Hotell like billig som herberge

Hotellrommet koster bare 37 kroner mer enn sengen på vandrerhjemmets sovesal.

Dobbeltrommet på bildet til venstre koster 597 kr. i sommer - eller 299 kr. per person. Det er på Hotel Silken Diagonal i Barcelona. Bildet til høyre er fra herberget Barcelona Sound. Her koster en seng på åttemannsrom 262 kroner i sommer.
Publisert:

BARCELONA (VG) Vil du overnatte i myk komfort, med strøkent bad og panoramautsikt? Eller på åttemannsrom med fellesdusj, der du kan spille kort med nye venner?
For reisekassen blir det hipp som happ, nesten. Slik er det over hele Europa i sommer, viser VG Dine Pengers sjekk av priser på hoteller og herberger midt i storbyene.

Se hele tabellen lenger ned.

Billigere enn du tror

Hotellene er billigere enn du tror. Herbergene dyrere.
- Ellers i året er vi et hotell for forretningsreisende. I ferien senker vi prisene til det halve for turister, sier Mireira Salvador ved Silken Diagnonal i Barcelona.
Det nye designhotellet ligger fire t-banestopp fra Placa de Catalunya, har et lite svømmebasseng og bar på taket. Stranden er 20 minutters gange unna.
Et dobbeltrom i august koster 597 kroner, eller 299 kroner per person. Frokost er ikke inkludert, men en latte, juice og croissant koster godt under femtilappen på fortauskafé.
Nærmere gamlebyen, men lenger fra badestranden enn hotellet, ligger herberget Barcelona Sound. Der koster en køye i flersengsrom 261 kroner, med frokost.

Herberge mer sosialt

- Hoteller er for dem som har nok med seg selv. Herberger er for reisende som vil bli kjent med andre underveis, sier Facundo Florio ved Barcelona Sound.
Innenfor resepsjonen hans sitter skolekamerater fra Sveits og spiller kort på rommet. I kveld skal ungdommene fra Zürich kaste seg ut i byens pulserende natteliv.
- Vi får vel én til to timers søvn i natt, sier Michael Bichsel (18).
Selv om de fleste som velger herberge er i aldersgruppen 18-25 år, har finanskrisen ført til at flere og flere over 30 år går for den enkleste overnattingsformen.
- De kommer fordi vi er rimelige. Men mange er skeptiske til å dele bad og at menn og kvinner legges på samme rom, sier Montse Valeiras ved Rambles Center.

Klager på nattestøy

Nattestøy er en annen utfordring. Voksne som køyer før midnatt, kan bli forstyrret av berusede ungdommer som ramler inn på sovesalen etter en natt på byen.
- Vanligvis kommer alle tilbake ved tre-firetiden. Men det hender vi får klager på sang og skrål på rommene, sier daglig leder Marius Pincariu ved herberget Centric Point.
Når kontinental frokostbuffé - så mye du kan spise - og gratis internett legges inn i regnestykket, mener han at herbergene alltid blir rimeligere enn hotellene.
Centric Point regner med å være fullt fra 1. juni. Mindre enn to uker før ankomst er det ikke mulig å bestille på nett. 20 av 400 senger holdes av til dem som dukker opp.
- Om du kommer uanmeldt for en natt, er prisen hos oss den samme. Men du får ikke rabatt knyttet til lengre opphold, sier Mireira Salvador ved Hotel Silken Diagonal.

- Gidder ikke dele

På Barcelona Sound er Pernille Jensen (25) og Bibi Larsen (25) fra Esbjerg innom for å sjekke nettet gratis. De bor ikke på herberget, men på et rimelig hotell i nærheten.
- Vi har ikke behov for å henge med så mange andre og gidder ikke dele rom med flere. Vi vil sove når vi ønsker det og liker å ha eget bad, sier de danske venninnene.

Slik testet vi:

Både hotellene og herbergene vi har sammenlignet, er populære overnattingssteder med sentral beliggenhet.
Først fant vi herbergene på

hihostels.com

og

hostels.com.

På begge nettstedene legger gjester inn kommentarer og setter karakterer.
Deretter søkte vi etter hoteller til noenlunde samme pris på nettstedet

tripadvisor.com

, som lar brukerne rangere dem.
Vårt utgangspunkt er to som reiser sammen. Vi har sammenlignet flersengsrom på herbergene med dobbeltrom på hotellene og trukket frem pris pr person. På herberget betaler du pr person, på hotellet pr rom.
Pris på tilgjengelige hoteller og herberger i langhelger i juli og august er funnet på nett i mars og april. Det er ikke sikkert disse rommene er ledige i dag.
For å finne hotellet eller herbergets beliggenhet i forhold til sentrale plassert i den aktuelle storbyen, har vi brukt

maps.google.com

- som også gir gangavstand.

Publisert:

Her kan du lese mer om