Flere reiser til varmen i juleferien

Våt og kald sommer og høst, samt utsikter til en våt jul i mørket er trolig pådrivere når 60.000 nordmenn reiser til sol og varme i jula, enten på charterreise eller med rutefly.

VIL TIL VARMEN: Avslappende feriekos i varmere strøk frister stadig flere i juleferien. Koh Samui i Thailand er et av de populære reisemålene.

Berit Keilen NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Ifølge Virke Reise Utland er det flere enn før som har bestilt julereiser til varme strøk:

– Det har vært en jevn oppgang de siste årene, det melder alle turoperatørene vi har vært i kontakt med. Stadig flere får øynene opp for at det finnes alternative måter å feire julen på, for eksempel å legge deler av juleferien til varmere strøk, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør i Virke Reise Utland, til NTB.

Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving anslår at rundt 35.000 nordmenn reiser på charterferie i løpet av juleukene:

– Det er først og fremst Kanariøyene som får norsk besøk i juleukene, men også Thailand og land i Karibia er populære reisemål for nordmenn på jakt etter julepalmer.

Fulle fly

Nå er alle seter smekkfulle i forbindelse med julereisene.

– Det har nok vært mange som har ønsket å reise bort, men i år har flyene blitt raskere fullsatt enn vanlig. Det skyldes nok i stor grad den kalde og våte sommeren vi har lagt bak oss. Også reiser for neste sommer selger mer og bedre enn normalt, sier Larsen-Vonstett.

McSeveny-Åril har samme erfaring:

– Vi vet at været generelt er styrende for nordmenns reisemønster. En sommer som for mange var veldig skuffende værmessig gjør nok at mange kjenner behov for sol og varme, særlig hvis de ikke fikk det i høst heller. Juleferien er da siste sjanse i år, sier McSeveny-Åril.

Les også

Nordmenn planlegger dyre reiser også i 2016

Fra hvit til våt jul

Langtidsvarslet gir ikke mye håp for dem som vil ha snø i juleferien. Meteorologisk institutt melder om stor økning i henvendelser om juleværet. Så stor er interessen at de torsdag hadde nettmøte der rundt 50 henvendelser rakk å bli besvart. Nesten alle var spørsmål om lokale utsikter til hvit jul. Nesten alle fikk til svar at «nei, det blir nok regn eller sludd». Prognosene til meteorologene viser at jula blir mildere enn vi er vant til over hele landet.

Kanskje i et forsøk på å se noe positivt i situasjonen tvitret meteorologene fra yr.no, ti dager før jul: «Bergen mangler drøyt 200 mm for å ta årsrekorden for nedbør. Langtidsprognosene lover kamp til døra!».

Les også

Nordmenn trosser priskrigen: – Forventer at salget blir bedre enn i fjor

Familie viktigst

Virkes befolkningsundersøkelse viser at totalt 150.000 nordmenn vil ta turen utenlands i jula, et tall som har vært ganske stabilt de siste årene, og som viser at det er langt igjen til «alle» rømmer Norge. Mange av dem som reiser, gjør det for å være sammen med familie og venner, det være seg bestemor i Sverige eller vennetur til London i romjula.

– Julen er familiehøytid nummer en, det veier tungt, slår McSeveny-Åril fast.

Julaftens stilling i norsk julekultur er trolig årsaken til at den dagen prioriteres tilbrakt i hjemlandet:

– Vi anslår at rundt halvparten av dem som reiser utenlands, feirer julaften hjemme før de drar og tar en skikkelig avslappende ferie ute, når Norge er på sitt våteste og mørkeste, sier direktøren.

Virkes befolkningsundersøkelse viser at 32 prosent av de spurte kunne tenke seg å gi bort en reise i julegave. Det ser Virke som et tegn i tiden:

– Tid er for mange et knapphetsgode, og ferien ønsker man ofte å tilbringe sammen med venner og familie. Reisegavekort kan være en god måte å kombinere en gave og samtidig sette av godt med kvalitetstid med sine nærmeste.

Les også

Nordmenn planlegger dyre reiser også i 2016

Les også

Ny undersøkelse: Dette flyselskapet er mest punktlig til og fra Gardermoen

Les også

USA skjerper kontrollen med besøkende

Her kan du lese mer om

  1. Reise

Flere artikler

  1. Nordmenn planlegger dyre reiser også i 2016

  2. Hit skal nordmenn reise på ferie i år

  3. Nordmenns feriebudsjett i 2016 vekker bekymring

  4. Annonsørinnhold

  5. – Sommer betyr Middelhavet for nordmenn

  6. Her gir kronen deg mer å rutte med i 2017