Trues med boikott etter Syria-donasjon : «Det blir siste gang jeg kjøper noe hos dere»
Stormberg-sjef Steinar Olsen er opprørt over negative tilbakemeldinger og bokoitt-trusler, etter at bedriften ga en dagsomsetning til syriske flyktninger. – Trist, sier statsminister Erna Solberg (H).
«Det va synd å æ som va så god kunde ... ble siste gang æ kjøpte nå hose dere,» skriver en angivelig kunde på selskapets Facebook-profil.
– Ikke hyggelig, og det overrasker meg litt, sier daglig leder i Stormberg, Steinar Olsen til E24.
Sportsklær-kjeden er én av mange norske bedrifter som har latt en dagsomsetning gå uavkortet til bistandsorganisasjoner som på ulike måter hjelper de 11 millioner syrerne på flukt.
Eksklusiv moms ga Stormbergs initiativ 223.000 kroner i kassen. Det var imidlertid ikke alle kundene begeistret for.
Flere har på sosiale medier oppfordret til boikott av Stormbergs varer.
Olsen forteller E24 at han de siste dagene har fanget opp flere kritiske tilbakemeldinger, både til privatpersoner og bedrifter som ønsker å bidra med flyktninghjelp.
Europa-analytiker: –Tyskland vil vinne på flyktningbølgen
Truer med boikott
Deler av kritikken er begrunnet med islamfrykt og skepsis til at Norge skal ta imot syrere, andre mistenker Stormberg for å hjelpe flyktningene kun fordi det gir positiv omtale.
– Hvis man ser på grumset som kommer frem i sosiale medier, er det helt åpenbart at det er sterke strømninger i deler av det norske samfunnet som på ingen måte ønsker flyktningene velkommen, sier Olsen til E24.
Urolighetene i Syria bidrar til at flyktningstrømmen til Norge ikke har vært større siden Bosnia-krigen på begynnelsen av 90-tallet.
Bare i uke 36 registrerte norsk politi 753 nye asylsøknader, ifølge UDI. Brorparten kom fra Syria, Eritrea og Afghanistan.
Stormberg-sjefen aviser at han hjelper flyktningene for å komme i avisen.
– Det er naturligvis en kostnad forbundet med å gi vekk hele omsetningen. Jeg er ikke opptatt av hva slags motiv nordmenn eller bedrifter har for å stille opp for flyktningene. Det viktige er ikke motivet for å gjøre noe bra, men at det gjøres noe for mennesker som er på flukt, sier Olsen.
Hun overtalte Rune Bjerke til å starte Syria-dugnad på Vipps
Hatmail
Også en rekke andre bedrifter har gjort lignende initiativ som Stormberg. E24 har tidligere omtalt klesbutikkeier Kristin Byrjall Pallesgaard i Skien, som også ga bort en dagsomsetning.
Flere andre norske bedrifter har også mottatt mishagsytringer og trusler om boikott etter ulike Syria-initiativ.
(saken fortsetter under bildet.)
Hotellkongen Petter Stordalen var tidlig ute i media og varslet at han ønsket å bistå med sengeplasser og penger til flyktningene
I en TV2 Nyhetskanalen-sending har han lovet å ansette syrere hvis de ber om jobb.
– Vi må huske dette er ressurssterke personer. Det er leger, det er tannleger og lærere. Det er folk som lett kan integreres, sier han til TV2.
Også Stordalen har fått negative tilbakemeldinger og boikottrussel i sosiale media. Det samme har flere restauranteiere i Oslo, som har donert mat til flyktningene ved Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen.
– Jeg har ikke ofret det en tanke, sa Stordalen til VG om hetsen.
Restauranteier, initiativtager og styreleder for organisasjonen Refugees Welcome to Norway, Jan Vardøen, sier dette til E24:
– De som har drevet med denne boikotten er så få og ubetydelige, at de bryr vi oss ikke noe om. Jeg har fått hatmail, men også mange tusen likes på vår Facebook-side, så den ene e-posten betyr ingenting.
Tyskland har plass til 500.000 nye flyktninger hvert år
Svarer med å ansette flyktninger
Stormberg-sjef Olsen ønsker som Stordalen å tilby flyktninger jobb.
Han forteller E24 at han lørdag fikk ideen om å ansette én flyktning i hver av Stormbergs 53 butikker i løpet av de neste 24 månedene. Søndag fikk han ledelsen med på laget.
– Vi tok et lengre steg enn vi trodde var nødvendig, etter det vi har fanget opp de siste dagene. Vi rekrutterer allerede 25 prosent av våre medarbeidere blant mennesker som sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet, og nå blir flyktninger en del av denne målgruppen. Vi kan gjennom rekruttering bidra litt i den store sammenhengen og legge til rette for god integrering. Vi håper det kan få andre arbeidsgivere til å se at de har mulighet til å gjøre noe, sier han.
Olsen anslår at Stormbergs vekst uansett ville medført at selskapet må ansette et tilsvarende antall nye medarbeidere.
Stordalen vil huse 5.000 flyktninger
Solberg: – Liten, men aktiv gruppe
Statsminister Erna Solberg takket denne uken det norske folk for flytkningsdugnaden, men ba det norske samfunnet ha i mente at det kreves en jobb for å integrere de nyankomne.
Solberg sier det er vært trist at næringsdrivende opplever å få hatefulle kommentarer, og at enkelte går så langt at de truer med boikott.
– Det er en liten, men svært aktiv gruppe som står bak disse kommentarene. Da blir det enda viktigere at vi andre viser at vi ikke deler deres meninger, og gjør det vi kan for flyktningene som kommer til Norge, understreker Solberg til E24.
(saken fortsetter under bildet.)
Solberg takke altså for engasjementet sist uke, og hennes blogginnlegg var blant årsakene til at Stormberg-sjefen agerte.
– Jeg synes det er kjempeflott at disse selskapene tar grep og bidrar til å sikre at vi kan få en rask integrering av de flyktningene som kommer til oss nå, og det er selvfølgelig veldig gledelig om mitt blogginnlegg har bidratt til å få flere til å hjelpe de som nå kommer til Norge, sier statsministeren.
- Vi må huske på at det dreier seg om hva hele samfunnet kan gjøre for dem som kommer til Norge, den innsatsen enkelte nå viser er svært bra, sier Solberg til E24.
Jensen angrer ikke på rådet til kommunene
Forventer opptil 16.000 asylsøkere
Utlendingsdirektoratet venter en strøm av flyktninger utover høsten, og tror opptil 16.000 personer har søkt asyl i Norge innen utgangen av året. Anslagene er fortsatt usikre, ifølge UDI.
Bare i august ble 2.313 asylsøkere.
Solberg mener det er viktig å ha i mente at mange syriske flyktninger som er kommet til Norge, allerede har arbeidstillatelse, og som trenger hjelp til å integreres inn i samfunnet.
– Det tar i dag lang tid å få innvilget arbeidstillatelse i Norge. Vil regjeringen gjøre noe for å forkorte saksbehandlingstiden?
– Vi har bevilget midler til integrering av flyktningene, og vi vil sikre at UDI får de ressursene de trenger for at behandlingen av de søknadene som kommer nå vil gå raskt, slik at vi kan få flest mulig ut i arbeidslivet fort, sier Solberg.
– Som sagt er det allerede mange flyktninger i Norge som står klare til å ta jobber. Det er viktig at vi også slår ring rundt dem som allerede er her.