Dette er Norges stjernerestauranter

Maaemo fikk tre stjerner, Stavanger har fått sin første

FULL JUBEL: Maaemo ble i dag den føste restauranten i Norge med tre stjerner i Michelinguiden. Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang (i midten) jubler sammen med sine kollegaer.
Publisert:

Onsdag formiddag offentliggjorde Michelin hvilke restauranter som har plass i «Michelin Nordic Guide 2016» i København.

Følgende norske restauranter fikk stjerne i årets Michelinguide:

Maaemo ***

Kontrast * (Ny)

RE-NAA *(Ny)

Fauna *

Statholdergaarden *

Tre stjerner

Maaemo er Norges første restaurant som har blitt belønnet med tre stjerner.

– Alle her er så stolte! Det er en drøm som har gått i oppfyllelse. Det er virkelig en team

effort, så vi må bare takke alle de ansatte og alle gjestene våre, sier Bandar Jauwad, pressekontakt ved Maaemo, til godt.no.

Michelinguidens internasjonale direktør Michael Ellis hadde selv vært på Maaemo i løpet av det siste året, og var imponert over hva han fikk servert.

– Restauranten har en unik signatur, fantastiske produkter og alt vi ser etter i en tre-stjerners restaurant.

Sammen med Geranium i København, som også fikk sin tredje stjerne i dag, er Maaemo første restaurant i Norden med tre stjerner.

Maaemo åpnet i desember 2010, og allerede i 2012 ble restauranten belønnet med to stjerner i Michelinguiden.

– Dette kjennes helt vanvittig, det er en følelse det ikke er mulig å sette fingeren på, sier hovmester Benjamin Ausland ved Maaemo til NTB om Maaemos tredje stjerne.

Norge har nå til sammen syv stjerner i Michelinguiden fordelt på fem restauranter.

Restaurantanmeldelse av Maaemo

Nytt navn

Guiden kom for første gang i nordisk drakt i 2015, men guiden byttet navn i år, noe Ellis forklarte med at det er mange gode restauranter som ikke ligger i byene. Tidligere het guiden «Guide Michelin Nordic Cities 2016».

I år pryder Bryggen i Bergen forsiden av guiden, noe som tirsdag utløste spekulasjoner om at en eller flere av byens restauranter kunne bli belønnet med stjerne i årets guide. Slik gikk det ikke, derimot så ble RE-NAA fra Stavanger inkludert i guiden for første gang.

Første utenfor Oslo

RE-NAA i Stavanger ble den første restauranten utenfor hovedstaden til å få en stjerne i Michelinguiden. Det gleder restauranteier Sven Erik Renaa.

– Det er ekstremt stort å være den eneste utenfor Oslo. Det er stort for Stavanger som by, matfylket Rogaland og stort for meg personlig, for staben og kona mi, sier Renaa til E24.

Eyvind Hellstrøm uttalte til E24 i fjor at han syntes Stavanger-restauranten burde fått

FORNØYD SJEF: Sven Erik Renaa er stolt over å være første restaurant utenfor Oslo i Michelinguiden.

stjerne allerede da. Renaa forteller at han hadde en mistanke om at de kunne bli belønnet med en stjerne i år. Han er ikke redd for at den nyervervede stjernen skal føre med seg noe ekstra press.

– Jeg har holdt på i mange år uten stjerne, så for meg er det å få stjerne en enormt stor bonus. Man må tenke dit hen at man har fått stjerne for det man har gjort, så hvis man fortsetter å levere på det nivået så er vi der.

Fest i kveld

Renaa forteller at personalet kan forberede seg på en skikkelig feiring i Stavanger i kveld.

– Vi skal sammen med personalet feire masse. Det blir ingen begrensninger på antallet falsker champagne, så jeg håper de er klare, men først skal vi levere god service til gjestene i kveld, avslutter han.

Positivt for hele Norge

Også for reiselivsnæringen er stjerner i den kjente matguiden positivt sier direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold, som samtidig gratulerer Maaemo som første tre-stjerners Michelin-restaurant i Norge .

– Det er ikke bare utrolig gøy for restauranten, men også svært positivt for Norge som reiselivs- og matdestinasjon. Alle restaurantutmerkelser er positivt for reiselivet. Vi tar særlig av oss hatten for Bent Stiansen og Statholdergaarden som får Michelin-stjerne for 19. gang, sier Krohn Devold.

Stjerne-restauranter forsvinner

Ylajali, som fikk stjerne i fjorårets guide, stengte dørene like før nyttår, og tidligere denne måneden ble det klart at også Fauna stenger dørene til sommeren.

– Nå skal jeg begynne å gi mer faen! Fauna ble ikke helt som vi hadde tenkt oss. Det har nok blitt for stort. Vi skulle ha det gøy, men isteden har det blitt en konstant frykt for å ikke lykkes, uttalte deleier og en av kjøkkensjefene, Bjørn Svensson, til Dagens Næringsliv da nyheten ble kjent.

Les også

Maaemo inn på eksklusiv restaurantliste

Les også

Michelin-restauranten Fauna stenger dørene

Les også

Dette er gourmet-kundene

Publisert:

Her kan du lese mer om