Byrådet i Oslo vil endre eiendomsskatten

Mens finansminister Siv Jensen (Frp) vil eiendomsskatten til livs, foreslår det rødgrønne byrådet i Oslo endringer for å sikre inntektene derfra.

Publisert:

Mens finansminister Siv Jensen (Frp) vil eiendomsskatten til livs, foreslår det rødgrønne byrådet i Oslo endringer for å sikre inntektene derfra.

I budsjettet for 2020 foreslår det sittende byrådet å senke bunnfradraget fra 4,6 til 4 millioner kroner. Det skjer etter at regjeringen i fjor vedtok at en mindre del av verdien på boligen skal skattlegges, noe som gir kommunen lavere inntekter.

Oslo-byrådet mener likevel at få vil merke noe til endringen de foreslår:

– Andelen som betaler eiendomsskatt i 2020, blir på samme nivå som i 2019, mens flertallet av dem som betaler, vil få en skattereduksjon, heter det i budsjettforslaget.

Les også

Velgerne svikter Høyre og Arbeiderpartiet: – Kan føre til høyere driftsunderskudd, mer eiendomsskatt og lavere effektivitet

Med endringene får hovedstaden 60 millioner mindre i skatteinntekter enn i år, når boligprisveksten er regnet inn.

I tillegg til å redusere verdigrunnlaget for skatten, har regjeringen varslet at den vil senke makssatsen fra 4 til 3 promille neste år. Siv Jensen har på forhånd gått ut mot kommuner som vil «forsøke å lure seg unna kuttene».

Leder Aina Stenersen i Oslo Frp kaller byrådets forslag for sabotasje.

– Dette er usosialt, og vi i Oslo Frp vil fjerne eiendomsskatten både på boliger og på næringseiendom, sier hun til Nettavisen.

15 milliarder til investeringer

Oslo-budsjettet er på totalt 77 milliarder kroner, hvorav 15 milliarder foreslås til investeringer.

– Viktige politiske valg som innføring av eiendomsskatt, omstrukturering av eierskapet i kommunens aksjeselskaper og revidert Oslopakke 3-avtale muliggjør satsinger som gjør Oslo til en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle, sier finansbyråd Robert Steen (Ap).

Byrådet vil blant annet investere i 400 flere omsorgsboliger de neste fire årene, går det fram av økonomiplanen, som ble lagt fram samtidig som budsjettet.

Les også

Industrikommuner får igjen: Staten dekker rundt to av tre kroner for tapt eiendomsskatt

Forhandlingsmonn

Budsjettforslaget og økonomiplanen legges fram mens Ap, SV og MDG sitter i forhandlinger om en ny politisk plattform for å styre byen de neste fire årene. Tiltak de kommer fram til i forhandlingene, blir lagt fram som en tilleggsproposisjon til budsjettet i november.

Ifølge NRK har finansbyråden satt av penger til å dekke tiltakene som kommer her, men tilføyer:

– Det vil være en veldig dårlig forhandlingstaktikk fra en finansbyråd å fortelle hvor mye han har satt av til sånne ting.

I budsjettet foreslås det 862 millioner kroner mer til flere avganger på buss, trikk og T-bane de neste fire årene, og til overgang til elbusser. Det skal bygges 20 kilometer nye sykkelveier.

– I årets budsjett følger vi opp kampen mot plastforsøpling, vi legger til rette for at innbyggere og næringsliv kan ta grønne valg, og for at flere reiser i hovedstaden skal skje med kollektivtransport, sykkel eller til fots, sier miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) i en pressemelding.

Publisert:
Gå til e24.no