Her er lesernes råd til regjeringen

I sommer ga E24s lesere disse rådene til regjeringen og Scheel-utvalget som ønsker å legge om skattepolitikken. Nå er noen av endringene lekket.

  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

En statlig eiendomsskatt kan bli resultatet hvis selskaps- og personskatten kuttes med mellom 60 og 80 milliarder kroner. Det skal være blant forslagene til det regjeringsoppnevnte Scheel-utvalget, kunne Bergens Tidende avsløre lørdag morgen.

At det kommer store endringer i personbeskatningen, er forventet. I et intervju med E24 i sommer, fortalte statssekretær i finansdepartementet Jon Gunnar Pedersen (H) at det kan komme nye skattereformer i løpet av inneværende regjeringsperiode.

Med lekkasjen om senket person- og selskapsskatt til 20 prosent, og mulig innføring av eiensdomsskatt, er noe av det mulige innholdet i en slik reform kjent,

Hva synes du om endringene som nå er blitt kjent? Diskuter på Facebook eller i kommentarfeltet under saken!

Les også

Dramatiske skatteforslag fra Scheel-utvalget

Utvalg

Det såkalte Scheel-utvalget er nedsatt for å se på bedriftsbeskatningen, og i intervjuet med E24 antyder Pedersen at når dette arbeidet er ferdig står personbeskatningen for tur. Nå kan det se ut som utvalget har sett på litt av hvert.

Tidligere Høyre-statsråd og nåværende NHH-professor Victor Norman har kastet seg på i debatten, og vil flytte skattleggingen fra lønn til kapital.

Sakene har skapt stort engasjement blant E24s lesere, og flere har kommet med innspill og forslag til hvilke grep dem mener regjeringen bør ta, både i kommentarfeltet under Pedersen-intervjuet, og på våre Facebook-sider.

HVA MENER DU? Send inn dine forslag til skatterform og delta i debatten i kommentarfeltet i vår sak hvor Jon Gunnar Pedersen snakker om regjeringens planer. Du kan også debattere saken på E24s Facebook-side.

Pedersen understreket overfor E24s journalist at formueskatten er kommet for å bli, i hvert fall en stund til.

Flere av E24s lesere er enige i dette, men mener regjeringen burde se på om det var mulig å gjøre noen endringer i den mye omdiskuterte formueskatten.

«Politikerne har unntatt store villaer og hytter fra formuesbeskatningen. Ligningstakstene er langt under markedsverdier. Penger i banken og i verdipapirer. Det må skattlegges. Hardt», skriver Magne.

Opptatt av bolig

«Eiendom må beskattes hardere. Det er ikke produktivt for samfunnet at det skal lønne seg så til de grader å plassere penger i hus», skriver Frank Mortensen.

Svært mange av E24s lesere var enige med Mortensen og mente at regjeringen kan ha mye år hente på beskatningen av eiendom.

Nesten femti kommentarer på E24s sider handler i skrivende stund om at regjeringen må gjøre det lettere for unge å komme inn på boligmarkedet, så vel som å endre rentefradragsordningen.

«En fornuftig endring som bør vurderes, er å fjerne rentefradraget for privat gjeld. Slik det er i dag, virker rentefradraget som en sterk skattesubsidie for de rikeste», skriver Ole Jørgen Klaussen på Facebook.

Lavere bedriftsskatt

«Norge bør velge seg et antall prioriterte bransjer og innføre nullskatt og spesielle tiltak der. Personlig mener jeg at skipsfart, finans, turisme, fiskeri og skogdrift er viktige områder for Norge fremover», skriver Fallout2 boi.

Han legger til grunn at denne ordningen vil virke mer verdiskapende for staten enn dagens skatteinntekter.

«Se på skogdrift. Norge har skog så det holder, men likevel går sagbrukene og papirfabrikkene i landet under. Med 0 prosent skatt i tømmerrelatert næring kan Norge utvikle en sterk industri på et område hvor landet har solid kompetanse og god tilgang på råvarer. Dette vil gi større velstand enn noen skatteinntekter kan», fortsetter Fallout2 boi.

Han var langt fra den eneste til å ønske lavere bedriftsskatt. Mange foreslo også et fast skattenivå på mellom 15 og 27 prosent.

«Jeg tror ikke dette er løsningen. Løsningen kan derimot være å harmonere skatter og avgifter med andre land rundt oss. Sats på petroleum, fiskeri og kraftkrevende industri», skriver Jan Olsen.

Innføre lønnsfradrag

«Man kan jo begynne med å gjeninnføre lønnsfradraget som ble tatt bort i 2012. Det utgjorde ganske mye for mange enkeltmannsforetak. Vil anta at de fleste med enkeltmannsforetak har langt større udokumenterte utgifter som foretak enn de ville hatt som lønnsmottager», skriver Jan.

Få av leserne virket opptatt av arveavgiften som lenge har vært debattert både i mediene og i Stortinget, men mange var enige med Pettersen om at pensjonistene må vernes om i fremtiden.

I skrivende stund har nesten 200 lesere delt sine meninger om en eventuell skattereform på E24s sider.

Les også:

- Det handler om å bevare den norske modellenRegjeringen varsler store endringer i personskattenSiv Jensen forsvarer Regjeringens omstridte jobbreformer

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dramatiske skatteforslag fra Scheel-utvalget

  2. - Det handler om å bevare den norske modellen

  3. - Vi må reformere skattesystemet

  4. Annonsørinnhold

  5. Småbedriftene vil kutte i formuesskatten før selskapsskatten

  6. Jensen åpner for nye skattekutt