Nå sparer unge mer i fon: Økning på 18 prosent på ett år

Antallet spareavtaler i fond økte med 11 prosent siste året.

BRA FOR UNGDOM: Spareavtaler øker avkastningen, og for unge er det ekstra gunstig å spare langsiktig i aksjefond, sier administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening, Lasse Ruud.

Taral Jansen/Gorm Kallestad SCANPIX
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Totalt sett hadde norske privatpersoner ved utgangen av fjoråret 733.100 spareavtaler i aksjefond og kombinasjonsfond. Anslagsvis 500.000 nordmenn har spareavtale i ett eller flere verdipapirfond. Det viser en fersk stor undersøkelse fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

Sterkest økning i antall spareavtaler det siste året har det vært i den yngre aldersgruppen 25–39 år. Disse har økt sparingen i aksjefond med hele 18 prosent det siste året.

Les også

Tredoblet fondssparingen på ett år: – Pengene strømmer inn i fond

Unge vinner på langsiktig sparing

Administrerende direktør i VFF, Lasse Ruud, mener at det er flere fordeler ved langsiktig sparing i aksjefond for de i den yngre aldersgruppen 25–39 år, som nå øker sin sparing i fond mest.

– Fordelen for denne gruppen er at de har lengre tidshorisont enn de som er eldre, og kan ta høyere risiko, sier Ruud.

Han betoner at for denne gruppen er sparing i aksjefond ekstra velegnet fordi høyere risiko medfører høyere forventet avkastning, og i tillegg kan de nyte godt av rentes renteeffekten og effekten av utsettelse av skatt lengre enn de som er eldre.

Rentes renteeffekten er en av grunnene til at langsiktig sparing lønner seg. For hvert år vil avkastningen (eller renten) du opptjener legges til det opprinnelige sparebeløpet.

I aksjemarkedet får du avkastning både på de opprinnelige sparepengene og avkastningen du har fått tidligere år – såkalt rentesrente. På sikt betyr dette at sparepengene vokser raskere for hvert år som går.

Les også

Stadig flere nordmenn har null sparemidler

Får utsettelse med skatt ekstra lenge

Effekten av utsettelse av skatt på avkastningen når du sparer i aksjefond, blir også større jo lengre du lar venter med å selge deg ned, og bruke pengene.

Gjennomsnittlig månedlig sparebeløp øker med aldersgruppene, der det er et markert skille mellom gruppene over og under 25 år. De under 25 år har mye mindre sparebeløp, og færre antall spareavtaler enn eldre.

De over 60 år er den gruppen som har hatt den sterkeste økningen i det månedlige snittbeløpet per spareavtale det siste året. For denne aldersgruppen har snittbeløpet økt med syv prosent, til 1.005 kroner per måned.

Gjennomsnittlig økning for alle gruppene samlet har vært på litt over fire prosent det siste året.

Les også: Dine Pengers fondsanbefalinger kan du lese her (krever innlogging).

Undersøkelsen til VFF viser også at det er folk i aldersgruppen 40–59 år som har desidert flest spareavtaler, og disse har et relativt høyt gjennomsnittlig månedlig sparebeløp.

Ruud peker på at nettopp i aldersgruppen 40–59 år er det mange som kan spare mer i fond, og at det er flere som burde spare mer til pensjon i denne gruppen.

Han fremhever at det er mange i denne alderen som enkelt kan flytte sparing fra bank til fond, og også bruke mindre på forbruk og mer på fondssparing.

– Vi vil se en vesentlig økning i sparing i fond blant folk rundt 50 år, når disse finner ut at de har en underdekning i pensjonssparingen, sier han.

Les også

Tove (40) tilhører mindretallet av norske kvinner - hun sparer til pensjon

Tidshorisonten er viktig

Ruud mener at med en tidshorisont på minst fem år er spareavtaler i aksjefond forsvarlig.

Han trekker frem at fordelen ved å ha en spareavtale i aksjefond er at du sprer sparingen på 12 sparebeløp i året.

– Det er viktig, fordi da sprer du risikoen sammenlignet med å kjøpe aksjefond for større sparebeløp mer sjeldent, sier han.

Han understreker at fast sparing i aksjefond eller kombinasjonsfond reduserer faren for å overinvestere når optimismen i aksjemarkedet er stor.

– Men minst like viktig er det at spareavtaler bidrar til at du ikke underinvesterer når pessimismen råder. En spareavtale vil også derfor redusere risikoen din betraktelig, sier han.

Les også

Nordmenn gjør fornuftige valg med rekordlav rente

Les også

Derfor bør du ikke sette alle pengene dine i bolig

Les også

Tredoblet fondssparingen på ett år:
– Pengene strømmer inn i fond

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Banksjef ber folk tømme sparekontoene

  2. Unge øker sparingen i fond mest: Privatøkonom roper varsku

  3. – Kvinnene tør ikke å ta risiko

  4. Annonsørinnhold

  5. Småsparere i fond er urolige etter børsfall

  6. Ekspert mener folk undervurderer risikoen i boligmarkedet