Nå bør du binde studielånsrenten
Aldri har fastrentene i Lånekassen vært lavere. Og markedsrentene kan være på vei opp igjen. Dermed kan dette være et historisk gunstig tidspunkt for å binde studielånsrenten.
Frem til 12. juni kan binde renten på studielånet på 3,162 prosent for tre år, 3,552 prosent for fem år eller 4,426 prosent for ti år.
Slå til
Det er historisk lavt, faktisk betydelig lavere enn forrige bunn. Dermed virker det som et godt råd å slå til på fastrente nå.
Dagens fastrentesatser er 3,7 prosent for tre år, 4,2 prosent for fem år og 4,8 prosent for ti års bindingstid.
LES OGSÅ:
Samme som flytende
Den flytende renten er på 3,065 prosent fra 1. juli. Det betyr at du nå kan binde renten for tre år nesten på samme nivå som den flytende renten.
Det er svært sannsynlig at neste flytende rentetilbud vil være høyere enn dagens. De korte markedsrentene, som danner utgangspunktet for Lånekassens flytende rente, er nemlig på vei opp nå.
Gjør ikke noe dumt
Kan du binde renten på 3,16 prosent i tre år og 3,55 prosent i fem år, bør du slå til.
Det er såpass lavt, at du neppe kan gjøre noe særlig dumt. Mest sannsynlig vil du tjene å binde frtemfor å beholde flytende rente i disse årene.
Men selv om det skulle vise seg at flytende rente også de neste tre til fem årene blir billigere, har du uansett sikret deg en meget lav rente, historisk sett.
Slik har rentetilbudet i Statens Lånekasse utviklet seg siden 2003.
Svak Europa-økonomi årsaken
Gjeldskrise, økonomiske kutt og svak vekst spesielt i Europa, fører til at norske statsobligasjoner er etterspurt. Norske statsobligasjoner blir sett på som svært sikre sammenlignet med de aller fleste andre land.
Investorene godtar lavere rente fordi sikkerheten er bra. Da faller renten på slike obligasjoner. Det har de gjort til gangs denne gangen. Og det er statsobligasjonsrentene som er utgangspunktet for Lånekassens fastrenter.
Fra begynnelsen til slutten av mai, som er observasjonsperioden for fastrentetilbudet fra 1. juli, falt for eksempel rente på 3 års statsobligasjoner fra 2,61 prosent til 1,94 prosent på det laveste - kun i løpet av et par dager.
På vei opp
Spørsmålet er fastrentene i Lånekassen kan falle enda mer frem til neste bindingsfrist den 12. august. Observasjonsperioden for neste tilbud er juli. Foreløpig ser det ut til at rentene er på vei opp, men varierer mye.
Kommer det stadig flere uventede dårlige nyheter om tilstanden i verdensøkonomien, kan rentene falle mer.
Mer sannsynlig er det at rentene faktisk har bunnet ut, og vil stige fremover. En rente på rundt 2 prosent for statsobligasjoner med tre års løpetid er meget, meget lavt.
Flytende best over tid
Dine Pengers generelle råd er at du kun skal binde renten, enten på studielån eller boliglån, hvis du er nødt til å ha en forutsigbar økonomi og ikke tåler kortsiktige rentehevinger.
Flytende rente har over tid vist seg å være billigere enn fast rente.
I kortere perioder kan det imidlertid bli lønnsomt å binde renten fremfor å holde den flytende. Men det vet du jo ikke på forhånd, og du vedder altså mot rentemarkedet. Akkurat nå ser imidlertid veddemålet fristende ut.
Tåler du ikke at renten stiger over det nivået du kan binde den på i dag, må du binde. Da har du ikke noe valg.
Les saken:
Slik blir du kvitt studielånet
350.000 kan binde
350.000 lånekassekunder har mulighet til å binde renten på studielånet sitt.
Fra 1. juli endrer Lånekassen måten å fastsette renta på. Fra da av vil både den faste renten og den flytende renten bli fastsatt seks ganger i året, mot fire ganger med dagens ordning.
Les mer om hvordan renten på studielån blir fastsatt her.
Du kan heretter velge å binde renten mellom 1. og 12. i annenhver måned. Fristen for å binde renten fra 1. juli er altså allerede 12. juni.
Med den nye renteordningen, vil det være mulig å avbryte fastrenteavtaler i Lånekassen.
15 prosent med fastrente
De som ikke aktivt velger fast rente innen fristen, beholder flytende rente.
Rundt 85 prosent av tilbakebetalerne i Lånekassen har flytende rente, mens 15 prosent har fast rente.