Venter Oslo-brems i boligprisene: – Det kommer til å se dramatisk ut
Tolvmånedersveksten i Oslo skal ned fra rekordhøye 24 prosent til mellom 10 og 12 prosent dersom Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer får rett.
– Tolvmånedersveksten i Oslo kommer til å falle mye de neste månedene. Det kommer til å se dramatisk ut med et brått fall, men det skal vi være glade for med tanke på at det kommer fra et høyt nivå, sier Dreyer til E24.
Nok en gang kunne Dreyer fredag fortelle at boligprisveksten i Oslo har nådd en ny rekord: Tolvmånedersveksten har nå passert 24 prosent i den brennhete hovedstaden.
Når nyttårsrakettene smeller ved utgangen av året, har prisene steget med mellom 10 og 12 prosent i Oslo, hvis Dreyer får rett.
Han kan iallfall ikke tenke seg at Oslo-boligene er rundt 20 prosent dyrere ved utgangen av året, slik som i fjor.
– Jeg anser det som svært lite sannsynlig at vi får boligprisvekst på det nivået.
Meglersjefen innrømmer at det ikke er uten bekymkring at han har presentert den ene ville månedsstatistikken for Oslo etter den andre det siste året.
– Jeg tror de fleste som kommenterer boligmarkedet opplever det nivået som usunt. Jeg har registrert at Hegnar på lederplass flere ganger synes det er morsomt at også vi i meglerbransjen er bekymret. Det er gjeldsveksten som bekymrer mer enn boligveksten, men det henger sammen, sier Dreyer.
Har det blitt så dyrt med bolig i Norge? Denne grafen sier nei
Befolkningsveksten sakker
Det er i hovedsak seks faktorer som taler for at den villeste tiden er forbi i Oslo-markedet, ifølge Dreyer:
- Befolkningsveksten faller mer enn SSBs prognoser tilsier. Utvandringen fra Oslo tiltar, og i 2016 økte bare folketallet i hovedstaden med 8.400 personer, mot 10.700 personer i 2015.
- Innstramminger i krav til egenkapital og gjeldsgrad er ventet å slå inn i boligmarkedet de neste månedene.
- Effekten av historisk lav styringsrente er tatt ut i boligmarkedet, og rentenivået skal de neste årene opp.
- I Oslo vil en rekke boligprosjekter stå ferdig i andre halvdel av 2017, noe som vil øke tilbudssiden.
- Det er varslet at årets lønnsoppgjør blir moderat. Prisene på mat og ting stiger som vanlig og gjør at kjøpekraften til nordmenn ikke blir bedre. Vi har derfor ikke mer penger å bruke på bolig i år enn vi hadde i fjor.
- Det rekordhøye prisnivået i Oslo, som når 16 kvadratmeter blir solgt for 2,8 millioner, er prisdempende i seg selv, ifølge Dreyer. Førstegangskjøpere klarer ikke å skrape sammen nok til å komme inn i markedet. Høye boligpriser gjør det også mer attraktivt å leie, samtidig som investorer som leier ut får mindre avkastning på boliginvesteringen. Dersom forventningene til videre prisoppgang svekkes, vil det bli mer fristende for investorer å innkassere gevinsten ved salg.
Optimismen tilbake på Vestlandet
Rekordstor ordrereserve
En av de sterkeste driverne bak den sterke prisveksten i Oslo det siste året er et unormalt lavt volum med boliger til salgs. Det store vårslippet med boliger uteble i fjor.
Men nå ser det endelig ut til å lysne. DNB Eiendom melder om tidenes ordrereserve på landsbasis, altså antall boliger som skal legges ut til salgs, mens Privatmegleren har 20 prosent flere salgsoppdrag enn på samme tid i fjor, skriver Finansavisen lørdag.
– Vi har fått de samme signalene. Jeg har hørt at ordreinngangen i Oslo er bedre enn på samme tid i fjor. Det er viktig for at tilbudssiden skal øke, noe vi forventer de neste månedene, sier Dreyer til E24.
– Så det er lov å håpe på et skikkelig vårslipp i år?
– Ja, tilbudssiden blir alltid større i april og mai. Det er litt variabelt fra år til år, mye på grunn av påsken. Jeg tror det i år kommer mange boliger til salgs, og det vil også ferdigstilles mange nyboligprosjekter. Mange av dem som skal overta leiligheter vil selge sin forrige bolig, sier Dreyer.