Finansminister Siv Jensen sier «de aller fleste» klarer å håndtere gjeld

Er de høye boligprisene en trussel for hele Norge? Ja, mener Finanstilsynet. Finansministeren ser ikke de store problemene. Men noen er sårbare for renteoppgang, å miste jobben eller andre endringer i økonomien, ifølge Finansdepartementet. 

LITE BEKYMRET: Statsminister Erna Solberg (Høyre) og finansminister Siv Jensen (Frp) jobber med innspurten før sommeren. Jensen er ikke veldig bekymret for det norske boligmarkedet, slik Finanstilsynet er.

Heiko Junge
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

– Det er det debatten handler om, svarer finansminister Siv Jensen når E24 spør om det er så mange usikre lånetakere i Norge at det utgjør en trussel mot landets økonomi.

– Det er ulike syn på hva slags situasjon Norge står i, sier hun til E24.

– Det spriker fra stor dysterhet til ikke så alvorlige analyser av betydningen for boligprisene i norsk økonomi.

Torsdag inviterte Jensen ni av landets fremste økonomer og boligeksperter til å komme med synspunkter på norsk økonomi generelt og boligmarkedet spesielt.

Bare et døgn tidligere advarte Finanstilsynet - et av landets fremste økonomiske fagmiljøer - nok en gang mot kombinasjonen av lav rente og høye boligpriser.

Lav rente

Tilsynet viser til at gjelden i Norge øker raskere enn inntektene. Situasjonen er «...ikke bærekraftig», sa tilsynets direktør Morten Balzersen onsdag.

Samtidig har oljeprisen det siste året falt med 50 prosent, noe som har påvirket utsiktene for genrell vekst i økonomien. Men det ser man ennå ikke i boligmarkedet.

Og det er dette som bekymrer tilsynet.

Fra februar til mars steg boligprisene med 0,7 prosent, ifølge meglerbransjens tall. I Oslo har boligprisene steget nesten 12 prosent på ett år.

Dilemmaet for sentralbanken er at gjelds- og prisveksten tilsier at renten burde settes opp, men at tilstanden for norsk økonomi ellers krever en lav rente, slik landene rundt oss har.

– De fleste klarer seg

Når ikke Norges Bank kan øke renten, mener mange økonomer - noen av dem til stede på dagens møte - at Siv Jensen må iverksette andre tiltak for å stanse låneveksten.

Men Siv Jensen er ikke umiddelbart enig i virkelighetsbeskrivelsen.

– Vi er sårbare for å gjøre feil i boligmarkedet, men de aller fleste av oss vil klare å håndtere gjelden, selv om den økonomiske situasjonen endrer seg. Men noen er selvsagt sårbare for renteoppgang, sier Siv Jensen til E24.

Gjeldsbelastningen til en låntaker øker dersom renten går opp.

Men selv om Jensen sier at det er «noen» som er sårbare for slik oppgang, betyr ikke det at hun mener at alle andre bør løpe til banken å ta opp mer lån, utdyper Finansdepartementet overfor E24 torsdag ettermiddag.

I intervjuet unnvek ministeren å gi noe tydelig svar på om andelen usikre lånetakere er så stor at det utgjør en trussel mot norsk økonomi.

– Det finnes ikke et svar med to streker under. Det er derfor denne typen møter er så viktige, svarer Jensen.

Les hva professor Ola Grytten, sjeføkonom Elisabeth Holvik og sjeføkonom Roger Bjørnstad mener her: NHH-professor: – Vi må gjøre noe med at penger er gratis

Vil bygge mer

Selv om virkelighetsbeskrivelsen til ekspertene spriker, tar Siv Jensen med seg et råd som hun oppfatter som unisont.

– Vi må jobbe med å øke tilbudssiden. Det må bli lettere å bygge nye boliger, sier Jensen, som viser til at regjeringen før sommeren skal komme med en egen handlingsplan om boligmarkedet.

– Vi har kommet med noen tiltak allerede, flere vil komme i handlingsplanen, sier Siv Jensen.

I tillegg til vurderingene fra de norske ekspertene var også direktør Jørgen Elmeskov i Danmarks Statistikk invitert til å fortelle om boligmarkedet i vårt sørlige naboland.

– Vi fikk en god gjennomgang av ham, sier Siv Jensen.

I etterkant av finanskrisen falt boligprisene i Danmark bratt, noe som også skaket de danske bankene.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. NHH-professor: – Vi må gjøre noe med at penger er gratis

  2. – Regjeringen har ikke ønsket å hindre kredittverdige i å få lån

  3. Meglersjef varsler salgsrush og prisfall: – Finanstilsynet sprer frykt

  4. Høy og økende gjeld bekymrer Finanstilsynet

  5. Siv Jensen ber Finanstilsynet vurdere boliglånskravene