Stordalen bygger hytte i vernet område
I bytte mot å ta vare på et krigsminne, får Petter Stordalen bygge en hytte i et vernet område i fjellheimen i Telemark.
Siden hytta ligger i det landskapsvernede området må han og kona Gunhild gå en time til fots for å komme frem, og de får ikke bruke scooter eller andre kjøretøy.
Veien frem til å få bygge den arkitekttegnede hytta i Tinn kommune har vært kronglete:
For få år siden kjøpte Stordalen en 13.000 dekar stor eiendom på terskelen til Hardangervidda i landskapsvernområdet Brattefjell-Vindeggen. På eiendommen lå fire gamle hytter, blant annet en badstue og et båthus fra århundreskiftet. Bygningene har i flere generasjoner tilhørt skipsrederfamilien Klavenes. Det er lokalavisen Telen som forteller om saken.
Kompani Linge i dekning
Under andre verdenskrig, vinteren 1943, lå flere soldater fra sabotasjegruppen Kompani Linge i dekning på hyttene - på sin ferd mot tungtvannsfabrikken på Vemork i Telemark.
Da Stordalen søkte om å få restaurere de gamle hyttene, valgte Tinn kommune i stedet å tilby ham muligheten til å bygge en flunkende ny hytte på samme eiendom.
Betingelsen er at Stordalen skal sette de gamle hyttene i stand. Slik skal de brukes som informasjons- og dokumentasjonssenter for villreinsdrift, samt en utstilling om Tungtvannssabotasjen i 1943.
- Det er den dårligste, men hyggeligste investeringen jeg har gjort. Dette koster en god del penger, men det er viktig å bevare kulturhistorien for ettertiden, sier Petter Stordalen til VG.
Han forteller at han ble svært fenget av stedets historikk og mener det blir viktig for Villreinssenterets virksomhet.
- Hyttene ligger en times gange fra Skinnarbu, og vi ønsker å gi særlige ungdom anledning til større viten om temaene vi skal stille ut. Hyttene blir ikke til bruk for vanlig utleie og overnatting, sier saksbehandler Bjørn Bjørnsen i Tinn kommune.
- Hvor lett er det å få dispensasjon til å bygge i landskapsvernområdet?
- Det gis ikke dispensasjoner. Men i dette tilfellet valgte vi selv å foreslå det ettersom det gir en gunstig løsning for kommunen, sier Bjørnsen.
En naturlig følge av byggetillatelsen er at det også blir gitt dispensasjon til å fly materialene til hytta inn med helikopter, noe det ifølge Bjørnsen vil bli gitt.
- Det er lite tilgjengelig, vi kan ikke bruke snøscooter eller andre kjøretøy. Det er en time til fots, sier Stordalen.
Glir inn i landskapet
Den nye hytta er tegnet av Mellbye arkitekter AS. Den blir på 130 kvadratmeter, samt et teknisk rom i kjeller på 20 kvadrat,
Ifølge byggesøknaden er hytta planlagt i form, plassering i terrenget og material og fargevalg, slik at de skal gli mest mulig inni landskapet og ikke forstyrre. Fargene skal hentes fra tomten, gråtonene i fjellet og fargetoner fra vegetasjonen og trestammer skal prege stedet.
Hyttas to deler er forskjøvet og vinklet i forhold til hverandre, hvor stue med peis og kjøkken ligger i den ene delen og tre soverom med bad i den andre.