- Kjøp bolig sammen med en venn

Singel og boligløs? Du trenger ikke kjæreste for å kapre drømmeboligen. Sjekk ekspertenes tips som sikrer både økonomien og vennskapet.

VENNER FOR LIVET? En god kontrakt kan sikre et vellykket boligkjøp, uten at vennskapet går dunken. Her er boligkameratene Chandler og Joey fra TV-serien Friends. Foto: Scanpix
  • Maria Lekve
Publisert:

I forrige uke varslet Finanstilsynet at egenkapitalkrav for bolig kan økes fra 10 til 15 prosent. Det betyr at for å kjøpe en bolig til to millioner kroner må din egenandel økes fra et minstekrav på 200.000 til 300.000 kroner.
De nye kravene kan gjøre det vanskeligere å kapre drømmeboligen. Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea anbefaler deg å alliere deg med en nær venn:
- Rimeligere inngangsbillett
- Jeg vil anbefale folk som ikke klarer å kjøpe bolig alene å vurdere muligheten for å kjøpe sammen med en venn, sier Christine Warloe som er forbrukerøkonom i Nordea.
- Det å kjøpe en litt større leilighet, fremfor hver sin liten, gjør at inngangsbilletten blir langt rimeligere, mener Warloe.
Går du sammen om boligkjøpet med en kompis eller venninne, og slår deres egenkapital sammen, øker også tilbudet av leiligheter dramatisk. Høyere krav til egenkapital gir nemlig langt lavere valgmuligheter for enslige.
Les mer:Makspris for unge boligkjøpere: 1 million
Warloe anbefaler løsningen for de som ikke har samboer i sikte - eller har begrensede mulighet for å komme seg inn i boligmarkedet.
- Hvis alt er ryddig på forhånd, er det absolutt en god mulighet for å komme seg inn på markedet. I lengden er det mye mer smart å eie fremfor leie. Å kjøpe sammen med noen kan bli et godt prosjekt, gitt at man tar noen ekstra forholdsregler, sier Warloe.
LES OGSÅ:Skal du inn på boligmarkedet? Her er rådene
Skriv avtale
Jusprofessor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI forklarer at det i utgangspunktet ikke er noen forskjell på å bo sammen med en kjæreste eller en venn.
Men samboere har egne regler dersom forholdet tar slutt:
- For å unngå uvennskap, unødvendige konflikter og kostbare advokatregninger bør man skrive en kontrakt, sier Bråthen.
Han advarer mot potensielle fallgruver:
- Et problem er at når man skriver kontrakt er alt sol og glede. Man kan ikke tenke seg at man noen gang skal blir uvenner. Men det er nettopp med tanke på uvennskap at man trenger kontrakt, sier Bråthen.
Last ned Samboeravtale her
Til døden skiller oss ad..?
- En forskjell mellom en kjæreste og en venn er at når man flytter sammen med kjæresten er det som regel med tanke på at forholdet skal vare livet ut. Det tenker vel de færreste når de flytter sammen med en kamerat, sier Bråthen.
Dersom en av partene skulle ønske å rømme boligen - er det viktig å ha avklart hva man gjør på forhånd.
- Det er viktig at man lager en god avtale som sier noe om tidshorisonten. Man må også beskrive godt hva som skal skje dersom den ene parten vil kjøpe ut den andre, sier Warloe.


LES OGSÅ:Unge vet lite om personlig økonomi
En trend
Et hett boligmarked, spesielt i de store byene gjør at enkelte tvinges til å tenke kreativt - spesielt dersom man ønsker å bo sentralt.
Eiendomsmeglere bekrefter at mange velger å bo sammen med en kamerat:
- Det er blitt en trend. Man ser det generelt i Oslo og spesielt i perioder som nå med sterk konkurranse, sier eiendomsmegler Karianne Amlie i Aktiv Eiendom på Grønland.
- At to går sammen om å kjøpe bolig tenker jeg er positivt. De som har gjort det de siste årene har jo ikke akkurat tapt penger, mener Amlie.
Christian Vammervold Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) tror at trenden vil forsterkes i tiden fremover:
- Hvis prisene fortsatt vil stige, kan det være en lur måte å komme seg inn i markedet. Det er bedre å bruke pengene på nedbetale et lån, enn å leie bolig. Boligkjøp er en effektiv og fin måte å spare på, sier Dreyer.
LES OGSÅ: Avlyser boligprishopp i høst
Les tipsene fra ekspertene her:
TIPS FOR ET VELLYKKET BOFORHOLD:
* Å bo sammen med en venn reguleres av Lov om sameie. Opphør reguleres på en annen måte når de to partene ikke er kjærester.
* Tenk gjennom forhold knyttet til etablering, løpende betalinger, vedlikehold og opphør.
* Snakk grundig gjennom tidshorisont.
* Lag en skriftlig avtale. Den bør blant annet beskrive:
1) Prosedyre for verdifastsettelse dersom den en av partene ønsker å kjøpe ut den andre.
Et forslag er at man oppnevner hver sin takstmann og beregner snittet av de to takstene. Er det mer enn ti prosent sprik, bør man innhente en tredje takstmann og beregne et snitt ut fra det.
2) Hvem som skal dekke utgifter ved salg dersom en av partene beholder leiligheten alene.
3) Tidshorisont. Hvor lenge er det meningen at sameierforholdet skal vare.
4) Utleie - hvorvidt man kan leie ut sin del.
* Opprett en konto der man setter inn et likt beløp hver måned som dekker utgifter til strøm, fellesutgifter, lisens og lignende.
*Kjenn personen godt. Forsikre deg om at det er en som har orden på privatøkonomien.
* Snakk gjennom husregler - «sånn vil vi ha det» - før dere kjøper. Man bør være godt samkjørt på det som har med renhold, rydding, vennebesøk etc.
UNNGÅ FALLGRUVENE:
* Kort prosjekt. Hvis den ene plutselig finner seg en samboer, kan det bli et kort og dyrt prosjekt. Da er det ikke sikkert at den andre har anledning til å sitte igjen med hele boligen.
* Dersom dere har en kortere tidshorisont enn tre år, bør man være litt tilbakeholden med å inngå i slike prosjekt.
* Uenigheter som oppstår om renhold og bruk av boligen. Sørg for at dere er samkjørte på husregler.
Kilde: Jusprofessor Tore Bråthen, Institutt for regnskap, revisjon og jus ved Handelshøyskolen BI.
Forbrukerøkonom Christine Warloe, Nordea.
- Enslige diskrimineres
- Det er problematisk for enslige å komme inn på boligmarkedet. Selv om man ønsker en relativ nøktern bolig, er det vanskelig å få penger nok til å betale for den, sier Marie Synnes som er styreleder i Ensliges landsforbund.
Hun mener at enslige er blitt økonomisk diskriminerte over lang tid, og etterlyser flere tiltak for å sørge for at enslige har mulighet til å komme inn på boligmarkedet.
Blant annet slår kommunale avgifter og eiendomsbeskatning dårlig ut for enslige, ifølge Synnes.
I følge Ensliges landsforbund var det 900.000 eneboere i 2011.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Husk den viktige samboerkontrakten: Slik kjøper du bolig sammen med kjæresten

  2. Kjøpte sammen: - Hadde ikke kommet inn på boligmarkedet ellers

  3. Ekspertenes 10 viktige råd: Samboere: Slik kjøper dere bolig sammen

  4. Maren styrte unna fellene: Pengefellene du kan gå i som samboer

  5. Bli enige før dere flytter sammen: Slik unngår du samboerfellene