Ekspert om Apples nye musikktjeneste: – Kan bli priskrig av dette

Med nye Apple Music går IT-giganten Spotify etter i sømmene på både pris og funksjonalitet.

LANSERTE STRØMMETJENESTE: Apple Music ble etter lang ryktefrom endelig avduket av Apple-sjef Tim Cook mandag kveld norsk tid.
Publisert:

– Det fremstår som en ganske så komplett tjeneste, sier teknologiekspert og fagredaktør i Mediehuset Tek, Kurt Lekanger, til E24.

Mandag kveld norsk tid ble det offisielt: Med stagnert musikksalg fra sin digitale platesjappe iTunes, kaster Apple seg ut i det stadig voksende markedet for musikkstrømming med en ny abonnementsbasert tjeneste kalt Apple Music.

Tjenesten samler avspilling av musikk du allerede eier, og strømming fra Apples iTunes-bibliotek.

– Siden iTunes-biblioteket ligger i bunn, ligger det an til et godt musikkutvalg fra start, sier Lekanger.

Les også

Apple avduket sin «Spotify-killer»: Slik er Apple Music

TEKNOLOGI-EKSPERT: Fagredaktør i Mediehuset Tek, Kurt Lekanger.

– Kan bli priskrig

Han merker seg at Apples månedspris på 9,99 dollar er nøyaktig den samme som Spotify tar for premium-versjonen i USA.

– Og familieabonnementet, hvor du kan få seks medlemmer til 14,99 dollar, vil nok være veldig attraktivt for mange, kommenterer eksperten.

Fra 30. juni lokker også Apple med tre måneders gratis prøveabonnement. Hvordan Spotify vil svare er ikke kjent, men eksperten mener den hardnede konkurransen uansett kommer forbrukerne til gode.

– Det kan godt bli priskrig ut av dette. Apple er riktignok ikke kjent for å være prispresser. Men nå kommer de sent inn i strømmemarkedet, og da må de prise seg attraktivt. De kan ikke være dyrere, sier Lekanger.

MUSIKKEKSPERT: Førsteamanuensis Daniel Nordgård ved Universitetet i Agder.

Ingen «freemium»-løsning

– Dette er i tråd med forventningene. Så blir det spennende å teste ut brukeropplevelsen – særlig spillelistene og de andre kurator-funksjonene, sier Daniel Nordgård til E24.

Han er førsteamanuensis ved Institutt for rytmisk musikk ved Universitet i Agder, og er ekspert på digitaliseringen av musikkbransjen.

Nordgård merker seg særlig tre ting fra Tim Cooks presentasjon:

  • Prisingen: Apple Music vil koste 10 dollar i måneden i USA, og legger seg dermed på samme nivå som Spotify.
  • Sløyfer «fremium»: I motsetning til Spotify, åpner imidlertid Apple kun for betalende abonnenter – uten en reklamefinansiert gratisordning.
  • Sosialt aspekt: Og i motsetning til Tidal, fremstår Apple Music som tyngre integrert i sosiale mediers muligheter for kurering og deling av musikk («Connect»).

– For Spotify var gratismodellen viktig for å få folk med på tjenesten, mens musikkstrømming var noe helt nytt. Men nå kommer Apple etter, og da er ikke dette like viktig lenger. Folk vet allerede hva de går til, og da er det lettere å få dem til å betale for det, poengterer Nordgård.

Les også

Slik blir iPhone «ny» på innsiden

– Gledelig at de ikke priser seg lavere

Han er imidlertid usikker på om Apples inntog vil føre til priskrig, og viser til at Spotify-prisingen allerede har vist å gi slunken inntjening for artistene.

– I hele bransjen for musikk og film har det lenge vært unntakstilstand. Betalingsvilligheten vært nær null. Nå er vi endelig på vei til å finne en modell som får publikums konsept, og det er gledelig å se at Apple har valgt å ikke presse prisene ytterligere ned.

– Hvis fremtiden ligger i å tilby musikkstrømming billigst mulig, vil man fortsette å devaluere musikken, mener Nordgård.

Får Apple Music sin «House of Cards»?

I film- og videostrømmemarkedet har det for lengst blitt vanlig med eksklusivt innhold. Netflix har serier som «Orange is the New Black» og «House of Cards» som ingen andre tilbydere får kloa i. Og HBO har et enormt bibliotek av egenproduserte serier.

Lekanger tror også Apple kan komme til å sikre seg noen ekslusive musikkavtaler for å få et fortrinn.

– Apple er store og har vist at de kan vise muskler, særlig når de angriper et nytt marked. Det er lett å se for seg at de forhandler frem eksklusive avtaler om musikk som ikke er tilgjengelig på Spotify. På lang sikt tror jeg likevel det vil gå mot bredt utvalg overalt. Det er hva forbrukerne vil ha, og for de eksisterende strømmetjenestene har utvalget bare blitt bedre og bedre, sier Lekanger.

Les også

Myndighetene advarer mot farlige Apple-ladere

Kort-forsprang

– Kan Apple hamle opp med Spotify?

– Apple har nok en større mulighet enn Tidal. De har et sterkt merkevare og sitter på en enorm brukermasse, sier Lekanger.

Fra før har Apple intet mindre enn åtte hundre millioner registrerte bank-og kredittkort i iTunes-butikken, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Her har Apple en stor fordel, for brukerne trenger ikke å registrere kortopplysningen på nytt. Da ligger det til rette for en lett overgang for kundemassen, sier Lekanger.

Apple Music slippes 30. juni og vil støttes av både Mac og PC, iOS og Android-operativsystemet.

Publisert:

Her kan du lese mer om