Oslo-folk strømmer til visninger i nabokommunene

Høye boligpriser og mangel på familieboliger med hageflekk gjør at besøkende fra Oslo ofte utgjør halvparten når meglerne i Follo og på Romerike holder visning. Dette skyldes dårlige og defensive Oslo-politikere, mener boligekspert.

FRISTER MED HAGEFLEKK: Det er eneboliger og rekkehus til en mye rimeligere penge enn i Oslo som trekker folk til kommunene i Follo og på Romerike. Her fra Skedsmokorset.

Lise Åserud
  • Ida Aamodt-Hansen
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Det er hard kamp om boligene i Oslo for tiden, noe blant annet tallene fra onsdagens boligprisstatistikk viser. Etterspørselen er langt større enn tilbudet, og dette fører også til at prisveksten stadig fortsetter oppover.

Ønsker du deg flere rom, og kanskje en liten hageflekk er det mindre å velge mellom i hovedstaden – og sannsynligvis fører det til en enda hardere kamp og høye priser på blant annet rekkehus i hovedstaden.

Les også

Boligprisene steg i april

Mange Oslo-folk på visning i nabokommunene

Avdelingsleder Eiendomsmegler 1, Lillestrøm, Ole-Anders Midtskog.

E24 har sendt henvendelser til et titalls meglerkontorer i Follo (Ski og Vestby) og Romerike (Lillestrøm og Jessheim) for å høre om de ha inntrykk av at det er mange Oslo-folk på visninger hos dem.

Og gjennomgangstonen er den samme i alle svarene: Det er svært mange potensielle kjøpere fra Oslo, og da særlig mange barnefamilier som er interessert i eneboliger og rekkehus.

– Vi ser at mange av våre interessenter ofte kommer fra Oslo. Tendensen har vært økende i flere år. Allerede i 2010 så vi at nesten 35 prosent av innflytterne til Nedre Romerike kom fra Oslo, sier Ole-Anders Midtskog, avdelingsleder Eiendomsmegler 1 i Lillestrøm.

Grafikk: Sjekk ut pendlerkommunene i Oslo-regionen

– Så mange som 50 prosent fra Oslo

Daglig Leder Home Eiendomsmegler Lillestrøm, Eirik Løvseth.

Også daglig leder i Home Eiendom på Lillestrøm, Eirik Løvseth, opplever at mange av interessentene deres kommer fra Oslo, og særlig gjelder dette for boligtypene enebolig, tomannsboliger og rekkehus.

– Ofte er så mange som 50 prosent av interessentene fra Oslo. Begrunnelsen for at de søker seg ut av Oslo varierer, men ofte hører vi at denne type boliger er altfor dyre i Oslo, sier Løvseth.

Meglerne på Romerike oppgir også gode kommunikasjonsmuligheter med tog til Oslo

– Mer plass for mindre penger

Daglig leder i Krogsveen, avd. Ski, Thor Gunnar Stavsholt.

Krogsveen

Også til Follo-kommunen Ski er det mange barnefamilier fra Oslo som drar på boligjakt

– Jeg vil anslå at ca. 40 prosent av dem som kommer fra visning er fra Oslo-området, sier Thor Gunnar Stavsholt, daglig leder i Krogsveen, avdeling Ski.

Han tror det er sammensatte årsaker til at Oslo-familier søker seg til Follo, og peker blant annet på at mange opprinnelig er herfra og vil flytte tilbake igjen, barnevennlighet og godt oppvekstmiljø – i tillegg til at byggingen av Follobanen gjør at det snart vil ta bare elleve minutter med toget fra Ski til Oslo S.

– Prisene i Follo har også noe å si. Det er mye rimeligere her enn mange steder i Oslo slik at man får større bolig og mer plass rundt seg for en forholdsvis rimelig penge i forhold til mange steder i Oslo, legger Stavsholt til.

– Stor utflytting av førskolebarn

Forsker i Statistisk Sentralbyrå (SSB), Lasse Sigbjørn Stambøl.

SSB

SSB-forsker Lasse Sigbjørn Stambøl har blant annet i en artikkel i Oslospeilet sett nærmere på flytting ut av Oslo de siste årene, og har da spesielt sett på flytting for barn i førskolealder. Tallene han har jobbet med sier derfor en god del om flyttemønsteret for småbarnsfamilier i Oslo.

