Høstens travleste visningshelg

Denne helgen er det 2863 visninger og meglerne varsler høstens største visningshelg. Dine Penger forteller deg hva du skal sjekke på visning.

MANGE VISNINGER: Denne helgen er det mange boliger ute til salgs. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Publisert:

Til tross for finansuro, går mange boliger til over prisantydning.

Nå som sommeren er over er det mange som vil selge og kjøpe bolig.

Mye til salg i august

På Finn ligger det nå 16.818 ute til salgs, og denne helgen er det 2863 boliger med visninger lørdag, søndag og mandag. Sammen med toppmånedene mai og juni, er også august en måned med normalt mange boliger til salgs på Finn.
I fjor ble det lagt ut nesten like mange boligannonser i august som i mai på landsbasis, mens i Oslo var august toppmåneden i fjor.
- Går man med planer om å skaffe seg ny bolig, kan man huske på at utvalget er på sitt største nå, året sett under ett. Som boligselger når man mange potensielle kjøpere. Fordi utvalget er blant årets beste nå, er det mange som går på visning, rådet direktør for FINN eiendom, Eddie Sjølie, tidligere denne uken til Dine Penger.

Les også

:

Solgt for 1,4 millioner over prisantydning

Halvårets travleste helg

Da Dine Penger snakket med Leder av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Christian Vammervold Dreyer tidligere denne uken, sa han at

førstkommende helg blir en hektisk visningshelg.

- Vi har en stor visningshelg foran oss, og jeg tror denne helgen vil bli en av de mest hektiske dette halvåret. Det er både mange boliger ute, og mange som vil på visning, sa Dreyer.

Mange vil flytte

BoligMeteret fra Sparebank1 for august viser at de som går med de største flytteplanene bor i Oslo, Finnmark og Hordaland.
Tabellen under viser de som i størst grad har flytteplaner. I tabellen er gjennomsnittet i Norge 100. De som i minst grad har flytteplaner er bosatt i Oppland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Kilde: Boligmeteret Eiendomsmegler 1.

Tabellen fungerer slik: Fylkene som har en verdi større enn 100 har innbyggere med høyere flytteplaner enn landsgjennomsnittet.
De som har mindre enn 100, vil si at har innbyggere som har mindre flytteplaner enn gjennomsnittet av Norges befolkning.
Selv om snittet i Oslo er høyt vil det ikke nødvendigvis si at mange av Osloborgerne vil flytte ut at Oslo. Tallene sier ikke noe om hvor de vil flytte, bare at de har planer om å flytte.

LES OGSÅ:

- Ligg unna oppussingsobjekter

Bruk tid på visning

Mange bruker kun en halvtime på visning før de byr millioner for en ny bolig. De smarte vet at enkelte budrunder er det best å tape.
En grundig sjekk av boligen, samtidig som du bruker tid til å stille spørsmål til megler/selger, kan avdekke om drømmeboligen i virkeligheten kan bli et mareritt.

Få feil og mangler skriftlig

Har du kjøpt en bolig med feil blir selgeren kun ansvarlig for vesentlige skjulte feil og tilbakeholdte eller uriktige opplysninger.
Sørg for å få alle opplysninger av betydning skriftlig fra selger før du eventuelt skriver under kjøpekontrakten. Opplysningene selgeren gir er juridisk bindene.

Følg denne oppskriften på visning:

Når du kommer på visning og tror du har funnet drømmeboligen, bør du ikke bruke tiden på å drømme deg bort.

1) Bruk Dine Pengers sjekkliste

så langt du rekker på det første besøket.

Sjekklister - last ned og ta med på visning:

Sjekkliste for enebolig/tomannsbolig og rekkehus

Sjekkliste for leiligheter

2) Sjekk hvilke store

vedlikeholdsutgifter som står for tur. Det har mye å si for budet du kanskje skal gi.

3) Er du fremdeles overbevist

om at det er drømmeboligen du har kommet over? Se boligen én gang til med friske øyne. Fortsett med sjekklisten.

Ta hensyn til utgiftene

Det er ingenting i veien for å gjøre et godt boligkjøp selv om du kjøper en gammel og dårlig vedlikeholdt bolig.
Men du må vite hva du kan betale for boligen. Ta hensyn til kommende vedlikeholdsutgifter når du byr. Da kan du gjøre et godt kjøp.

Sjekkliste ved kjøp av helt ny bolig

En helt ny bolig betyr ikke at alt er feilfritt. Disse punktene bør du sjekke ekstra godt før overtakelse:
- Overflater
- Lister
- Skap
- Fuging
- Stikkontakter
- Dører og vinduer
- Lys
- Vann og WC
- Vifte
- Ventilasjon
- Ringeklokke
- Planhet i gulv og vegger
- Kjøkken

Svært mange feil

Tidligere undersøkelser har vist at det er feil og mangler ved mer enn 40 prosent av alle nyoppførte boliger, og at det er flere feil på leiligheter og rekkehus enn på eneboliger.

Publisert:

Her kan du lese mer om