I august eksploderer boligmarkedet: Enorm verdistigning i boligmarkedet

Siden 2008 har norske boligpriser steget med hele 28 prosent – en utvikling som i følge ekspertene ikke ser ut til å snu.

PÅ BOLIGJAKT: Claudio Allevi (38) er opprinnelig fra Argentina, men har bodd i Norge i tre år. Her er han på visning i Sandakerveien 33 på Torshov, på jakt etter sin første bolig i Oslo.

Foto: Eivind Griffith Paulsen
  • Linn Johansen
  • Nanna Johannessen
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert: Publisert:

Starter opp. Når sommerferien er over våkner boligmarkedet til liv og kampen om eiendommene tar seg opp.

Med en prisvekst i boligmarkedet på 7,8 prosent siden juli i fjor, tror ekspertene at prisene vil fortsette å stige i august og utover høsten; – Dette vil bli den heteste bolighøsten på veldig lang tid, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Og boligene rives raskt bort. Bare i juli i år lå gjennomsnittlig formidlingstid for norske boliger på 33 dager - den korteste tiden siden juli i 2007.

Det er i de store byene Trondheim, Bergen og Oslo at boligene rives raskest bort fra markedet - her blir boligene solgt etter gjennomsnittlig 16,22 og 23 dager.

Stor etterspørsel. Ifølge Øye finnes det ikke mange argumenter for at markedet skal roe seg med det første. For mens etterspørselsveksten langt ifra ser ut til å avta, står ikke tilbudssiden i stil. Misforholdet mellom etterspørsel og tilbud har aldri vært større:

– Lignende situasjon må vi nok tilbake til etterkrigstiden for å se lignende til. Andre uken i august ble det bare lagt ut 2200 boliger til salgs, mens det er nødvendig med 4-4500 for å få en prisstabiliserende effekt. Antallet har økt, men det er et stykke igjen, sier Øye.

Les også:De farlige ordene i boligprospektet – En del av boligkjøperskolen

Bjørn Erik Øye i Prognosenteret mener det er for få nye boliger ute i markedet og at dette er grunnen til at prisene stiger veldig.

Foto: Prognosesenteret

Han spår prisvekst i tiden som kommer, spesielt i august: – Nå vil det si pang, og jeg kan godt se for meg en prisøkning på opp mot tre prosent i august. Den årlige prisveksten vil kunne bikke over ti prosent når året er omme, sier han.

Spår fortsatt vekst. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea og Tormod Boldvik, som er leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, er imidlertid mer beskjedne i sine prognoser og tror høsten vil ligne mye på fjorårets, med god temperatur på boligmarkedet.

Boldvik spår en prisstigning på tre til fire prosent fram mot desember: – Vi vil få en liten stigning i pris og det vil være tøft for mange kjøpere, men det vil ikke bli noen særlige bratte kurver, sier han.

Boligprisene stiger mer enn veksten i folks disponible inntekt, noe som gjenspeiler et lavt rentenivå, sterkt befolkningsvekst og høy lønnsvekst, forteller ekspertene.

En årlig prisstigning på 4,7 prosent, meldte DNB i sine prognoser tidligere i år. I dag er imidlertid den forventede prisstigningen på 7,4 prosent:

– Det har gått friskere enn vi opprinnelig trodde, men fra august og utover tror vi prisveksten vil dempe seg noe - med en månedlig vekst på 0,5 prosent, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB.

Utover høsten vil det være spesielt tøft å få kjøpt sentrumsnære leiligheter i de mest pressede områdene: – I kombinasjon med en stabilisering av økonomien og en liten oppgang i arbeidsledighet vil det høye prisnivået dempe veksten. Strengere krav til blant annet egenkapital er også en årsak, sier Haugland.

Les også:Startlån: Subprime på norsk? Tom Staavi kommenterer

Lave renter. Finansuroen i Europa har hatt liten innvirkning på nordmenns holdninger til boligkjøp, ifølge Juel:

– Mange har nok hatt en fordel av uroen, som har gitt lave renter. Og det vil nok ikke skje noe rentehopp før til våren, sier han.

God timing: Etterspørselen etter må leiligheter kan utnyttes godt: – Barnefamilier kan nå kvitte seg med små leiligheter og kjøpe noe større, sier Tormod Boldvik i Norsk eiendomsmeglingsforbund.

