Må justere forventninger etter nytt boligprishopp: Boligprisveksten vil doble seg

Meglerorganisasjonen Eiendom Norge justerer sine egne forventninger. Ved inngangen av året trodde de boligprisene ville stige fire prosent i 2015. Nå er anslaget åtte prosent.

ØKER ANSLAGENE: Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge nesten dobler anslagene for boligprisveksten. Bilde fra eiendomsmeglerbransjens pressekonferanse om boligprisstatistikken tidligere i år.

Gorm Kallestad
  • Johan Nordstrøm
Publisert:,

I juni og i hele første halvåret ble det solgt flere boliger enn noensinne tidligere i Norge, og hittil i år er boligene blitt solgt til høyere priser enn det Eiendom Norge forventet.

Derfor reviderer Eiendom Norge nå prognosen opp, slik at gjennomsnittsprisen i 2015 forventes ende 7–8 prosent høyere enn i fjor.

Det er nesten en dobling av anslagene som Eiendom Norge presenterte ved årsskiftet. Da forventet Eiendom Norge at boligprisene ville stige 4–6 prosent.

– Tidligere i år har vi sett en moderasjon, men i juni kom en vesentlig sterkere vekst i en tid da man forventer at prisene går ned, sier leder i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer

Han vil ikke gå så langt som å si at det vi ser er et trendskifte, fordi det er kun den siste månedens tall som avviker fra moderasjonslinjen fra tidligere i år, sammenlignet med årene før.

Samtidig understreker han:

– Den grunnleggende årsaken til at prisene øker mer enn forventet, er at det ikke er nok boliger for å dekke etterspørselen.

Samtidig som Dreyer og Eiendom Norge foretar et prognosehopp for 2015, finnes det aktører som tror prisene på sikt skal ned.

- Jeg mener det er mer enn 50 prosent sannsynlig at vi får en priskorreksjon i løpet av de neste tre årene, sa sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24 i forrige uke.

- Om boligprisene stiger mer enn lønnsveksten over tid, så må det før eller siden korrigere.

VANLIG SYN: Både omsetningen og boligprisene fortsetter å vise vekst. Eiendom Norge forventer en boligprisvekst på oppunder åtte prosent på årsnivå. Her ser vi visning-skilt utenfor en boligblokk i Oslo.

Jarl Fr. Erichsen/
Les også

Norske boliger ble dyrere i juni

Skaper en sårbarhet

Han mener at det ikke er heldig at nordmenn binder opp veldig mye kapital i boliger.

– Økningen i boligprisene og boligprisveksten skaper en sårbarhet, sier Dreyer.

I midten av juni la finansminister Siv Jensen (Frp) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) frem regjeringens nye boligstrategi.

Dreyer mener at grepene regjeringen vil ta for å stagge gjeldsveksten og boligprisene kommer i konflikt med gode intensjoner.

Finn Magnus Rogne-Hansen, Aktiv Eiendomsmegling

– Jeg synes de er presise på diagnosen, men at de er mer vage på medisinen, sier Dreyer.

Les også

- Overraskende sterk boligprisvekst

Forventer økt aktivitet

Administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, Finn Magnus Rogne-Hansen, er enig i den nye prognosen til Eiendom Norge.

Han peker på at veksten i år kontra fjoråret er allerede på 6,8 prosent.

– Vi forventer ikke en nedgang utover høsten. Snarere tvert i mot tror jeg vi kan se at august og september blir gode måneder både hva gjelder salg og prisvekst, sier Rogne-Hansen.

Les også

Meglersjef varsler nytt boligprishopp i Oslo etter sommeren

Han forventer at det ikke kommer masse nye boliger for salg i de store byene som for eksempel Oslo i løpet av de neste månedene, samt at folk fortsatt kommer til å ønske å presse seg sammen i sentrumsområdene.

– Det blir spennende å følge juli salget når ferien nå starter. Jeg tror at vi vil se flere boligannonser og mer aktivitet enn vi har sett tidligere år, og veldig mange av våre meglere forbereder seg på jobbing. Spesielt leilighetsmarkedet for studenter vil nok ha mye bevegelse, sier Rogne-Hansen.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Boligmarkedet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Boligprisene falt med 0,6 prosent i oktober

  2. Dreyer: - Historisk høy boligprisvekst

  3. Norske boliger ble dyrere i juni

  4. Annonsørinnhold

  5. Boligprisene steg i april

  6. Boligprisene i Norge steg med 1 prosent i mai