Eks-alpinister takker nei til boligspekulanter

Eks-alpinistene Ole Kristian Furuseth og Jostein Haugen nekter boligspekulanter fra å kjøpe seg opp i deres nye fritidsleiligheter på Gaustablikk.

Publisert:

Denne uken kunne de første leilighetskjøperne i "Gaustatoppen Lodge" flytte inn i sine nye fritidsleiligheter.

Samtlige kjøpere har tidligere skrevet under kjøpekontrakt der de sa fra seg retten til videresalg før ferdigstillelse.

Utbyggere bak de nye fritidsleilighetene ved Gaustadtoppen i Telemark er de tidligere landslagsalpinistene Ole Kristian Furuseth og Jostein Haugen. De har lagt inn klausulen for å unngå at boligspekulanter kjøper seg inn i prosjektet.

- Vi har hatt investorer som vil kjøpe ti leiligheter og ønsker å betale kun ti prosent av kjøpesummen. Vi har sagt at det er uaktuelt hvis de ikke har bankgaranti på hele kjøpesummen, sier Jostein Haugen til E24.

I flere andre prosjekter på fjellet har boligspekulantene kjøpt seg stort opp med håp om fortjeneste ved videresalg. Dette er utbyggerne Haugen og Furuseth svært skeptiske til, og de har konsekvent sagt nei til investorer som vil kjøpe seg inn i prosjektet med tanke på videresalg.

Vet at andre sliter

- Det har vært så mange spekulanter som er gått inn i dårlige prosjekter og som sliter å selge de videre. Det har vi vært forberedt på og prøvd å unngå. Vi vet at andre sliter.

- Så dere har forbud mot videresalg?

- Vi har avvist flere og konsekvent sagt at vi ikke vil ha det. Derfor har vi skrevet i kontrakten at vi ikke ønsker videresalg, sier Haugen.

Nær samtlige av de 39 første leilighetene i "Gaustatoppen Lodge" er solgt. Leilighetene i det første bygget står ferdig til påske, mens de to andre byggene er klar for innflytting i løpet av året.

I foreløpig siste byggetrinn som nylig ble lagt ut, er ingen av de femten leilighetene solgt.

Usolgt

- Vi har akkurat lagt de ut for å se hvordan markedet er. Folk blir påvirket av at den negative mediedekningen knyttet til salget av fritidsboliger på fjellet. Det er stillere nå, og vi er forberedt på at dette salget kan ta lengre tid, sier Haugen.

Han hevder likevel at de har flere interessenter og vil heller bruke tid på salget fremfor å tillate boligspekulanter fra å kjøpe seg inn.

- Om ikke salget går i voldsomt tempo så er i alle fall salget i gang, legger han til.

Utbyggerne satser på at påsketuristene skal la seg friste til å kjøpe leiligheter og har lagt opp til visninger hele påskehelgen.

- Etisk uforsvarlig

E24 har i flere artikler omtalt salget av borettslagleiligheter med lave innskudd og høy fellesgjeld - et fenomen som de siste årene også har blitt velkjent i fjellheimen.

Økt rente og et tråere boligmarked gjør at flere i den senere tid har forsøkt å selge seg ut av disse prosjektene.

Haugen går ut mot det han kaller "dårlige prosjekter" på fjellet som han mener har tillatt boligkjøpere uten tilstrekkelig kjøpekraft til å komme seg inn på markedet.

- Borettslag har vært uaktuelt for oss fra dag en, sier Haugen.

- Hvorfor det?

- Da tiltrekker du deg kjøpegrupper som egentlig ikke har råd til det. Det synes jeg er etisk uforsvarlig. Som sosial bygging i byer er det fornuftig, men på fjellet har ikke jeg sansen for det. I hvert fall ikke når det blir spekulert som det har blitt gjort. Det har vært så åpenbart bare for å få i gang prosjekter.

Går inn i skianlegget

Byggekostnadene for de tre første byggene ligger på mellom 100 til 120 millioner, mens det fjerde byggetrinnet er antatt å koste rundt 30 millioner. Furuseth og Haugen har gått inn med én million hver i prosjektet.

I tillegg går de tidligere alpinistene inn med 500 kroner per kvadratmeter for hver solgte leilighet til alpinanlegget ved Gaustadtoppen Alpinsenter.

Til nå har de dermed bidratt med rundt to millioner kroner til anlegget som er under utvidelse og vil bestå av over 30 nedfarter og 14 skitrekk ved ferdigstillelse.

- Vi er aktive i hele området ved å gi penger videre til skianlegget. Vi har et langsiktig perspektiv og gir penger for å bidra til å styrke skisenteret, sier han.

Tomten på Gaustadblikk er godkjent for 3-400 leiligheter, men utbyggerne har ikke konkrete planer for når videre utbygging i tilfelle vil finne sted.

- Alt avhenger av markedet i de neste 10 til 15 år. Vi går løs på en og en ting og går videre derfra, sier Haugen.

Les flere saker hos E24

Publisert:

Her kan du lese mer om