Eksperter svarte om arv: – Samboere tror de er bedre stilt enn de er

Det strømmet inn med spørsmål da Dine Penger arrangerte nettmøte om arv i dag. En tendens er at samboere tror de er bedre sikret enn de egentlig er, forteller advokat Birgitte Schjøtt Christensen.

Svarte på spørsmål: Advokat Birgitte Schjøtt Christensen var blant advokatene som i dag besvarte arvespørsmål. – Folk kan dessverre for lite om arverett, og tror de er bedre dekket enn de er. Derfor er det godt å kunne hjelpe, sier hun.
  • Carsten Henrik Pihl
Publisert: Publisert:

Mange spørsmål. Dine Penger fikk inn over 300 spørsmål i dagens nettmøte med arveekspertene fra Help forsikring. Ekspertene rakk å svare på en god del, men langt nær alle.

Advokat Birgitte Schjøtt Christensen var en av dem som svarte, og hun mener at folk spør godt:

– Jeg er imponert over det høye presisjonsnivået i spørsmålene. Spørsmålene var vidtfavnende, veloverveide, konkrete og mange berørte ganske så komplisert juss, sier hun.

Derimot peker hun på at det er for liten kunnskap om arv i befolkningen:

– Vi vet ikke alltid hvem som er våre legalarvinger – altså arvinger utpekt av arveloven. Vi vet lite om uskifterett og arveavgift. Dette er forhold som er viktige når arv skal fordeles, sier hun.

Samboere må vite mer. Særlig er Birgitte Schjøtt Christensen opptatt av at samboere må sikre seg. For mange tror de er sikret, men det stemmer ikke:

– Samboere tror ofte de er bedre stilt enn de er, og tror feilaktig at vi kan regulere arven etter seg utenom testament, for eksempel i samboeravtale. En slik bestemmelse i en samboeravtale er ugyldig – tvert!, sier hun.

Les også:To av ti har ugyldig «testament»

Her er noen av spørsmålene som kom inn:

Uskiftet bo, er det lov?

Har man lov til å sitte i uskiftet bo når den ene ektefellen ikke har barn mens den andre har tre særkullsbarn?

Svar: Om den barnløse dør først, har gjenlevende rett til å overta hele felleseiet uskiftet. (Det må gis særskilt rett til uskifte med særeie. Dette gjøres typisk ved å krysse av for dette i en ektepakt.) En ektefelle har ikke rett til å sitte i uskiftet bo med arven til særkullsbarn, så om ektefellen med barn dør først har ikke gjenlevende rett til uskifte. Da må vedkommende straks skifte med særkullsbarna. Særkullsbarna kan – om de vil – gi samtykke til at gjenlevende får overta boet uskiftet.

Samboere uten barn

Hvem arver oss i første rekke når vi ikke har barn og begge har gjenlevende søsken og foreldre?

Svar: Den lovbestemte arverett er slik: Det er kun slekten som arver en barnløs samboer. Avdødes foreldre arver en halvpart hver. Hvis en forelder er død, går vedkommendes halvpart «ned» til forelderens arvinger, altså avdødes søsken, eventuelt søskens barn etter dem. Gjenlevende samboer arver altså intet. Hvis arvelovens regler ikke passer for dere, må dere opprette testament!

Fordeling av arv fra foreldre

Ved arv fra foreldre skal arven i utgangspunktet fordeles likt mellom søsken. Er det derimot ok å fordele skjevt når alle søsknene er enige i denne fordelingen eller kan det få noen form for konsekvenser?

Svar: Hvis arvelater(ne) er døde og arven er falt, vil arvingene stå fritt til å fordele arven slik de måtte ønske, så lenge alle arvingene er enige, se svar lengre opp.

Man skal imidlertid være klar over at arveavgiften uansett fordeles i henhold til lov og testament. Ved avgiftsberegningen tas ikke hensyn til at arvingene fordeler arven på en annen måte.

Videre bør man være klar over at det må betales dokumentavgift ved tinglysning av større eierandel i fast eiendom enn den enkeltes arvelodd etter loven.

Les alle spørsmålene og svarene her

Arrangerer dugnad: Hvis du ikke fikk svar på spørsmålet ditt, eller har et annet arvespørsmål, så arrangerer HELP forsikring en arverettsdugnad fredag 30. november. Da svarer Birgitte Schjøtt Christensen og de andre advokatene i HELP på spørsmål om arv. Les mer her.

Les også:Slik setter du opp testament

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Personlig økonomi

Flere artikler

  1. Samboere likere ektepar etter forslaget til statsbudsjett: Fortsatt arvefelle for samboere

  2. Ny undersøkelse avslører muntlige avtaler som ikke holder: To av ti har ugyldig «testament»

  3. Oppdaget arvefelle: Sikret stedatter arv med testament

  4. Arverett selv uten felles barn: Flere samboere kan få arverett

  5. Bruk kvinnedagen til å sikre det økonomiske samlivet: Sjekk om du bør gifte deg