Realprisnedgang for boliger i Oslo

Det var store forskjeller rundt om i landet i 2021. Etter flere år med sterk vekst, er det nå bråbrems i hovedstaden.

Illustrasjonsfoto
Publisert:

Boligprisstatistikken til Eiendom Norge for desember ble lagt frem onsdag, og dermed er fasiten klar for 2021.

I Oslo steg boligprisene nominelt med 0,1 prosent, viser de ferske tallene.

Korrigert for sesongvariasjoner sank imidlertid prisene med 0,2 prosent. Dermed er 12-månedersveksten i Oslo på 2,2 prosent.

– Dette innebærer at hovedstaden har hatt realprisnedgang i 2021, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Den svake veksten i hovedstaden i fjor kommer etter flere år med det motsatte. De siste ti årene har prisene i Oslo økt med 92,4 prosent.

Lauridsen sier til E24 at boligene i Oslo har blitt rimeligere i løpet av perioden som har gått på grunn av den økende inflasjonen.

– Det vi ofte ser er at Oslo er mye mer rentefølsomt enn resten av landet, fordi det er høyere boligpriser og høye lån, slik at når renten stiger går det hardere utover Oslo enn det for eksempel gjør i Bergen, hvor det er lavere priser, sier han.

Ålesund med omegn har den svakeste utviklingen utenom hovedstaden i 2021, men en prisvekst på 3,7 prosent.

– Boligprisveksten i Norge i 2021 endte på 5,2 prosent, men det er store forskjeller i landet. Blant de største byene hadde Kristiansand den største veksten gjennom året på 9 prosent, sier Eiendom Norge-sjefen.

Bodø har den sterkeste utviklingen av de norske byene. Området Bodø med Fauske hadde en prisvekst på 13,3 prosent i fjor.

– Boligprisveksten i 2021 i Bodø skiller kraftig ut fra resten av landet og ligger hele 4,3 prosentpoeng foran Kristiansand, sier Lauridsen.

Sterkest blant de aller største byene er Trondheim, med 8,7 prosent, trekker Lauridsen frem. Også Stavanger har en sterk 12-månedersvekst, med 7 prosent, selv om prisene falt 2,1 prosent i desember, og 0,2 prosent sesongkorrigert.

Publisert:
Gå til e24.no