Fortsatt knalldyr Europa-ferie

I fjor var Europa-ferien historisk dyr. Det ser ikke ut til at den blir særlig mye billigere i år.

POPULÆRT: Hellas er et av nordmenns mest populære reisemål i sommer. Her fra øya Santorini.
Publisert: Publisert:

I fjor skrev E24 at sommeren 2017 ville bli den dyreste Europa-ferien noensinne.

Da kostet én euro omtrent 9,60 norske kroner på det meste.

I vinter var euroen på rekordhøye nivåer – på det meste måtte man betale nær 10 norske kroner for en euro – men siden det har euroen falt markert tilbake.

Den siste måneden har euroen blitt 11,73 øre billigere mot norske kroner, og koster nå 9,53 kroner.

Nå er det større usikkerhet om utviklingen i euro den nærmeste tiden, gitt den politiske uroen i Italia. Det kan også være en risiko for smitteeffekter til kronen, noe som er dårlig nytt for nordmenn som skal feriere i Europa i sommer.

– Dette så vi en tendens til i starten av denne uken. En eskalering av situasjonen i Italia og «risk off» i flere markedet bidro til en svekkelse av kronen mot euro. Kronen er kjent for å være en lite attraktiv valuta i perioder med økt usikkerhet. Dette skyldes blant annet at likviditeten fort forverres og gir store kursutslag, sier valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets.

«Catch up»-effekt

I utgangspunktet har DNB Markets lagt til grunn at de tror den norske kronen skal styrke seg noe fremover.

Det er imidlertid ikke snakk om store bevegelser, forklarer Øwre-Johnsen.

– IKKE MYE BILLIGERE: Valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets følger utviklingen i blant annet norske kroner og euro.

– Vi legger til grunn en svært moderat kronestyrking de nærmere månedene og det er snakk om små bevegelser som trolig ikke vil utgjøre noen forskjell for folks feriebudsjett, sier hun.

Den lille kronestyrkelsen som er ventet skyldes at kronen har vært svært svak en god stund, og DNB Markets tror derfor det er rom for en viss «catch up»-effekt når markedet blir mer overbevist om at Norges Bank vil heve renten mot slutten av sommeren.

– Vi venter at første renteheving kommer i september, sier Øwre-Johnsen.

DNB Markets har i sine prognoser at euroen skal koste 9,50 norske kroner om én måned. Om tre måneder sier prognosene at den skal koste 9,40 norske kroner.

– Vi ser en økt oppsiderisiko for kronen mot euro med situasjonen i Italia, så det betyr dessverre at utsiktene til en mye billigere Europa-ferie enn i fjor er dårlige, sier Øwre-Johnsen.

Flest vil til Spania og Hellas

Tre destinasjoner skiller seg ut som de mest populære blant nordmenn i sommer, ifølge Finn sin reiseundersøkelse med 1.000 respondenter.

Euro-landet Spania troner fortsatt på toppen. 20 prosent av respondentene oppgir at de skal dit. På annenplass ligger Sverige, med 16 prosent, tett etterfulgt av Danmark med 15 prosent.

IKKE OVERRASKET: Kommersiell direktør Terje Berge i Finn reise.

Kommersiell direktør Terje Berg i Finn reise er ikke overrasket over funnene.

– Spania har vært et yndet reisemål for solhungrige nordmenn i mange år, og våre naboland er alltid populære, da det er enkelt å komme seg dit, sier Berge.

Undersøkelsen viser også at Hellas, Italia og Kroatia er populære sommerdestinasjoner.

Blant reisearrangøren Vings kunder er fortsatt Hellas og Spania mest populære land. Men også destinasjoner utenfor Europa øker, blant annet USA. Ifølge tall fra Finn reise for flybillettbestillinger har det vært 59 prosent flere bestillinger til USA i år sammenlignet med i fjor.

Utsiktene til at årets USA-ferie skal bli mye billigere enn i fjor er imidlertid heller ikke særlig gode.

