Oslo svakeste i 2017 med 6,2 prosent nedgang

– Sammenligner vi boligprisfallet i 2017 med det forrige boligprisfallet i Norge høsten 2013, ser vi at prisfallet er sterkere, både nasjonalt og i Oslo spesielt, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.  

PRISENE FORTSETTER Å FALLE: Administrerende direktør Christian Dreyer legger frem prisstatistikk for desember 2017 og året under ett i Eiendom Norges lokaler torsdag formiddag.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • Sophie Lorch-Falch
 • Johan Nordstrøm
 • Sindre Hopland
Publisert:

Boligprisene falt videre i hovedstaden i desember med en avslutning på året ned 1,0 prosent nominelt, mot 1,1 prosent nedgang på landsbasis, viser tall fra Eiendom Norge torsdag formiddag.

Ingen byer hadde positiv prisutvikling i desember, som sesongmessing er en svak måned i boligmarkedet. Sandefjord hadde den sterkeste utviklingen med et prisfall på 0,3 prosent.

Åtte måneder med prisfall i Oslo

Prisene faller i flere av Norges største byer, men ingen steder hadde svakere prisutvikling i 2017 enn Oslo med en fasit for fjoråret på minus 6,2 prosent, tross sterk prisvekst ved inngangen av fjoråret.

– Sammenligner vi boligprisfallet i 2017 med det forrige boligprisfallet i Norge høsten 2013, ser vi at prisfallet er sterkere, både nasjonalt og i Oslo spesielt. Det har nå vært 8 måneder med fall i boligprisene i Oslo, og prisene har gått ned med 11,5 prosent siden april. Den sterkeste utviklingen av de største byene hadde Stavanger med en flat prisutvikling i 2017 på 0 prosent, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, om utviklingen.

Det er ikke lange bilturen fra Oslo før man havner i en by med stikk motsatt utvikling. Østfold-byen Fredrikstad hadde landets sterkeste prisutvikling i fjor på 6,7 prosent.

– Årstakten i boligprisutviklingen har svekket seg betydelig gjennom 2017, og det er en negativ prisutvikling i alle de største byene. Men mange områder rundt de store byene og i distriktene har imidlertid endt med vekst i boligprisene, sier Dreyer.

Ingen friskmelding

Daglig leder Kjell Magne Solli i Nordvik & Partners er ikke overrasket over torsdagens boligtall.

– Tallene viser er det alt for tidlig å friskmelde markedet. Jeg er en av dem som tror at markedet skal ned to-tre prosent i første kvartal før det flater ut, sier han til E24.Solli sier de har jobbet hardt for å få ut så mange bolig de kan før januar-rushet.

– Vi har hatt en strategi om å få unna flere boliger enn vanlig i desember for å lette på presset i januar, og oppfordret selgerne våre til å legge ut i desember i stedet for å vente til januar.

Solli sier at de har dobbelt så stort varelager i januar i år, sammenlignet med fjoråret.

– Til tross for en relativt bra desember måned, fikk vi ikke ut nok boliger i desember til at jeg kan si at januar ikke blir tøff. Vi kommer nok til å dra med oss en del usolgte boliger inn i februar, men så tror jeg det flater ut mot påske.

Meglersjef i DNB sier de har 15 prosent flere boliger å selge i januar i år, sammenlignet med 2016.

– Jeg er langt i fra overrasket over tallene i dag. Mange mener at det kommer til å flate ut rundt påske, men jeg tror vi må gå helt til sommeren, sier DNB Eiendom-sjef Terje Buraas.

Økonom tror prisfallet avtar

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener at det kraftige boligprisfallet ble utløst av to faktorer.

– Det har vært et kraftig prisfall i Oslo fordi det var en høy prisoppgang i Oslo og fordi det ble innført en ny boliglånsforskrift med spesielle regler for Oslo, sier Bruce til E24.

Han understreker samtidig at boliglånsforskriften ble innført for å stagge boligprisveksten i hovedstaden, og det har den bidratt til å gjøre.

– Det ser ut som om boligprisfallet i Oslo avtar. Månedsveksten i Oslo i desember på minus 1 prosent nominelt var ikke så galt, sier Bruce.

Fremover forventer han en trend med moderat prisnedgang til og med mars, og deretter en utflating. Hovedgrunnen til at han tror at det ikke er langt igjen til bunnen er følgende:

* Det er fortsatt lave renter.

* Arbeidsledigheten faller.

* Optimismen øker blant folk flest

Les også

77 prosent flere Oslo-boliger til salgs i desember

Går tregere å selge boligen

Byer som Hamar, Drammen og Moss har hatt mindre prisfall gjennom 2017, og det har også gått raskere å selge boligen i enkelte av områdene rundt Oslo enn i selve hovedstaden.

Likevel øker salgstiden over hele linje. I snitt tok det 61 dager å selge boligen i desember 2016. Det gikk raskest i Hamar med 25 dager, og i Kristiansand måtte selgerne i snitt belage seg på 94 dager fra annonsen nådde markedet til boligen var solgt.

– Salgstiden øker i landet under ett, og den har i løpet av året økt i de aller fleste byene i Norge, noe som er en naturlig konsekvens av den økte tilbudssiden, sier Dreyer.

Les også

– Jeg måtte dobbeltsjekke tallene

Les også

Obos-prisene falt 3,9 prosent i desember

Les også

Tre grunner til at boligprisene vil fortsette å falle i 2018

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Boligmarkedet
 3. Eiendom Norge
 4. Oslo

Flere artikler

 1. Her varsles årets største boligbrems

 2. Økonomer spår ny bolignedtur torsdag

 3. Sterkere boligpriser enn vanlig til tross for fall

 4. Tre jokere truer bolig-comebacket

 5. Varsler kruttsterk prisvekst i ny boligfasit