Sen påske og snøfattig vinter skremmer ikke nordmenn til utlandet

Både alpinanlegg og DNT melder om gode bookingtall i påsken, og reise- og flyselskap melder ikke om flere utenlandsfarere enn normalt.

TRYSIL: Det var god stemning og mye folk på Knettsetra i Trysil første helgen i april. I påsken er det forventet 50.000 besøkende til Trysil.
Publisert: Publisert:

Påsken kommer sent i år, og hele vinteren har vi hørt at det har vært snømangel mange steder i landet. Det er imidlertid lite som tyder på at nordmenn flest svikter påskefjellet til fordel for det store utland.

Ifølge tall fra NHO skal tre av fire nordmenn tilbringe påsken i Norge.

– Fordelingen ligger på 75 prosent Norge og 25 prosent utlandet. Det har vært bildet i alle våre påskemålinger de siste årene, sier næringspolitisk fagsjef Ingjerd Sælid Gilhus i NHO Reiseliv.

– Når vi har sen påske – som i år – er det en del som ser an vær- og føreforhold før de bestiller, men det er ingenting i våre undersøkelser som tilsier at sen påske betyr flere utenlandsfarere, legger Gilhus til.

Én av to her skal for øvrig feriere på Østlandet, og hytte er vanligste boform denne påsken som tidligere påsker.

SKIFERIE: Bilde fra alpinbakken i Trysil i starten av april.

– Spent foran påsken

Selv om det som nevnt har vært mye snakk om lite snø i vinter, ser det på ingen måte helsvart ut for alpinanleggene når vi går inn i påskehøytiden, ifølge generalsekretær i Alpinanleggenes landsforening, Camilla Sylling Clausen

– Vi har spente forventninger til påsken, i og med at den er så sen i år. Samtidig så vet folk at selv om det har vært en snøfattig vinter, så kan de være trygge på at anleggene har god snøproduksjon.

De foreløpige tallene for vintersesongen går til og med februar, og viser en oppgang i heiskortomsetningen for norske alpinanlegg på seks prosent mot samme tid i fjor. Clausen innrømmer imidlertid at sesongen som nå går mot slutten, hadde vært lite å skryte av, hvis det ikke var for snøproduksjon ved anleggene.

Les også

Ingen harryhandler hytter som nordmenn

– Der har imidlertid alpinanleggene en fordel sammenlignet med langrennsløypene. Alpinanleggene har allerede i mange år vært bevisste på at det er viktig å investere i snøproduksjon, og denne har også blitt mer effektiv de senere årene, forteller Clausen.

50.000 til Trysil

Hun håper at nordmenn kommer til å utnytte sesongens siste sjanse til å få snø under skiene, og sier at bookingtallene også ser bra ut foreløpig,

– Signalene fra de større destinasjonene, er at det ligger an til en god påske. Trysil som er Norges største alpinanlegg forventer et innrykk på 50.000 personer.

For nordmenn er det tradisjon med påskefjell og ski, men det forventes også mange svensker og dansker til alpinanleggene. Det er også ventet besøkende fra Tyskland og England, to land det er sett et økende antall gjester fra.

PÅSKEFJELLET: Dette fra en påske med godt vær, her fra DNT-hytta Fondsbu i Jotunheimen.

– Gode snøforhold i høyden

Det ser ikke ut til at snømangel i vinter har skremt unna dem som skal gå fra hytte til hytte i påsken heller.

– Jeg har snakket med de største betjente hyttene, og de sier at det virker lovende foran påsken. Men nå er det jo også sånn at bookingtallene våre ikke viser det hele bildet, siden mange bare kommer innom våre hytter uten å booke på forhånd, forteller kommunikasjonssjefen i DNT, Mette Øines Habberstad.

– I tillegg har vi mange ubetjente hytter. Gjennomsnittet ligger for øvrig på om lag 15.000 overnattingsdøgn i påskeferien, noe som utgjør en ganske liten del av årstotalen som ligger på 240.000 overnattingsdøgn, tilføyer hun.

Les også

Fersk hyttestatistikk: Enorme prissprik på høyfjellet

Habberstad forteller at det er gode snøforhold i høyden ved inngangen til påsken, noe som også taler for å reise til de høytliggende DNT-hyttene i påsken.

– Det er bare å komme seg opp. Jeg snakket med vertskapet ved Sota Sæter, ved inngangen til breheimen, nå i sted, og der var det gode forhold og 20 cm nysnø på trappen, forteller Habberstad.

– Det viktigste er at det er skolefri

Selv om majoriteten altså planlegger å ta ferien i hjemlige forhold, skal altså én av fire utenlands denne sommeren.

– Det har selvsagt litt å si når påsken er, men for mange familier som reiser med oss, er den avgjørende faktoren at det er skolefri i påsken, forteller kommunikasjonsansvarlig i TUI (tidligere Star Tour), Nora Aspengren.

Det er videre de vanlige charterdestinasjonene som gjelder, slik som Spania og Gran Canaria.

Norwegian melder om at mange nordmenn er på reisefot i påsken, og at de har mange fulle fly. Deres topp 5 påske-destinasjoner er London, Malaga, København, Alicante og Berlin

– Spania og atter Spania

Hos SAS er inntrykket at når nordmenn først ikke skal gå på ski i påsken, vil de ha sol og varme.

– Det er Spania og atter Spania. Lørdag i palmehelgen er det for eksempel en rekke avganger til Alicante, forteller presseansvarlig i SAS Norge, Knut Morten Johansen.

I tillegg til Spania og andre middelhavsdestinasjoner, er det populært med storbyferie denne påsken.

– Paris og London er som alltid populært, men også Miami og New York har vokst i popularitet, sier Johansen.

– New York er blitt det nye London. Nå er det jo også blitt så tilgjengelig at man kan stå opp på morgenen i Svolvær, og være i New York klokken ett. Da er det fullt mulig med en langhelg i storbyen.

Les også

Ingen harryhandler hytter som nordmenn

Les også

Knallår for reiselivet – spesielt i nord

Les også

Fritidsboliger i vinden som aldri før: Dette er Norges dyreste hytter for salg i julen

Publisert:
Gå til e24.no