Norske fondssparere er iskalde i børsuroen

Et overveldende flertall av fondssparerne «satt stille i båten» selv om det stormet på børsene i januar.

BØRSURO: Når det raser på børsene, går det også ut over sparingen din i aksjefond. Men i januar satt norske fondssparere stort sett stille - investeringene i aksjefond gikk faktisk opp.
Publisert: Publisert:

Starten på børsåret 2016 har vært alt annet en rolig. Børsfall etter børsfall har preget dagene, og store verdier er skrelt bort.

Dette gjelder ikke bare for profesjonelle investorer, men også for helt vanlige folk som sparer i aksjefond.

Men nå viser januar-undersøkelsen gjennomført av Opinion for Verdipapirfondenes forening (VFF) at de norske sparererne i alle fall i årets første måned klarte å holde hodet kaldt.

Den landsrepresentative spørreundersøkelsen viser at et overveldende flertall tar den siste tids børsfall med ro og forsetter sin sparestrategi som vanlig.

Les også

Derfor kan en perfekt storm være på vei i verdensmarkedet

Ikke fondssparer? Bli abonnent hos Dine Penger og lær alt om hvordan du starter sparingen!

Sitter stille

Her er hovedfunnene:

  • 69 prosent av aksjefondsparerne sier at de ikke blir skremt og vil fortsette sparingen som før
  • 15 prosent sier at de ser på kursfallet som en god mulighet, enten til å foreta en ekstra investering eller øke månedlig sparebeløp
  • 1 prosent sier de blir skremt og vil selge fondene sine
  • 1 prosent sier de blir skremt, men ikke vil gjøre noe
  • Ca 6 prosent svarer at de nå øker vanlig banksparing eller trapper litt ned i fond

– Undersøkelsen bekrefter at nordmenn har skjønt poenget med langsiktighet. Glem nedturen nå. Historien har vist at man tjener på å spare jevnt og trutt. Kursene vil svinge på kort sikt, men over tid vil den tålmodige aksjefondsparer kunne forvente å få betalt, sier leder i VFF, Bernt S. Zakariassen, i en kommentar til tallene.

Les også

Bankaksjer faller kraftig: – Minner veldig om det som skjedde under finanskrisen

Råtten avkastning

En oversikt over norskregistrerte fond hos analysebyrået Morningstar viser at fondssparere har måttet ta til takke med en råtten avkastning så langt i år.

De få som har positiv avkastning siden nyttår, er rente-, obligasjon- eller pengemarkedsfond. Men gevinstene har også der vært labre, flesteparten er bare så vidt over 0-streken.

For aksjefond ser det totalt annerledes ut. Her varierer fallene fra et par prosenter i negativ avkastning, til opp imot minus 17 prosent avkastning siden nyttår.

Her er de norskregistrerte fondene som ifølge Morningstar har dårligst utvikling siste måned:

Økte sparingen

En ting er hva folk sier i undersøkelser, en annen er hva praksis viser. Men også totaltallene for januar viser at få lot seg skremme bort fra fondsdparing.

Totalmarkedet for fond viser en økning i januar, både for aksjefond og rentefond. Totoalt ble det nettotegnet for 11,9 mrd. kroner. Av dette gikk 6,7 mrd. inn i aksjefond, 6,1 mrd inn i rentefond, mens det ble nettosolgt kombinasjonsfond for 1 mrd. kroner

Totalt i personkundmarkedet ble det nettotegnet fond for 153 milliarder kroner i januar. Av dette gikk 1,9 millioner ut av aksjefond og 637 millioner ut av kombinasjonsfond. Det ble nettotegnet rentefond for 746 millioner kroner.

Institusjonskundene nettotegnet totalt for 9,8 milliarder kroner.Av dette gikk 6,7 milliarder inn i aksjefond, 3,7 milliarder inn i rentefond, mens det ble nettosolgt kombinasjonsfond for 474 millioner kroner.

Utenlandske kunder nettosolgte imidlertid fondspapirer for 750 millioner kroner.

Av dette gikk 731 millioner ut av aksjefond, 12 millioner ut av kombifond og 120 millioner ut av rentefond.

Publisert:

Her kan du lese mer om