Strømprisene

Støre: Lover milliardpakke til strøm-tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre lover å komme med en ordning som skal kompensere folks høye strømregninger, og er villig til å bruke et milliardbeløp på dette.

 • Christina Quist
 • Andreas Nielsen
 • Eirik Røsvik
 • Tore Kristiansen (foto)
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Stella Bugge
Publisert:

Det sa statsministeren da han var i Stortingets spørretime onsdag morgen.

Planen er at denne ordningen skal presenteres torsdag, får VG opplyst.

Høyre-nestleder Tina Bru spurte i spørretimen om det var rettferdig at det bare brukes noen få hundre millioner på tiltak, når staten tjener milliarder på at folks strømregninger har skutt i været.

– Nei, det er ikke rettferdig. Nå er det en ekstraordinær situasjon, som vi ikke har hatt på 25 år. Derfor vil det være en kraftfull satsing som vil handle om flere milliarder kroner. Vi er nesten i mål på det det handler om å legge inn en kompensasjon når man har høye strømutgifter. Det er et tiltak som skal gå direkte på folks strømregning, sier Støre.

– Disse pengene bør kunne være ute rett over nyttår, vi er i sluttfasen med å utarbeide denne ordningen, sier Støre.

– En bred løsning er ikke i det blå, den kommer om ikke kort tid. Vi skal ha en bred løsning. I løpet av timer eller en dag eller to, så er den ordningen på plass, sier Støre.

– Vil treffe

– Vi har jobbet med å finne gode løsninger som virkelig kan treffe. Vi har derfor i dag lagt frem to løsninger som vi kan gi raskt. Det er å øke bostøtten og en lån- og stipendordning til studenter, sier han.

Statsministeren understreker at dette er en ordning som skal treffe alle – ikke bare de med lave inntekter.

– Ordningen bør treffe alle som er strømkunder i dag, fordi alle er berørt, sa Støre på spørsmål fra Rødts Sofie Marhaug.

Energi Norge mener at økt bostøtte og sosialhjelp er treffsikkert for de mest sårbare, men at det ikke hjelper vanlige familier som også har problemer med å betale strømregningen i vinter.

– Må fordele ut mer

– Dette er en god og riktig start. Men de ekstreme strømprisene gjør også et innhugg i økonomien til vanlige familier. Derfor mener vi staten må fordele ut mer av de ekstraordinære strøminntektene, slik også statsministeren signaliserte i Stortinget i dag, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge i en pressemelding.

Energi Norge anbefaler en engangsoverføring per person til landets husholdninger, hvor det betales mest for første person i husholdningen og et fallende beløp til de neste samt at det bør også vurderes å differensiere beløpet ut fra hvem som har størst behov. 

– Vi har ikke sagt et tall, men peker på at den ekstordinære situasjonen gjør at gjennomsnittshusholdningen, avhengig av hvor man bor, får en ekstraordinær regning som for noen kan være opp mot 10 000 kroner mens den for andre er 2000 kroner, sier Kroeplien til VG.

En husholdning i Sør-Norge med et gjennomsnittlig forbruk på 16.000 kilowattimer årlig, vil betale rundt 12.000 kroner mer for strømmen i år sammenlignet med det rekordbillige fjoråret – og 6000 kroner mer enn i et normalår, ifølge Energi Norge.

Hans organisasjon representerer selskaper som produserer, transporterer og leverer fornybar energi i Norge.

Ifølge deres beregninger vil staten i år vil hente inn 11 milliarder kroner mer enn normalt på skatter, avgifter og utbytte fra kraftselskapene. Og hele 30 milliarder mer sammenlignet med fjoråret, da prisene var uvanlig lave.

Regjeringen varslet onsdag morgen at man vil øke bostøtten og gi tilskudd til sosialhjelpsmottagere. I tillegg vil studenter kunne få ekstra lån på inntil 3000 kroner dersom de kan dokumentere økte strømutgifter.

Det er ikke SV-leder Audun Lysbakken fornøyd med.

– SV vil ha en bedre løsning på strømkrisen for folk enn dette. Vi er bekymret for de mange som har en liten inntekt like over bostøttenivå, de får ingen hjelp med regjeringens forslag. Vi må også undersøke grundig om summen som nå foreslås for folk med bostøtte og studenter er tilstrekkelig. SV er klar til samtaler med regjeringspartiene om strømforslagene, og beredt til å danne raskt flertall for å få hver eneste krone ut til folk, sa Lysbakken.

– SV vil ha en bedre løsning på strømkrisen for folk enn dette, forteller Lysbakken under Stortingets spørretime onsdag.

Forsvarer utenlandskabler

Frp-leder Sylvi Listhaug mener regjeringen har kommet med altfor få tiltak, og utfordret Støre på krafteksporten fra Norge til Europa, som går gjennom de omstridte undersjøiske kablene – og som kobler oss direkte til det europeiske strømmarkedet med høye priser.

Men Støre forsvarer utenlandskablene.

– Norges energiutveksling har tjent oss vel. Den har gitt oss sikkerhet, når vi har hatt lite vann i magasinene, har vi kunnet importere. Nå har vi en ekstraordinær situasjon der vi ikke mangler strøm, men hvor vi har en prissituasjon som har rammet hele Europa som er knyttet til energiskiftet som skjer der. Det bør ikke Norge hoppe av. Men når vi har en ekstraordinær situasjon, så kommer vi med tiltak som avhjelper folk med strømprisene, sier Støre.

Listhaug spurte videre om Støre ville si unnskyld til alle dem som nå sliter med strømregningen.

– Det jeg vil si til dem er at situasjonen gjør dypt inntrykk på meg og regjeringen. Den opptar oss og vi jobber for å finne løsninger. Derfor gjentar jeg at det kommer en ordning som vil hjelpe strømkundene. Det vil ikke løse situasjonen en gang for alle, men den vil gi et vesentlig håndslag, sier Støre.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene

Flere artikler

 1. Etterlyste strømstøtte i Stortinget: – Mange uker for sent

 2. Regjeringen med krisepakke til strømkundene

 3. Regjeringen kaller inn til pressekonferanse om strømsituasjonen

 4. Regjeringen vil øke bostøtte og sosialhjelp etter strømsjokk

 5. Venter fortsatt på krisepakke til strømkundene: – Det haster