Fant først lokkepris hos 10 kjeder, nå får de skryt: – Mer reelle prisantydninger

– Dette er bra for forbrukere på boligjakt, sier Forbrukerombudet etter ny lokkepris-kontroll i Oslo.

«ALLE» LOKKEPRISET: Samtlige 10 meglerkjeder Forbrukerombudet sjekket i august ble anklaget for lovbrudd, etter store sprik mellom prisantydninger og salgspriser. Nå får meglerbransjen ros.
Publisert: Publisert:

Etter å ha konkludert med omfattende lokkeprising og lovbrudd etter en stor aksjon gjort i august, ser Forbrukerombudet fortsatt sprik mellom prisantydninger og salgspriser i hovedstaden.

Men fagdirektør Tonje Skjelbostad synes funnene i ombudets ferske lokkepris-aksjon er langt mindre alvorlige enn i tidligere runder i år.

– I motsetning til tidligere sjekker er ikke dette avvik av slik grad at vi konkluderer med lokkepris, sier hun til E24.

Nær halvparten går 10 prosent over

Forbrukerombudet har undersøkt 593 boligsalg gjort i Oslo i november.

Slik gikk det:

  • 43 prosent av boligene ble solgt 10 prosent over prisantydning eller mer.
  • 9 prosent av boligene gikk 20 prosent over prisantydning eller mer.
  • Og kun 0,7 prosent av boligene gikk 30 prosent over prisantydning.
Les også

Meglersjef vil ta grep: – Når forventningen er at boligene går over takst, er det en forventning vi må fjerne

Endringene er store fra august. Da ble tre av fire boliger registrert med et prisavvik på minst 10 prosent, og 39 prosent av boligene hadde et 20 prosents avvik.

Dessuten ble syv prosent av boligene solgt hele 30 prosent over prisantydning eller mer, en andel som nå har falt til en brøkdel.

Et prisavvik på 10 prosent – som altså fortsatt er utbredt – tilsvarer at en bolig priset til tre millioner kroner selges for 300.000 kroner mer.

FORMIDABEL: Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør hos Forbrukerombudet, sier boligbransjen har forbedret seg på lokkepriser. – Det har rett og slett blitt gjort en formidabel snuoperasjon fra bransjens side.

Vil fortsatt følge med

Ikke ubetydelig, men en kraftig forbedring, mener fagdirektør Skjelbostad.

– Det har rett og slett blitt gjort en formidabel snuoperasjon fra bransjens side her, sier hun – og legger til at sterkt press fra både Finanstilsynet og dem selv nok har bidratt.

– Det opereres med mer reelle prisantydninger. Det er bra for forbrukere på boligjakt.

– VI VAR IKKE GODE NOK: Direktør Greie Meier i Privatmegleren.

Skjelbostad sier hun nå er «forsiktig optimistisk» til at bransjen greier å holde på den gode utviklingen. Men de bør ikke bli for komfortable, varsler hun:

– Vi vil følge med månedlig fremover for å se at avvikene holder seg så lave. Det gjør vi også foretakene oppmerksom på.

– Innså at vi ikke var gode nok

Privatmegleren-direktør Grethe Meier mener tallene viser at de har klart å skjerpe seg.

– Det er helt klart et utslag av et kollektivt samarbeid som har vært mellom kjedene. Vi har tatt tak sammen, og sagt at dette må vi gjøre noe med. Vi har innsett at vi ikke har vært gode nok, sier hun til E24.

I Privatmegleren er det nå alltid to personer som må sette pris sammen, forteller Meier. Om en megler likevel opererer med store avvik, skal det bli avslørt i en av de jevnlige internkontrollene.

Les også

Nye avvikstall: Så mye underprises Oslo-boligene

– Da vil det bli fulgt opp på både kontor og meglernivå.

– Fortsatt i overkant

– Fortsatt går over fire av ti boliger 10 prosent over prisantydning eller mer. Er det godt nok?

– Det er nok i overkant av hva det skal være. Men vi må huske at Oslo nå er en situasjon hvor prisene har galoppert oppover.

Tolvmånedersveksten per november var over 22 prosent.

– Da er det vanskelig å treffe. Men dette tror jeg vil gå seg til. Gi det noen måneder til, og så tror jeg det blir bedre, sier Meier.

Uansett er boligmarkedet preget av en solid dose uforutsigbar psykologi, sier hun:

– Her forleden la vi ut en leilighet for 3,4 millioner. Ingen kom på visning. Så vi justerte ned prisen til 3,1. Da kom det mange, og så ble den solgt for 3,7 millioner! Det er dette som er så vanskelig. Plutselig ruller ballen. Det er ingen eksakt vitenskap.

Publisert:

Her kan du lese mer om