Så mye økte formuen til verdens rikeste i år

2014 ble nok et gledens år for dollarmilliardærene.

FIKK FETERE LOMMEBOK: Facebook-gründer Mark Zuckerberg med hans kone og tidligere medstudent ved Harvard, Priscilla Chan.

FIKK FETERE LOMMEBOK: Facebook-gründer Mark Zuckerberg med hans kone og tidligere medstudent ved Harvard, Priscilla Chan.

Stephen Lam
Publisert:

Det har vært en tøff høst med kraftig oljeprisfall og labre dager på børsene i Europa og USA.

Men menneskene som sitter med de 400 største formuene på private hender, ble til sammen 92 milliarder dollar rikere i løpet av året, ifølge Bloomberg.

Samlet sett har den eksklusive klubben en formue på 4.100 milliarder dollar, eller om lag 30.000 milliarder kroner. Det tilsvarer nesten fem oljefond.

Les også

Derfor er han tilbake på rikingtoppen

Ma rikeste kineser

Alibaba-gründer Jack Ma har sett formuen øke eventyrlig etter børsnoteringen på Wall Street i september. Aksjene har steget 56 prosent siden den gang, og Ma har på papiret blitt 25 milliarder dollar eller svimlende 180 milliarder rikere enn ved inngangen til året.

Det er i snitt en verdiøkning på 493 millioner kroner – hver dag i 2014.

Nå er «krokodillen i Yangtze» verdens 22. rikeste person med en formue på 213 milliarder kroner.

Annonsørinnhold

I løpet av året har Ma dyttet Hutchison Whampoa-gründeren Li Ka-shing ned fra tronen som Kinas rikeste mann. Men det er lite misunnelse å spore hos 86-åringen med det velklingende navnet.

– Jeg er bare glad når unge mennesker fra Kina lykkes, sier Li Ka-shing gjennom en talsperson til Bloomberg.

Les også

Flere kinesere blant verdens rikeste

(Saken fortsetter under bildet.)

TIDENES BØRSNOTERING: Alibabas børsnotering i september har gjort Jack Ma til Kinas rikeste mann.

Lucy Nicholson
Les også

Tjente 227 millioner kroner om dagen

Facebook-millionene triller inn

Facebook-gründer Mark Zuckerberg har mer enn råd til champagne på nyttårsaften, og kanskje er det en av få anledninger han dropper hettegenseren til fordel for dressen.

I løpet av året har han økt formuen med 78,7 milliarder kroner, takket være økte reklameinntekter fra mobile flater. Det har skutt fart i Facebook-aksjen, som har steget 44 prosent i 2014.

Analytikere trekker særlig frem kjøpet av Instagram for 7,4 milliarder kroner i 2012 som spesielt vellykket. Citigroup-analytikere anslår at applikasjonen nå er verd 260 milliarder kroner.

Zuckerberg er verdens 13. rikeste mann med en formue på 262 milliarder kroner. Han har dermed tre ganger så mye i formue enn skipsreder John Fredriksen, ifølge Bloombergs oversikt.

Les også

Buffett røper sitt verste kjøp

Buffett rykket frem

Den profilerte investoren Warren Buffett økte formuen med 101 milliarder kroner i 2014.

Berkshire Hathaway-rekord på børsen i desember sendte Buffett forbi den meksikanske telecom-gründeren Carlos Slim i formue, og Buffett er nå verdens andre rikeste person.

Formuen til «oraklet fra Omaha» er på 553 milliarder kroner.

Det er enda et stykke frem til mannen som troner øverst på rikingtoppen, Microsoft-gründer Bill Gates.

66,8 milliarder kroner trillet inn av verdier i år, og gjør han fortsatt til verdens rikeste mann med sine 650 milliarder kroner.

Dersom Buffett hadde beholdt alle sine aksjer istedenfor å gi dem bort til veldedighet, ville han ha overgått Gates med god margin.

Les også

Facebook er nesten like stor som Kina

(Saken fortsetter under bildet.)

ØKTE FORMUEN MED 101 MILLIARDER: Warren Buffett er ansett som en av verdens beste investorer. Han avslørte tidligere i år at han trådte feil da Berkshire Hathaway gikk inn som tredje største investor i Tesco med en andel på 4,1 prosent.

Bill Pugliano

60 milliarder forduftet

I Russland er derimot ikke velstandsøkningen noe særlig å skryte.

Flere av de russiske oligarkene har ramlet ned fra topp 400 listen til Bloomberg.

Rubelfallet har blant annet barbert vekk 80 prosent av formuen til Vladimir Evtusjenkov. Det utgjør 60 milliarder kroner for Evtusjenkov som en gang var Russlands 14. rikeste person.

Ved inngangen av året var Alisjer Usmanov Russlands rikeste, men vestlige sanksjoner har senket formuen 32 prosent til 102,5 milliarder kroner.

Det gjør han til verdens 70. rikeste, mens den rikeste i Russland nå er Viktor Vekselberg med en formue på 104,7 milliarder kroner.

– I Vesten har ryktet til russisk økonomi blitt verre, og det vil bare bli verre. Det betyr at handlingsrommet for russiske milliardærer kommer til å bli ytterligere innskrenket, sier Stanislav Belkovskij ved Moskvas institutt for nasjonal strategi. Han har tidligere jobbet som rådgiver i Kreml under Vladimir Putin.

Les også:

Russlands økonomi krympet for første gang siden 2009Buffett-lunsj kostet 13 millioner kronerVerdens rikeste ble enda rikere

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold