Stordalen bygger hytte i vernet område

I bytte mot å ta vare på et krigsminne, får Petter Stordalen bygge en hytte i et vernet område i fjellheimen i Telemark.

MÅ GÅ:Petter Stordalen får løfte materialer til sin nye hytte med helikopter, men må selv gå på beina til hytta.
Publisert:

Siden hytta ligger i det landskapsvernede området må han og kona Gunhild gå en time til fots for å komme frem, og de får ikke bruke scooter eller andre kjøretøy.

Veien frem til å få bygge den arkitekttegnede hytta i Tinn kommune har vært kronglete:

For få år siden kjøpte Stordalen en 13.000 dekar stor eiendom på terskelen til Hardangervidda i landskapsvernområdet Brattefjell-Vindeggen. På eiendommen lå fire gamle hytter, blant annet en badstue og et båthus fra århundreskiftet. Bygningene har i flere generasjoner tilhørt skipsrederfamilien Klavenes. Det er lokalavisen Telen som forteller om saken.

Kompani Linge i dekning

Under andre verdenskrig, vinteren 1943, lå flere soldater fra sabotasjegruppen Kompani Linge i dekning på hyttene - på sin ferd mot tungtvannsfabrikken på Vemork i Telemark.

Da Stordalen søkte om å få restaurere de gamle hyttene, valgte Tinn kommune i stedet å tilby ham muligheten til å bygge en flunkende ny hytte på samme eiendom.

DEN NYE HYTTA: Slik ser plantegningen til Petter Stordalens 130 kvadratmeter store nybygg.

Betingelsen er at Stordalen skal sette de gamle hyttene i stand. Slik skal de brukes som informasjons- og dokumentasjonssenter for villreinsdrift, samt en utstilling om Tungtvannssabotasjen i 1943.

- Det er den dårligste, men hyggeligste investeringen jeg har gjort. Dette koster en god del penger, men det er viktig å bevare kulturhistorien for ettertiden, sier Petter Stordalen til VG.

HISTORISK HYTTE: Dette er hovedhytta på eiendommen Petter Stordalen nå skal restaurere for Tinn kommune.

Han forteller at han ble svært fenget av stedets historikk og mener det blir viktig for Villreinssenterets virksomhet.

- Hyttene ligger en times gange fra Skinnarbu, og vi ønsker å gi særlige ungdom anledning til større viten om temaene vi skal stille ut. Hyttene blir ikke til bruk for vanlig utleie og overnatting, sier saksbehandler Bjørn Bjørnsen i Tinn kommune.

- Hvor lett er det å få dispensasjon til å bygge i landskapsvernområdet?

- Det gis ikke dispensasjoner. Men i dette tilfellet valgte vi selv å foreslå det ettersom det gir en gunstig løsning for kommunen, sier Bjørnsen.

ENKEL STANDARD: Et av soverommene på den gamle hytta.

En naturlig følge av byggetillatelsen er at det også blir gitt dispensasjon til å fly materialene til hytta inn med helikopter, noe det ifølge Bjørnsen vil bli gitt.

- Det er lite tilgjengelig, vi kan ikke bruke snøscooter eller andre kjøretøy. Det er en time til fots, sier Stordalen.

Glir inn i landskapet

Den nye hytta er tegnet av Mellbye arkitekter AS. Den blir på 130 kvadratmeter, samt et teknisk rom i kjeller på 20 kvadrat,

Ifølge byggesøknaden er hytta planlagt i form, plassering i terrenget og material og fargevalg, slik at de skal gli mest mulig inni landskapet og ikke forstyrre. Fargene skal hentes fra tomten, gråtonene i fjellet og fargetoner fra vegetasjonen og trestammer skal prege stedet.

Hyttas to deler er forskjøvet og vinklet i forhold til hverandre, hvor stue med peis og kjøkken ligger i den ene delen og tre soverom med bad i den andre.

Publisert:

Her kan du lese mer om