Foto: Karl Wig

Boligprisene i de store byene utvikler seg jevnt og mange ser etter alternativer utenfor de urbane strøkene.

– Dette åpner for en fantastisk tid for mange. Barnefamilier kan for eksempel kvitte seg med den lille leiligheten i Oslo og få seg et større hus litt utenfor byen, sier Boldvik.

Til tross for prognoser om økte boligpriser utover høsten, bør du ikke løpe og kjøpe nå, mener Boldvik: – Bolig bør ikke kjøpes av taktiske grunner. Her snakker man gjerne om desimaler i prosent, som for de fleste ikke vil gi signifikant utslag. Det er viktigere å bruke tid på gode vurderinger og lete etter en bolig med et langsiktig perspektiv - uavhengig av om boligen blir 10.000 kroner dyrere eller billigere, sier Boldvik.

Prisstigning de siste fem årene

Oversikt over alle landsdeler finner du her. Gjennomsnittspris per kvadratmeter per juli 2012, sammenliknet med tall fra 2008 Kilde: Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk, utarbeidet av NEF, EFF, Finn.no og Pöyry
– Du bør vurdere rentebinding


Forbrukerøkonomer oppfordrer høstens boligkjøpere til å stressteste økonomien før de tar opp lån.
Selv om ekspertene spår et fortsatt lavt rentenivå, vil eventuelle fremtidige effekter av eurokrisen være vanskelig å forutse. Og er man ikke sikker på at man tåler et rentehopp, er forbrukerøkonomenes tale klar.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea oppfordrer unge boligkjøpere til å gå på mange visninger før de bestemmer seg.

Foto: Nordea

– Vurder å binde deler av lånet. Dette gjelder særlig hvis man tar opp store lån. Fastrentenivået er meget gunstig nå, sier forbrukerøkonomChristine Warloe i Nordea.

Les også:Her får du billigst fastrente nå

Når bankene gir ut boliglån, forutsetter de at låntagers økonomi tåler en renteøkning på fem prosent.

– Det er viktig å stressteste økonomien og se på hva man tåler å ha i gjeld, før man tar opp et stort boliglån, sier Warloe.

Hun oppfordrer også folk som skal kjøpe bolig til høsten, å bruke mye tid på visninger.

– Gå på mange visninger slik at du blir godt kjent med hva boliger går for i det området du leter. Bruk ekstra god tid på boligen du skal legge inn bud på og undersøk alt fra teknisk standard til støynivå fra omgivelsene.

Forbrukerøkonom, Silje Sandmæl i DNB mener det kan være lurt å nedbetale så mye som mulig på boliglånet nå:

– Det kan være lurt å venne seg til å betale mer nå, i stede for å måtte snu på forbruket fullstendig ved et eventuelt rentehopp. Men tåler ikke økonomien din økt rente, så bind den.

Kan du spare på å refinansiere lånet?Bruk refinansieringskalkulatoren fra Penger.no.
(En tjeneste fra Dine Penger og Finn.no)

På boligjakt – ble for dyr

Claudio Allevi (38) er opprinnelig fra Argentina, men har bodd i Norge i tre år. Han var på visning i Sandakerveien 33 på Torshov (hovedbildet), på jakt etter sin første bolig i Oslo.

– Jeg har vært på visninger og deltatt i budrunder. Men alt går over takst. Det gjør sikkert denne her også, sier Allevi, og ser rundt seg på alle de andre som har møtt opp. Aller helst ønsker å kjøpe en bolig til rundt 1,6 millioner.

Det høyeste han vil strekke seg til er 1,8. Partner Anh Thu Huynh i iHus forteller at det var stor interesse for 2-roms'en, som hadde en prisantydning på 1 390 000.

Og Allevi hadde rett - boligen ble torsdag solgt til en annen for over en halv million over takst.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Les ekspertenes tips: Slik utnytter du verdistigningen på boligen

  2. Nå kan du prute!

  3. Roligere marked nå: Nå kan du bli en boligvinner

  4. Prisutviklingen landet rundt – sjekk din by: Her fortsetter boligprisene til himmels

  5. 7 av 10 mener naboen har for høyt boliglån