For selv om dollaren hadde en svak start på 2018, har det vært store bevegelser også i denne valutaen den siste tiden. Amerikansk dollar har styrket seg, og koster nå 8,23 norske kroner. I fjor sommer kostet dollaren på det meste rundt 8,50 norske kroner.

– Dollaren har hentet en del styrke siden april, og det skyldes blant annet positive nøkkeltall for amerikansk økonomi og at markedet venter at den amerikanske sentralbanken skal fortsette å heve renten. Dessuten henter dollaren styrke på at det er «risk off» i markedet, og markerer seg altså som en såkalt trygg havn, forklarer Øwre-Johnsen.

Dermed kan det altså ligge an til en ytterligere styrking av dollaren frem mot sommeren.

Billigere svenskekroner – fortsatt dyre danske

For dem som skal feriere i nabolandet Sverige i sommer, vil ferien kunne oppleves som noe billigere enn i fjor – nærmere bestemt omtrent fem prosent billigere, opplyser analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

I fjor sommer kroner 100 svenske kroner 98 norske kroner. Kursen lå på det nivået en god stund, men så har den svenske kronen svekket seg en del siden begynnelsen av året. Nå koster 100 svenske 93 norske kroner.

– Det er en vesentlig forbedring, sier Bernhardsen.

– EN VESENTLIG FORBEDRING: Analytiker Joakim Bernhardsen i Nordea Markets forklarer kursutviklingen i norske mot svenske kroner.

– Nå ligger vi mer på det nivået vi tidligere har vært vant med, sier han.

Den danske kronen følger i stor grad utviklingen i euro, ettersom danskekronen er bundet til den felleseuropeiske valutaen, forklarer Bernhardsen.

100 danske kroner koster nå 128 norske kroner. Det er omtrent på samme nivåer som i fjor. Bernhardsen forklarer at dagens nivå mot den danske kronen historisk er svakt, sammenlignet med nivåene mot den svenske kronen.

– Foruten en topp rundt nyttår, er det ikke mange ganger vi har vært over 130 norske mot danske, sier han.

Grunnen til at den norske kronen nå er sterkere mot den svenske, er hovedsakelig at den svenske kronen har svekket seg mye.

– Den norske kronen har også styrket seg noe, men vi må fortsatt betrakte kronen som svak mot euro, sier Bernhardsen.

Valutakurs ikke viktig

Nordmenn bryr seg ikke veldig mye om kronekursen når man skal finne ut hvor man skal dra på ferie, skal vi tro Finn.

Tidligere år har Finns reiseundersøkelse inneholdt et spørsmål om hvorvidt kronekursen har hatt betydning for valg av feriested.

I år ble dette spørsmålet fjernet, fordi svaret har vært svært likt de siste årene, uansett hvor sterk eller svak kronekursen har vært.

I fjor svarte 70 prosent nei på spørsmålet. Kun 13 prosent svarte ja.

Øwre-Johnsen påpeker at prisnivået i landet du skal til har mer å si for feriebudsjettet ditt enn hva man skal tro om kursutviklingen.

Når kronen har vært sterk blir det likevel trukket frem at nå er det billigere å handle, spise og drikke i utlandet.

Dine Pengers økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim synes ikke det er problematisk at såpass få nordmenn bryr seg om valutakursen når de skal reise på ferie.

– Det er prisnivået i det landet du skal reise til som bør være det viktigste, og ikke hvor mye valutakursen svinger i ukene før du reiser, sier Kvadsheim.

– Prisnivået skal en absolutt se litt på, spesielt når det kommer til å legge opp budsjett for ferien, sier han, og legger til at det er store forskjeller mellom prisnivået i populære ferieland, som for eksempel USA og Tyrkia.

Les også

Ny pakkereiselov: Dette betyr endringene for deg som forbruker

Les også

Ny toppnotering for flytrafikken i 2017

Les også

Nå vil nordmenn til Tyrkia igjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om