Se, en Oslo-leilighet som kan kjøpes til prisantydning!

I et marked hvor ellevill budkrig er den nye normalen, går noen selgere motstrøms.

VIL HA ETT BUD: Selger dropper budrunden og selger denne Bjølsen-leiligheten til den første som blar opp 3.490.000 kroner. Til gjengjeld blir hver av de 36 kvadratmeterne dyrekjøpt.
Publisert: Publisert:

Nye boliger skal ha faste priser. Og så selges bruktboliger gjennom budrunder. Eller?

Det elleville prispresset i Oslo-markedet har fristet flere utbyggere til å vrake fastprisene, og heller selge nye boliger til det saftigste budet.

Som alle de som trasker rundt i bruktmarkedet om dagen vet godt: Budrundene kan bli voldsomme.

Men de blir også forhatt – av kjøpere, altså. E24 får jevnlige henvendelser fra frustrerte boligjaktere, som sier de er lei av å by hundretusener over prisantydning uten napp. Og de er lei av å kaste bort tid visningstid på boliger som viser seg å være langt utenfor deres prisklasse.

«Lei av å tape budrunder?»

For når budrunden sparkes i gang, er utsalgsprisen plutselig ikke til å kjenne igjen – og så glipper boligen, om den da i det hele tatt godtas solgt.

Men enkelte selgere vil nå være de frustrerte kjøpernes reddende engler – eller i det minste prøve seg med en annerledes strategi.

«Lei av å tape budrunder? Fastpris – førstemann til mølla!», skriver DNB-megler Carina Regine Nicolaisen i tittelen på Finn-annonsen til toromsleiligheten på Bjølsen.

Prisantydning for den 36 kvadratmeter store leiligheten er satt til 3.490.000 kroner. Men det er altså mer enn en antydning, forsikrer megleren.

KJØKKENET: Bjølsen-boligen selges heller til den første som blar opp 3.490.000 kroner.

Har fått mange spørsmål

– Det er prisen selger aksepterer, sier hun til E24, og legger til at det også var selgers ønske å droppe budrunden.

– Leiligheten ligger nærme BI og er en typisk førstegangsbolig. Selger tenkte at studenter som har vært i hundrevis av budrunder og er lei av å tape, kan like denne løsningen. Her vet folk nøyaktig hva de går til.

IKKE ALENE: DNB Eiendom-megler Carina Regine Nicolaisen sier det har blitt mer populært å legge ut bruktboliger til fastpris den siste tiden.

Megleren sier hun har fått mange spørsmål fra boligkjøpere siden annonsen ble lagt ut mot slutten av forrige uke.

– De lurer på hvordan de går fram. Jeg sier at det er enkelt: Den første som leverer budskjema med prisen, får leiligheten.

– Vet aldri hva den hadde gått for

Til gjengjeld er den priset deretter: Fastprisen på 3.490.000 gir 98.685 kroner for hver kvadratmeter.

– Det er høyt?

– Ja, vi går litt hardt ut. Men på den annen side: Du vet aldri hva den ville gått for i en budrunde.

– Hvordan har interessen vært?

– Det har vært en del henvendelser, og jeg hadde en privatvisning i går.

DNB-megleren sier hun har registrert flere bruktboliger med fastpris på markedet den siste tiden, og har inntrykk av at det har blitt vanligere.

UVANLIG: – Det kan være en fin måte å differensiere seg på i Oslo-markedet, sier Eie-direktør Hedda Ulvness.
Adm. dir. Grethe Meier i Privatmegleren.

– Morsomt

Direktør Grethe Meier i Privatmegleren har sansen for DNB Eiendom-annonsen.

– Det kan være mange årsaker til å gjøre dette her, og jeg synes dette var en morsom og sympatisk vinkling, sier hun til E24 om appellen til boligkjøpere trøtte på budkriger.

– Men med det boligmarkedet vi har i Oslo nå, ville jeg nok ikke anbefalt en selger å gjøre dette, fortsetter hun.

Meier har ikke merket seg flere bruktboliger med fastpriser, og mener det har en god grunn.

– Når det er så mange om beinet på de aller fleste boligene, ser vi at det å velge fellesvisning og få mange interessenter gjør at man i hovedsak oppnår bedre priser.

Boligprisene i Oslo har bykset over 16 prosent de siste 12 månedene.

– Vil prøve ut markedet

Direktør Hedda Ulvness i meglerkjeden Eie sier hun tidvis ser bruktboliger som selges til fastpris i Oslo, men har ikke inntrykk av at det begynner å bli vanlig.

Les også

La ut Oslo-leilighet for 3,6 millioner – selger nektet å godta bud på 800.000 kroner over

– Auksjonsprinsippet fungerer jevnt over veldig godt. Selv om du kan bestemme deg for en pris du er fornøyd med, tror jeg de fleste selgere ønsker å prøve ut markedet. Det er alltid store forhåpninger knyttet til prisen man ender på, sier hun til E24.

Men meglersjefen synes ikke det er noen dårlig idé.

– Det kan det være en fin måte å differensiere seg på i dagens Oslo-marked, hvor budrundene kan være frustrerende. Og siden det er uvanlig, kan det være en fin måte å tiltrekke oppmerksomhet til objektet ditt.

Publisert:

Her kan du lese mer om