– Varsellampene blinker for boligmarkedet

Stig Myrseth, investeringsdirektør i Dovre Forvaltning, mener det norske boligmarkedet er på full fart nedover.

TROR BOLIGFESTEN ER OVER: Stig Myrseth, investeringsdirektør i Dovre Forvaltning.
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Myrseth har tidligere vært positiv på vegne av det norske boligmarkedet, men nå har han snudd.

– Ja, jeg har blitt overbevist om det nå. Boligmarkedet er alltid etterslepende, det første man ser er utslag i næringslivet og helt til slutt innenfor bolig.

– En økonomisk nedtur er det bedriftene som først merker, deretter blir de nødt til å nedbemanne, det blir sluttpakkerunder, deretter vil dette gradvis begynne å dryppe inn på arbeidsledighetsstatistikken. Når ledigheten først øker, vil man se det på boligprisene, utdyper Myrseth.

Oljebremsen, som Myrseth tror kan bli langvarig, vil gi motvind i boligmarkedet, mener investeringsdirektøren. Det er spesielt to faktorer Myrseth mener er avgjørende for at oljenedturen vil vare: Amerikansk skiferolje som blir stadig mer konkurransedyktig, og høy gjeldsoppbygging blant nordmenn.

Les også

Oljebremsen: Alexander (32) måtte flytte hjem til mor

– Renten har fyrt opp markedet

Det er arbeidsledigheten som gjør Myrseth bekymret, og han tror arbeidsmarkedet vil fortsette å svekke seg fremover og at det til slutt vil få følger for boligmarkedet.

– Til tross for bremsen i oljenæringen, pilene i boligmarkedet har bare pekt en vei det siste året?

– På kort sikt har boligmarkedet styrket seg på grunn av renten. Det har bidratt til å fyre opp under boligmarkedet, spesielt i Oslo. Det ironiske er jo at det er fordi man kutter renten at boligprisene stiger, og man kutter jo renten fordi det går dårligere i økonomien. Ting som dette tar alltid lang tid før det forplanter seg gjennom systemet.

Les også

Foreldre angrer på bolighjelp til barna

Myrseth mener at det er Rogalands-regionen, med sin oljetyngde, som vil bli rammet hardest, mens Oslo står sterkest rustet.

– I Oslo har du flere positive faktorer som kan spille inn og utligne motvindene; som sentralisering, innvandring, lave renter og at man ikke i samme grad er bundet opp mot oljen. Eiendomsmarkedet i Oslo vil uansett være det siste som blir trukket ned.

– Ingen kraftpakke

Mandag la finansminister Siv Jensen frem en boligpakke med det mål om bremse de galopperende boligprisene og gjeldsopptaket man har vært vitne til.

BOLIGBEKYMRING: Finansminister Siv Jensen under fremleggelsen av Regjeringens strategi for boligmarkedet mandag.

– Det var ikke en sånn voldsom kraftpakke som kom, men hun er bekymret for kredittveksten og gjeldsnivået i husholdningene og legger litt mer begrensninger på bankenes utlånspraksis. Alt annet like så vil det bidra til å kjøle markedet ned litt, men den viktigste faktoren er oljeprisen og oljenæringen, sier Myrseth.

Regjeringen vil fokusere på tiltak for å øke boligtilbudet, men strammer også litt inn på kredittsiden. Det innføres krav om minimums nedbetaling av avdrag på boliglån, og en ny maksgrense for hvor mange boliglån bankene får innvilge med mindre enn 15 prosent egenkapital

Myrseth er ikke så veldig positiv til pakken, og er redd for at det kan gi seg uheldige utslag om bankene i mindre grad kan yte toppfinansiering.

– Noen førstegangskjøpere vil kanskje gå til foreldrene sine, det er jo greit nok, mens andre som ikke har den muligheten vil kanskje tvinges til å ta opp forbrukslån for å finansiere den siste delen.

Les også

– Dette vil slå ut i boligprisene

– Annerledes denne gang

Forrige gang man så en skikkelig markert nedgang i boligmarkedet var på slutten av 80- og tidlig 90-tall.

Det er imidlertid ting som gjør det er annerledes denne gang.

– Man fikk en økonomisk nedtur, samtidig som at man hevet renten for å unngå en devaluering av kronen, skatteinntektene fra oljen sviktet og staten måtte kutte ned på utgiftene.

– Selv om skatteinntekten skulle svikte nå, har staten denne gang et stort rom til å øke sitt forbruk om de skulle se behov for det, og renten er rekordlav. Derfor tror jeg det vil gå mot en såkalt «soft landing» i boligmarkedet. Oslo tror jeg som sagt vil stå seg best, men det kan bli nedgang en del steder i landet – da Rogalands-regionen spesielt.

Myrseth har imidlertid en formaning til de som i disse dager er på jakt etter bolig som et investeringsobjekt.

– Om man skal kjøpe bolig for å bo så vil jeg ikke fraråde å kjøpe nå, men om man tenker å kjøpe bolig som investeringsobjekt, for å leie ut og også tjene på verdistigning, så ville jeg tenkt meg meget godt om.

Les også

Bank: Mer press på foreldrene med nye boliglånsregler

OLJEBREMS: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

– Klare tegn på oljebremsen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener vi nå ser klare indikasjoner på at oljebremsen også gjør seg gjeldende i boligmarkedet.

De seneste tallene fra Eiendom Norge viste en boligprisnedgang på 0,3 prosent i mai (sesongjustert uendret). I de fleste regioner var det nedgang, men Oslo gikk mot strømmen med en oppgang på 0,2 prosent.

– Vi har sett klare tegn allerede i Rogaland, og også nordover langs kysten. De effektene er på ingen måte uttømt ennå, selv om vi er usikre på hvor store de blir.

Les også

Minst 21.438 oljejobber er borte

Stavanger var svakeste region på mai-statistikken med en månedsnedgang på 1,2 prosent og en årsvekst på magre 0,6 prosent. Oslo kan vise til en årsvekst på hele 11,1 prosent.

KAN SE EN BLANDET UTVIKLING: Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen.

Andreassen peker på at det mange som har fått varsler om oppsigelser som ikke har måttet gå ennå, og at dette etter hvert vil gi seg utslag på arbeidsledigheten.

– Jeg tror det vil legge en demper på boligmarkedet over hele landet.

– Kan bli kaldt noen steder

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, som lenge har ment at norske boligpriser i snitt har ligget for lavt, har ikke troen på noen boligpriskorreksjon, men enkelte objekter i noen regioner kan få det tungt.

– Jeg tror en del typiske «oljeboliger» kan komme under press. Det er veldig tynt på visningene på objekter i Stavanger-området, det tyder på at prisene skal en del ned der, sier Andreassen.

Med «oljeboliger» sikter Andreassen til nyere eneboliger i de litt øvre prissjiktene, 5–8 millioner kroner, som er ligger lands hele vestlandskysten helt opp til Molde.

– Det kan bli kaldt i noen deler av landet, så ser vi det koker litt over i andre deler.

– Det er for eksempel mangel på små og lettvinte leiligheter sentralt i Oslo. Det er fordi politikerne har pøst på med praktbygg sentralt og fordi det er så store transportmessige flaskehalser inn mot Oslo sentrum – noe som gjør det attraktivt å kjøpe leiligheter sentralt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Analytiker om boligprisveksten: – Ikke en holdbar veksttakt

  2. – September-tallene var svakere enn jeg hadde trodd

  3. Så mye bommet ekspertene på boligprisveksten

  4. Tror prisveksten har nådd toppen for i år

  5. Mener tiden er inne for å satse på «oljebanken»