fremover.

– Når det gjelder oppdrag inn, så er det en klar indikator på folks optimisme. Her har Privatmegleren en vekst på hele 30 prosent i forhold til samme tid i fjor.

Selektivt marked

Erik Danielsen jobber i Aktiv eiendomsmegling avdeling Grünerløkka og Torshov.

Han opplever markedet som godt, men selektivt. Megleren tror ikke vi vil se en stor oppgang eller nedgang i pris i nærmeste fremtid.

– I området hvor jeg jobber, sentralt Oslo øst, så er utbudet av leiligheter lavt. Kombinert med lav rente tror jeg markedet vil være stabilt om situasjonen med rente og utbudet fortsetter slik det er, forteller han.

Prisnedgang i oktober

Det siste året har boligprisene steget med 5,6 prosent, og i oktober falt boligprisene med 1,2 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge.

– Vi har hatt et boligmarked som har stått stille siden mars 2015. Det bekrefter at vi er inne i en moderat utvikling i markedet.

Ordene er hentet fra Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer forrige uke under fremleggelsen av ferske tall fra boligmarkedet.

– Rent logisk er det vanskelig å se en nedgang for boligmarkedet. De økonomiske sammenhengene gjør det nær umulig å regne seg fram til det, uttalte Bjørn-Erik Øye til E24, partner i Prognosesenteret.

Les også

Meglertopp tror Oslo kan få ny prisboost i januar

Leif J. Laugen presenterer månedlig boligtall for pressen.

Erlend Aas

Ser på dyrere boliger

Boligkjøperindeksen viser også at én av fire boligkjøpere under 29 år svarer at det lave rentenivået gjør at de ser etter dyrere boliger enn de ellers ville ha gjort. Bare én av ti boligkjøpere over 60 år vurderer det samme.

– Det er de yngste som har lavest grad av egenkapital, størst behov for sikkerhet eller kausjonist og således også størst behov for bankfinansiering. Da er det heller ikke så rart at det er de som lar seg mest påvirke rentenivået når det gjelder prisnivået på boligen de ønsker å kjøpe, sier Leif J. Laugen.

Laugen er administrerende direktør i eiendomsmeglerkjeden Krogsveen og styreleder i Eiendom Norge.

Boligkjøperindeks viser også at nærmere åtte av ti (76,6 prosent) boligkjøperne har egenkapitalen spikret sammen selv.

– Flertallet av norske boligkjøpere har med andre ord både egenkapitalen i orden og tar seg ikke vann over hodet fordi renten er lav. De har solid økonomi, og lar seg derfor ikke affisere over økonomiske uroligheter, sier Leif J. Laugen.

Og rentene kan bli lavere

En inflasjon på tre prosent åpner imidlertid for et ekstra rentekutt fra Norges Bank, mener valutaanalytiker Camilla Viland hos DNB Markets.

Det kan på ny gi lavere boliglånsrenter. Meglerhuset spår rentekutt både i desember og september neste år.

Styringsrenten er i dag på 0,75 prosent, neste rentemøte i sentralbanken avholdes 17. desember og da vil også ny rentebane publiseres i årets siste utgave av pengepolitisk rapport.

Hans Christian Espenes i Privatmegleren kommenterer et ytterligere rentekutt:

– Vi må ikke glemme at rentenedgang som er ment å stimulere alt annet enn boligpriser, er EPO inn i boligmarkedet. Høyere renter var en viktig årsak til prisnedgangen i 2008. Bankene tilbyr nå renter ned mot 2 prosent, noe som gi en månedlig rentekostnad under 7000 kroner per måned ved en lån på 4 mill. Vi snakker vel egentlig ikke om hvor mye boligen koster, men heller hvor mye det koster pr måned for å bo og leve.

Les også

– Umulig å regne seg frem til boligprisfall

Les også

Flere forsikrer boliglånet mot arbeidsledighet

Les også

Hadde Norges råeste boligprisvekst – nå har vinden snudd selv her

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom
 2. Boligmarkedet
 3. Eiendom Norge

Flere artikler

 1. Boligundersøkelse etter prisfall:
  Én av fire venter med boligkjøp

 2. Meglertopper krever full Siv-retrett

 3. – Nok en gang lever boligmarkedet sitt eget liv

 4. Annonsørinnhold

 5. Meglersjef ser paddeflatt Oslo-marked

 6. Meglersjef varsler salgsrush og prisfall: – Finanstilsynet sprer frykt