Meglersjef varsler nytt boligprishopp i Oslo etter sommeren

Hovedstadens hete boligmarked er på vei inn i sin sommerdvale. Men snart tar det av igjen. Meglere tror prisene vil presses ytterligere opp.

HET SOMMER I VENTE? Meglersjef Christoffer Askjer i Sem & Johnsen ser i alle fall ingen tegn til at prispresset i hovedstaden bremser etter sommerferien. Her ser vi solen bade Aker Brygge.
  • Karl Wig
Publisert:

– Vi ser ingen indikasjoner i markedet på at det blir annerledes enn tidligere år. Det betyr et voldsomt sug i markedet fra starten av august til midten av september, sier sjefen for Oslo-meglerkjeden Sem & Johnsen, Christoffer Askjer.

Som E24 har skrevet en rekke ganger, har boligmarkedet i Oslo jevnt over vært brennhett så langt i år – dog ikke uten sine unntak.

Det er også slik at flere økonomer og meglere spår at boligprisene på nasjonalt plan er på full fart nedover.

Fredag kommer ferske boligtall fra meglerforeningen Eiendom Norge.

Du kan følge fremleggelsen her på E24.

Er det ikke nok nå? Nei, ifølge meglersjefen

Oslo er imidlertid spesielt.

Mens for eksempel Stavanger har opplevd et stort fall i boligprisene, er årsveksten i hovedstaden på over 11 prosent. I flere sentrumsnære bydeler er boligene 13 prosent dyrere enn på samme tid i fjor.

Askjer varsler altså nye prishopp i Oslo straks etter at Ola og Kari kommer hjem fra sommerferie. Dette som følge av et byks i boligetterspørselen som ikke kan matches av selgersiden

VENTER NYTT OSLO-PRISHOPP: Daglig leder Christoffer Askjer i meglerkjeden Sem & Johnsen.

– Vi ser det samme år etter år: Når sommerferien er over, går svært mange på boligjakt. Det er naturlig siden barn bytter skole, foreldre bytter jobb og mange er ferdige med studiene. De siste årene har jeg også registrert at flere par skiller seg om sommeren og trenger nytt sted å bo. Det øker boligetterspørselen ytterligere, sier Askjer.

– Boligprisene i Oslo har allerede steget mye så langt i år?

– Det er riktig, og jeg registrerer at noen mener årets prisvekst allerede er tatt ut. Men det underliggende for markedet i hovedstaden nå, er at etterspørselen overgår tilbudet. Det pleier å bety fortsatt prisvekst, ikke minst etter sommeren, sier Askjer.

Les også

Ingen ville gi prisantydning for Oslo-leiligheten til Marit (40): – Veldig overrasket

Delte meninger

Direktør Christian Dreyer i meglerforeningen Eiendom Norge er langt på med enig i ressonnomentet.

– For de fleste steder i Norge tror jeg på en utflating eller prisnedgang i andre halvdel av 2015. Men i Oslo tror jeg vi kan se at prisveksten fortsetter, sier Dreyer til E24.

Det må understrekes at det er delte meninger om hvor boligmarkedet vil ta veien fremover på lengre sikt.

Ifølge investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre forvaltning er norske boligpriser på full fart nedover, blant annet grunnet økt arbeidsledighet som følge av oljebremsen.

Det er ikke bare Myrseth som spår boligprisenes fall på lengre sikt:

– Jeg mener det er mer enn 50 prosent sannsynlig at vi får en priskorreksjon i løpet av de neste tre årene. Om boligprisene stiger mer enn lønnsveksten over tid, så må det før eller siden korrigere, sa sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24 i forrige uke

VENTER BOLIGPRISNEDGANG I ANDRE HALVÅR: Men i Oslo kan prispresset fortsette også etter sommeren, mener Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

Tror på rolig avrunding

En viktig indikator for hvordan boligmarkedet blir etter sommeren, er tilstandene rett før.

Det er også slik at hovedstaden skiller seg ut som et spesielt case, grunnet blant annet stor befolkningsvekst.

– I Oslo ser vi fremdeles en sterk ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i det vi går inn i sommerferien. Det er veldig sjelden at dette bildet endrer seg i løpet av en ferie. Da skal det skje noe veldig spesielt, sier Dreyer.

TROR PÅ FALL: Frank Jullum i Danske Bank tror boligprisene vil falle tilbake på nasjonalt nivå.

Askjer tror boligtilbudet etter sommeren vil være «ekstremt lavt».

– Det er jo mange som vil selge om høsten, men problemet er at selgerne bruker lengre tid på å komme seg på banen enn kjøperne. Når omsetningshastigheten er så høy som nå, betyr det at det nesten ikke finnes boliger på lager som kan suges opp av kjøperne etter sommeren.

Les også

Lot seg ikke skremme av Bolig-Siv – ga 2,3 mill. over takst

Han tror ikke tilbud og etterspørsel vil havne i balanse før i oktober til november, som også er hans erfaring fra tidligere år.

– Jeg tror tidlig høst blir het, men at det blir en rolig avslutning på året, sier han.

Het boligmåned

Historien tilsier at Norges boligprisene gjør et lite byks i august. I alle år mellom 2009 og 2013 gikk de nominelle boligprisene opp mellom 1,8 og 2,5 prosent fra juli til august på landsbasis.

I fjor var oppgangen 1,6 prosent.

– Det var egentlig ganske moderat. Mye skyldes at juli var sterk, med en uvanlig prisoppgang. Grunnen til at august er blant de sterkeste månedene i året, er jo at juli pleier å være så svak, forklarer meglertoppen.

Les også

Tror boligprisene kan falle 10 prosent: – Det er sannsynlig med en korreksjon i boligmarkedet

Hittil i år har boligprisene i Norge steget 5,7 prosent i nominelle priser.

– Det er noe høyere enn våre prognoser tilsier. Vi tror derfor på en utflating i prisene i tredje kvartal, og en liten prisnedgang i fjerde, sier Dreyer.

Men dette er altså prognoser for landet samlet, og ikke Oslo, hvor Dreyer tror prispresset kan fortsette.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Boligfasit rundt hjørnet: Derfor venter økonomer prisbrems

  2. – Det sprer seg

  3. Tror prisene bykser på fall i «vanvittig» boligtilbud

  4. Duket for bolig-thriller tirsdag

  5. – Det Oslo opplever nå, er markedet vi har ønsket oss