Lavprismegler får advarsel av Finanstilsynet: – Heldige som får beholde meglertillatelsen

Finanstilsynet sier de fant ulovlige avdelinger, million-underdekning av klientmidler og kompetansesvikt. Lavprismegleren slipper unna med en advarsel.

FIKK FINANSTILSYNET PÅ BESØK: Marton Eiendomsmegler er kritisert for flere påståtte lovbrudd, men forsikrer at de har ryddet opp.

Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

I februar trappet Finanstilsynet opp hos Marton Eiendomsmegler, en nyetablert lavprisutfordrer som lokker med boligsalg til 25.000 kroner.

Nå trues billigmegleren med kroken på døren.

I en endelig tilsynsrapport viser Finanstilsynet til lovbrudd som de mener er såpass alvorlige, at det i utgangspunktet gir grunn til å frata Marton meglertillatelsen.

«Når Finanstilsynet likevel ikke tilbakekaller foretakets tillatelse, er dette basert på en totalvurdering hvor det utover at alle de påpekte forholdene er rettet, er lagt betydelig vekt på at foretaket har gjort vesentlige endringer i ledelsen», står det i rapporten, som er datert 20. juni.

Martons daglige leder, Truls-Petter Bergh, bekrefter til E24 at de har rettet seg etter det han kaller «anbefalinger» og «råd» fra tilsynet.

Han avviser konsekvent lovbrudd.

Les også

Drev eiendomsmegling på billigsalg – nå stenger de dørene

– Heldige som beholder tillatelsen

Men lavprismegleren får ingen støtte fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Marton får alvorlig kritikk for brudd på loven, og er heldige som får beholde tillatelsen til å drive med eiendomsmegling, sier NEF-direktør Carl O. Geving til E24.

De angivelige lovbruddene er av langt mer alvorlig karakter enn reklamepåstandene E24 omtalte i fjor, som fikk forbrukermyndighetene til å se rødt:

Finanstilsynet mener blant annet at Martons avdelingskontorer i Oslo og Stavanger ble ulovlig etablert, da det aldri ble søkt om tillatelse eller sendt orientering om opprettelsen av disse.

Les også

Megler frister med boligsalg til 25.000 kroner – nå griper forbrukermyndighetene inn

Avdelingskontorene var ifølge tilsynsrapporten uten fagansvarlig, og heller ikke bemannet med «personer som har kompetanse til å være ansvarlig megler» – et brudd på kompetansekravet i eiendomsmeglingsloven.

Tilsynet anklager også Marton for ulovlig rot med klientmidler, med manglende avstemminger, underdekninger i millionklassen, manglende journalføring og dokumentasjon.

«Finanstilsynet ser svært alvorlig på at foretaket ikke hadde behandlet klientmidlene forsvarlig og i samsvar med regelverket», skriver de.

REAGERER STERKT: Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Geving i NEF sier eiendomsmeglere gjerne må konkurrere på pris.

– Men det går en grense for hvor lavt man kan senke kvaliteten før det blir kritisk. Når man bryter loven, som å ikke ha kontroll på klientmidler, er det selvsagt langt utenfor grensen. Det er helt uakseptabelt, sier Geving.

Mener Finanstilsynet ikke har forstått

Marton avdramatiserer saken.

– Det er normalt at Finanstilsynet har tilsyn, og deres jobb er å påpeke det som skal rettes opp i. Men det var på ingen måte noen lovbrudd som hadde skjedd. Det Finanstilsynet mente var ulovlige avdelingskontorer, var i realiteten salgskontorer, sier Bergh.

– Tilsynet viser til andre lovbrudd, som rot med klientmidler?

– Nei, nei. Roter man med klientmidler, kan man ikke drive eiendomsmegling.

– Det kalles lovbrudd i rapporten. Du bestrider det?

– Tilsynet trodde det var ulovlig. At de formulerer seg sånn er kanskje litt uheldig, men det må du nesten spørre de om. Bakteppet her er at vi er en ny aktør som utfordrer en hel bransje, og Finanstilsynet forsto ikke det. Men uansett retter vi oss selvsagt etter dem, forsikrer Bergh.

AVVISER LOVBRUDD: Daglig leder Truls-Petter Bergh i Marton sier de har rettet seg etter «råd» og «anbefalinger» fra Finanstilsynet.

Foto: Marton

Varsles nytt besøk i «nær fremtid»

Han opplyser at de har gjort endringer i ledelsen, omorganisert oppgjørsfunksjonen og styrket kompetansen.

– Det er ingen dramatikk i disse tingene, men slitsomt når det står på, sier Bergh, med henvisning til det stedlige tilsynet i februar og den skriftlige oppfølgingen i månedene etter.

Finanstilsynet varsler at de vil følge opp megleraktøren med nytt stedlig tilsyn i «nær fremtid» – og at de kommer til å frata dem konsesjonen dersom «større avvik blir avdekket på et senere oppfølgingstilsyn».

– De varsler at de vil komme på besøk igjen snart?

– Ja, og det er selvsagt helt i orden. Det frykter jeg på ingen måte, sier Bergh.

Les også

– Har aldri vært i nærheten

Les også

DNB: – Dette skal ikke skje igjen – vi har lært

Les også

DNB droppet kritisk rapport – må heve boligkjøp

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Eiendom

Flere artikler

  1. 38 advokater ilagt meglerforbud

  2. DNB Næringsmegling ilagt gebyr for dårlige hvitvaskingsrutiner

  3. Finanstilsynet ønsker å kunne gi banksjefer milliongebyr

  4. Annonsørinnhold

  5. Finanstilsynet mener DNB Eiendom brøt loven

  6. Finanstilsynet advarer mot Bergen-selskap: Tilbød investeringer uten konsesjon