Vipps halter årevis bak svenskene og danskene

Vipps skryter av å være blant de første i verden som gir kundene mulighet til å straksoverføre penger gjennom appen. - Ha-ha, sier danskene, som var ute med tjenesten i 2014. 

STRAKSOVERFØRING: Nå slipper Vipps-kundene å vente til neste virkedag for å få penger inn på konto, men kan neppe skryte på seg å være blant de verdensledende tjenestene.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Vipps innfører såkalt straksbetaling, som innebærer at kundene uavhengig av bank vil få pengeoverføringer direkte inn på konto.

Tidligere måtte kundene vente til neste bankoverføring dersom de tilhørte forskjellige banker. Ble kunden vippset penger for spleiselaget fredag kveld, kom ikke pengene inn på konto før mandag morgen.

Vipps skriver i en pressemelding at det er «utrolig kult» at norske bankkunder er blant de aller første i verden som får muligheten til å ta i bruk tjenesten.

Fem år bak svenskene

Men nordmenn bør ikke løpe over til naboen for å skryte. For svenskene, danskene og finnene er straksoverføring gjennom mobilapp gammelt nytt.

Før Vipps det i hele tatt var introdusert for nordmenn i 2015, hadde våre naboer tilgang til tjenesten.

Svenskene har siden 2012 hatt tilgang til direktebetaling via betalingsappen Swish, mens danskene fikk tjenesten tilgjengelig fra 2014, bekrefter Swish og Mobilepay.

– Alle MobilePay-brukere har hatt adgang til straksoverføring fra november 2014, bekrefter presseansvarlig Peter Kjærgaard i konkurrenten Mobilepay til E24.

- Hva tenker dere om at Vipps lanserer dette i 2018 og skryter av at de er blant de første i verden som tilbyr dette?

- Ha-ha, teknisk sett er jo Vipps antagelig blant de første i verden. Det er bare noen andre nordiske land, som er lenger foran, sier Kjærgaard lattermild.

– Vipps får ta ansvar for sin kommunikasjon, er alt kommunikasjonssjef Per Ekwall i Swish vil si om markedsføringen til betalingstjenestens norske konkurrent.

Les også

Link Mobility lanserer Vipps-konkurrent: Lar deg gå utenom banken for å betale regninger

Flere banker bak Vipps

Vipps lanserer altså straksoverføring over fem år etter svenskene, og tre år etter danskene.

Når E24 ber Vipps om å utdype påstanden om at nordmenn er blant de første i verden, gjentar kommunikasjonsavdelingen budskapet, men må ringe tilbake for å undersøke saken.

– Swish har tilbudt realtidsbetaling siden lansering i 2012, men det var kun mellom de seks bankene som var med på samarbeidet fra oppstart. De kunne tilby dette til kunder på tvers av eierbankene da Swish var et initiativ der flere banker samarbeidet, og 85 prosent av svenske bankkunder kunne da ta i bruk Swish, sier kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes, til E24.

Vipps kunne arbeide med en tilsvarende løsning da 106 banker sluttet seg til DNBs Vipps i 2017.

– Straksbetaling er nå tilgjengelig i Norge som en konsekvens av at flesteparten av de norske bankene nå er eiere eller partnere med Vipps. I Norden har bankene i stor grad etablert felles operative betalingsinfrastrukturer, til forskjell fra øvrige land i verden, sier hun.

– Hvorfor sier dere at nordmenn er blant de første i verden?

– Det er i Norden kunder har hatt dette tilgjengelig tidlig på grunn av bankenes infrastruktur, og vi er fortsatt svært tidlig ute sammenlignet med resten av verden. Dekningsgraden for straksbetaling i Norge er også høy da vi har flesteparten av de norske bankene som eiere eller partnere, sier hun.

DNB var allerede i 2015 nesten tre år bakpå svenskene da Vipps-tjenesten ble lansert. Den svenske appen Swish ble nemlig lansert av Sveriges seks største banker i 2012, og hadde tre millioner brukere i 2015. I Danmark ble Mobilepay lansert av Danske Bank i 2013.

Les også

Bank Norwegian tetter Vipps-smutthull

Les også

Vipps-rotet: Marianne fikk samme beløp 21 ganger

Les også

Vipps inngår avtale med ny bank

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Vipps

Flere artikler

  1. Takket nei til Apple Pay

  2. Nordiske storbanker klekker ut betalingsplan

  3. DNB trekker seg fra nordisk banksamarbeid

  4. Betalt innhold

    Enklere, billigere, raskere, tryggere: Derfor blør Vipps penger

  5. «Nye» Vipps etter gigantsammenslåing: – Mener vi kunne fått inn flere