Skulle «redde sønnens økonomi» - tapte 900.000 på valutalån

Et eldre ektepar mener banken burde ha frarådet dem å ta opp millionlån for å «redde sønnens økonomi». - Ikke bankens ansvar at de følte seg presset av sønnen, mener Finansklagenemnda.

TAPTE: Finansklagenemnda mener foreldrene må ha vært klar over risikoen de tok da de støttet sønnens økonomi med et valutalån.

  • Tuva Bønke Grønning
Publisert:

Et eldre ekteparet har klaget inn banken sin til Finansklagenemnda etter at de tok opp et valutalån på 4,3 millioner kroner for å hjelpe en sønn som hadde økonomiske problemer. Et valutalån er et lån i en eller flere utenlandske valutaer.

Kursutviklingen førte til et tap på 900.000 kroner for ekteparet, og paret mener banken burde ha frarådet dem å ta opp lånet fordi de hadde lav inntekt. Paret hadde imidlertid betydelig formue, i form av eiendom.

Les også:Vi havner stadig oftere i betalingstrøbbel

Følte seg presset. Etter at lånet var tatt opp, ble også sønnens økonomi betydelig forverret.

Banken mener de ikke har ansvar for at sønnen etterhvert valgte å prioritere egen økonomi fremfor å dekke foreldrenes lån.

Ekteparet mener klagen deres må vurderes i lys av at det var banken som tok initiativ til låneopptaket, og at de følte seg presset til å «redde sønnens økonomi».

De mener banken visste at det i realiteten var sønnen som skulle betjene lånet.

Les på DP+: Hvordan låne av familien på en god måte:Familien: Din nærmeste bank

- Kjente risikoen. Finansklagenemnda mener imidlertid ikke at situasjonen tilsa at banken hadde frarådingsplikt, og mener paret var klar over sønnens økonomiske situasjon, og derfor også var klar over risikoen de tok.

Nemnda påpeker også at det i lånetilsagnet gjøres oppmerksom på at det er en betydelig risiko ved å ta opp et valutalån.

«Klager har forklart at sønnen ikke hadde noen fast inntekt da lånene ble tatt opp, og må ha vært klar over den risiko sønnens økonomiske forhold medførte for at klager selv ville måtte betale renter og avdrag» heter det i avgjørelsen.

«Nemnda går videre ut fra at klager og ektefellen tok opp lånene for å hjelpe sønnen, omtalt som å redde sønnens økonomi. At klager følte seg presset av sønnen, kan banken ikke ha ansvar for.»

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Nordea dømt til å betale Tone og Svein 1,5 millioner

  2. – Svært mange kan ha en god sak

  3. Nordea frifinnes i valutalån-strid

  4. Annonsørinnhold

  5. Svein og Tone saksøker Nordea for millioner

  6. Tar sveitserfranc-striden til Høyesterett