Sjeføkonom: - Jeg tipper de har fått råd om å trekke seg unna

De borgerlige partiene burde aldri gjort reduserte egenkapitalkrav til en valgkampsak, mener sjeføkonom.

- TOSKETE AV POLITIKERNE: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er glad den blåblå regjeringen ikke nevner senking av egenkapitalkravet med et ord i den politiske plattformen.
  • Stine Grihamar
Publisert: Publisert:

- De borgerlige har gang på gang sagt at egenkapitalkravet skulle reduseres, så dette overrasket litt, og gledet meg også, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til E24.

En av de første sakene de borgerlige partiene har lovet å banke gjennom, er de mye omdiskuterte kravene til boliglånkunders egenkapital.

Den enstemmige beskjeden har vært at kravet skal reverseres fra 15 til 10 prosent, og det så raskt som mulig. Men i den blåblå erklæringen som Høyre og Frp la frem mandag kveld, står det ingenting om reversering.

I stedet skriver partiene at kravet skal praktiseres «på en fleksibel måte slik at det hensyntar boligkjøpers betalingsevne».

Dette må være opp til den nye finansministeren å bestemme, uttalte Høyres finanspolitiske talsmann til E24 tirsdag.

- Vi vil ikke overprøve Finanstilsynet i en regjeringserklæring som gjelder for fire år. I erklæringen gir vi et klart signal om at det i praktiseringen bør tas hensyn til boligkjøperens betalingsevne, sa Jan Tore Sanner videre.

BAKGRUNN: Vil ikke overprøve Finanstilsynet i regjeringserklæringen

- I tråd med dagens praksis

De borgerlige har tidligere argumentert med at kravet fører til et klasseskille, og presser mange med helt uproblematisk økonomi ut av boligmarkedet.

Men som E24 har skrevet tidligere, vil den kommende regjeringen bli nødt til å overkjøre Finanstilsynet og ignorere anbefalingene fra Det internasjonale pengefondet IMF, dersom løftet skal innfris. Også Norges Bank støtter den såkalte «15-prosent-regelen».

Andreassen har i likhet med flere andre sjeføkonomer gått hardt ut mot reverseringsplanene. Han frykter at en senking i kravet vil true stabiliteten i det finansielle systemet fordi enda flere får lån.

- De borgerlige burde aldri har gjort dette til en valgkampsak. Det var toskete gjort, sier Andreassen og fortsetter:

- Jeg tipper partiene har fått råd fra noen om å trekke seg unna. Jeg vet ikke hvor de har fått rådet fra, men mange har advart dem om det, fortsetter han.

Andreassen legger til at formuleringen om å praktisere egenkapitalkravet «fleksibelt» er i tråd med reglene den rødgrønne regjeringen innførte for halvannet år siden.

- Egenkapitalkravet er generelt, og har aldri vært en absolutt grense. Bankene har i dag alle muligheter til å tilby boliglån under kravet, men må gjøre eksplisitte vedtak. Rundt 30 prosent av de tilbudte lånene har mindre enn 15 prosent egenkapital, fortsetter han.

LES OGSÅ:- Ikke Finanstilsynets oppgave å hjelpe folk inn på boligmarkedet

- Vag formulering

Også senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets er overrasket over at den varslede reverseringen ikke er nevnt med et ord.

- Dette var det jeg var mest spent på i boligpolitikken. Av det de borgerlige lovet i forkant, ville denne endringen påvirket boligmarkedet mest, sier hun.

Hun har tidligere uttalt en reversering kan føre til noe høyere boligpriser enn ellers, noe høyere opplåning og større ubalanser i økonomien.

Boye tolker formuleringen dithen at partiene ikke ønsker å love noen reduksjon i egenkapitalkravet.

- Jeg synes de er veldig vage. Men det ser ut som at de har ombestemt seg, eller de har funnet ut at de ønsker å tenke mer gjennom det, sier hun.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Jensen gjør valgløfteom til utredning

  2. Bolignæringen: - Vi føler osslitt dumme nå

  3. Mer enn hvert fjerde lån bryter egenkapitalkravet

  4. Vil ikke overprøve Finanstilsyneti regjeringserklæringen

  5. Raser mot angiveligblåblått løftebrudd