– Vi ser at det har vært en økning i netto utflytting av barn i førskolealder utover 2000-tallet, sier Stambøl.

– Lavere boligpriser kompenserer for pendlerutgifter

Han mener det er et klart mønster i flytting inn og ut av Oslo som følger alder. Tidlig i tyveårene flytter folk til Oslo blant annet for å studere, og bosetter seg da gjerne sentralt i byen. Når de kommer i slutten av tyveårene/begynnelsen av trettiårene er det vanlig at de har funnet en partner, og etter hvert får barn. Da blir det logisk nok behov for mer plass, og letingen etter bolig i ytre bydeler i Oslo og i Akershus begynner.

– Boligpriser og behov for større boliger innenfor rammen av en viss pris er en viktig faktor. Det er mulig boligprisfallet fra sentrum er så stort at det kompenserer for økte reisekostnader, når man må pendle, sier Stambøl.

Les også

Finanstilsynet vil kutte kraftig i boliglån

– Passive politikere

Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Ifølge partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye er dette en trend som har vart i mange år, og han mener dette skyldes passive og lite strategiske politikere i Oslo.

– Det bør legges til rette for mer boligbygging på et generelt plan, men det bør også legges til rette for en blandet boligutbygging. Men det politikerne i hovedstaden har vært for defensiven, og dette er straffen for mange års etterslep på boligbygging, mener Øye.

Han peker på at noen av de største byggeprosjektene i Oslo nå, Bjørvika og Tjuvholmen, ikke er spesielt tilrettelagt for familier – da dette er leiligheter midt i sentrum.

– Bygges for lite og for smått

– Det bygges for få familieboliger. Dette skjer samtidig som vi har undersøkelser som viser at 50 prosent av oss ønsker tre eller flere soverom, sier Øye.

Det bygges også altfor få boliger generelt i Oslo, mener Prognosesenter-partneren, som peker på at det ifølge befolkningsfremskrivninger skal bli 200.000 flere mennesker i Oslo frem mot 2030.

– Det bør bygges 7.000–8.000 boliger i året, men i snitt bygges det under 2.000. Det er derfor helt nødvendig at politikerne har en klar strategi og lager gode rammer for boligpolitikken i byen, mener Øye.

Les også

Stadig flere foreldre vil hjelpe barna inn på boligmarkedet

– Bygger to klasserom i uken

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H)

Høyre

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H) vil ikke være med på at lokalpolitikerne ikke legger til rette for å ha barnefamilier boende i byen, og sier de planlegger for en betydelig befolkningsvekst.

– Vi bygger to klasserom i uken og vil gjøre det de neste ti årene, og har dermed ingen grunn til å tro at alle barnefamiliene flytter. Det er ingen dramatisk endring i utflyttingstallene, og Oslo har et positivt flytteforhold med alle fylker bortsett fra nabofylket Akershus, sier Fredriksen.

– Skal alltid være mange ferdigregulerte tomter

Han er heller ikke enig med Øye i at Oslo-politikerne ikke legger til rette for boligbygging.

– Vi lokalpolitikere må sørge for at det alltid er ferdigregulerte tomter, slik at utbyggerne kan bygge når etterspørselen er der. Og akkurat nå har vi ferdigregulerte tomter for nesten 20.000 boliger, samtidig som det pågår konkret arbeid med å ferdigstille flere tomter for utbygging, sier Fredriksen.

Han legger til at det også er et mål om å ha en jevn boligsammensetning.

– Samtidig er det slik at hvor mange boliger som bygges, også avhenger av hvor mange nye boliger som selges. Et prosjekt blir ikke bygd før 60 prosent er solgt, påpeker Fredriksen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Lillestrøm-megler: – Vi ser kupping av budrunder, heftige budrunder og god prisvekst

  2. Disse boligtypene driver prisveksten i Oslo

  3. Oppussingsobjekt på Økern gikk 1,5 millioner over takst

  4. Her har boligprisene økt 15 prosent på ett år

  5. Så mange Oslo-boliger må bygges for å løse boligmangelen