Meglertopp ber Oslo-kjøpere ta juleferie
– Ingenting vokser inn i himmelen, sier NEF-direktør Carl O. Geving.
– Problemet er at det virker som folk tenker at prisene skal stige inn i evigheten og derfor gir full gass for å komme seg på innsiden av markedet, sier meglertoppen til E24.
– Ingen ting vokser inn i himmelen, selv ikke boligprisene. Mange løper en skyhøy risiko når de er med på den råsterke prisveksten i hovedstaden.
Geving lar seg bekymre av den ferske boligprisstatistikken for november, som viser at Oslo nærmest alene drar landets boligprisvekst med en sesongkorrigert økning på 0,8 prosent.
Isolert steg Oslo-prisene 1,2 prosent nominelt. Det er kraftigere enn det ser ut, fordi november regnes som en svak boligmåned som historisk sett har prisfall – også i hovedstaden.
Boligprisene steg 0,8 prosent i november
– Bør vurdere tidlig juleferie
Boligene i hovedstaden selges i snitt 22 prosent dyrere enn på samme tid for bare ett år siden.
Geving mener mye av prisbonanzaen er tuftet på det han kaller «overoptimistiske kjøpere».
– Mange av dem er desperate førstegangskjøpere med støtte fra foreldre med høy boligkapital, sier Geving – som foruten prispresset viser til en svært kjapp omsetningstid på bare 12 dager.
– Folk bør vurdere å ta seg en tidlig juleferie, roe ned og tenke over om det er klokt å være med på denne karusellen. Det finnes tross alt alternativer, hvis man for eksempel er villig til å bo utenfor ring 2.
Advarer Oslo mot nye regler
Gevings analyse for støtte av Bjørn-Erik Øye, partner i analysebyrået Prognosesenteret.
Øye mener at de nye reglene for å få boliglån, som Finanstilsynet har ute på høring, er undervurdert i Oslo-markedet.
– Vi vet ikke hundre prosent hva som kommer ennå, men jeg tror den nye forskriften kan være utløsende for en korreksjon i Oslo, sier Øye.
– Det Finanstilsynet har ute til høring, er skummelt for Oslos del. Det må man være klar over, legger han til.
– Hvor stor kan en slik korreksjon bli?
– Det blir ren spekulasjon, for her er det mye psykologi. Når boligprisene stiger med 22 prosent på ett år, er det veldig mye psykologi inne i bildet, sier Øye.
Han mener også tilbudssiden i hovedstadens boligmarkedet vil ta seg opp i 2017 – både på grunn av nybygging og fordi flere vil legge ut boligen for salg.
– Nå venter mange med å selge boligen. Folk kjøper først og selger så langt inn mot innflytting som mulig. Det betyr at vi får et oppsamlet lager på tilbudssiden. Når det roer seg, blir folk nervøse, og da vil flere legge ut boligen for salg, sier Øye.
Ga boliglån-råd til Siv: – Dette styrker ikke tilsynets argumenter
Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank trekker frem nybyggingen i Oslo.
– De høye boligprisene har uløst veldig mye nybygging. I Oslo og Akershus er det nå påbegynt flere nybygg enn på ti år. Samtidig dempes befolkningsveksten med at arbeidsinnvandringen har gått til null, i tillegg til at inntektsveksten i norske husholdninger er lavere enn før, sier han.
Økonom frykter bolig-smell
Da Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer presenterte novembertallene mandag formiddag, karakteriserte han det siste årets Oslo-utvikling i Oslo det siste året som «ekstrem».
Også makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets er bekymret.
– At boligprisene stiger kan til en viss grad forklares med fundamentale forhold, spesielt de lave rentene. Men dagens veksttakt virker ikke bærekraftig – spesielt ikke i Oslo, fremholder Fjære i en kommentar til mandagens boligtall.
– Jo lenger denne utviklingen i boligmarkedet fortsetter, sammen med stadig høyere gjeld i husholdningene, jo større blir risikoen for et kraftig omslag som kan gi vesentlige negative virkninger for norsk økonomi.
Tror på utflating
Men sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse tror ikke utviklingen vil fortsette å være så sterk.
– Jeg tror det er mekanismer som gjør at dette nå vil flate noe ut, spesielt i Oslo-markedet. Jeg tror til en viss grad at den veksten vi har sett det siste året skyldes en opphentingseffekt, fordi Oslo har hengt litt etter utviklingen i andre norske storbyer. Det er mye aktivitet i ny- boligmarkedet og etter hvert flere boliger til markedet, og selv om dette tar tid vil det ha en effekt på sikt.
Dessuten er det begrenset hvor mye boligprisene kan stige, fremhever sjeføkonomen:
– Og så er det begrenset hvor mye det kan stige. Husholdningenes inntekt og gjeldssituasjon gjør jo at vi vil nå et tak, når veksten er så sterk. For at det skal skje noe drastisk må vi få en renteøkning.