Lanserer egen Michelinguide for Norden

Michelin-guiden kommer i år for første gang med en egen nordisk guide. Det kan bety at Norden får sin første tildeling av tre stjerner.

HVA SKJER MED STJERNENE DERES? Maaemo (oppe til venstre), Statholdergaarden (opp til høyre), Ylajali (nede til høyre) og Fauna (nede til venstre) har de til sammen fem norske Michelin-stjernene.
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

Den 26. februar kommer den aller første Guide Michelin Nordic Cities.

Michelins pressetalskvinne i Norden, Lotta Wrangle, sier at ideen om en nordisk guide har vært i planene deres lenge.

– Vi er glade og stolte over at vi nå får en egen nordisk guide. For fem til ti år siden hadde det vært ganske uventet. Det viser hvor spennende og dynamisk den kulinariske scenen i de nordiske landene er.

– Hvorfor kommer dere med en slik guide?

– Vi tror det vil skje mye spennende i det nordiske kjøkkenet fremover, og tror det nordiske kjøkkenet kommer til å fortsette å utvikles videre og få påvirkning for andre deler av verden.

Mistet en stjerne

Etter at Bagatelle kastet inn kjøkkenhåndkleet i fjor, har Norge i dag fem av de høythengende stjernene, fordelt på fire restauranter:

  • Maaemo **
  • Fauna *
  • Statholdergaarden *
  • Ylajali *

I tillegg befinner Lille B, Restaurant Eik og Oro Bar & Grill seg i kategorien under stjerne, såkalt Bib Gourmand.

Vil styrke Norge som matdestinasjon

Hos NHO Reiseliv jubler de også for at det kommer en nordisk utgave av guiden. Kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad sier at dette vil styrke Norge som matdestinasjon.

– Michelin-guiden er et begrep for matinteresserte verden over. En egen Nordisk guide vil skape mer nysgjerrighet. Nå er det det nordiske kjøkkenet som skal oppdages. Dette vil være med å styrke Norge som matdestinasjon.

I USA er interessen stor for det nordiske kjøkkenet, ifølge Habberstad. Hun mener deler av suksessen kan tilskrives miljøbevisste kokker.

– Det har skjedd en liten revolusjon hos norske kokker. De er svært bevisst på råvarebruken, også i et helse- og klimaperspektiv. Det tror jeg mange gjester tiltrekkes av.

Les også

Han er den eneste som leverer millionoverskudd på Michelin-maten - år etter år

Tror på Noma

Eyvind Hellstrøm drev Bagatelle i en årrekke, før han røk uklar med hovedeier Christen Sveaas og forlot kjøkkenet i 2009. Da hadde han siden 1992, med et års unntak, ledet en restaurant med to stjerner i guiden.

Han syns det er på tide at det kommer en nordisk guide.

– Den burde ha vært der for lenge siden. Norden har hatt en stor gastronomisk utvikling i mange år. Jeg håper Noma blir den første med tre stjerner i år, skriver Hellstrøm i en tekstmelding til E24.

Hellstrøm er for tiden i matmekkaet Lyon i Frankrike, i forbindelse med det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d'Or. Der stakk for øvrig norske Ørjan Johannessen av med seieren i år.

Noma er restauranten til kokken René Redzepi i København, en restaurant som flere år er kåret til verdens beste restaurant av magasinet Restaurant.

Men til tross for at den gang på gang går til topps i denne konkurrerende kåringen, har Michelin-inspektørene altså ennå ikke tildelt den tredje stjernen.

– PÅ HØY TID: Eyvind Hellstrøm mener det ikke er et sekund for tidlig at det kommer en nordisk guide.

Tror på Geranium

– Jeg tror det blir status quo i Oslo, sier Bent Stiansen.

Stjernekokken eier og driver Statholdergaarden i Oslo, som har hatt en stjerne i guiden siden 1998.

– De beste restaurantene innenfor Michelin-segmentet er i Oslo. Men det er mange andre restauranter som er gode også, sier Stiansen og lister opp Credo i Trondheim, Lysverket i Bergen og Måltid i Kristiansand.

– Michelins veier og meninger er uransakelige, slår han fast.

– Tror du Norden får sin første trestjerner?

– Jeg håper og tror at Geranium får tre stjerner. Kjøkkensjef Rasmus Kofoed fortjener den anerkjennelsen. De leverer et topp produkt.

HÅPER PÅ DANSK STJERNEDRYSS: Bent Stiansen tror Rasmus Kofoed får sin tredje stjerne.
Les også

Maaemo i rødt for tredje år på rad

Tror på få overraskelser

Mangeårig restaurantanmelder i VG, André Blomberg-Nygård, frykter at den nordiske guiden kanskje ikke blir så fet som vi gjerne skulle ønsket, sett med norske øyne.

I Norge tror han at de som allerede har stjerner, får beholde dem. Spørsmålstegnet er Statholdergaarden.

– Det er en av de klassiske, franske restaurantene i Skandinavia, og restauranten som har hatt stjerne lengst. Selv om det fortsatt er en veldig god restaurant fornyer guiden seg, og går i en annen retning enn den stilen, mener Blomberg-Nygård.

MATGLAD: Matanmelder André Blomberg-Nygård tror guiden blir tynnere enn man kunne håpet.
Les også

Har sauset bort millioner på luksusmat

Klassisk outsider

Skal vi tro Blomberg-Nygård, er sannsynligheten stor for at det ikke kommer noen overraskelser ut av Michelin-hatten.

– Etter det jeg vet, har ingen av de åpenbare kandidatene i nest største byene hatt besøk av guiden.

Blant disse nevner restaurantkritikeren de samme som Stiansen, altså Credo, Måltid og Lysverket.

Blomberg-Nygård har liten tro på nye michelinstjerner i Oslo, men nevner Fru K og Kontrast som utfordrere, med Palmen på Grand Hotel som en skikkelig outsider.

Svensk trestjernerskandidat

Michelin-guiden er ikke én stor rød bok, men en serie av bøker som tar for seg bestemte geografiske områder. Den nye nordiske guiden gjør at oddsen for en skandinavisk trestjerners restaurant, er bedre nå.

– Det finnes ikke en guide uten tre stjerner. Det gjør at jeg er ganske sikker på at det kommer en trestjerner her.

Som Stiansen, lanserer Blomberg-Nygård danske Geranium som en kandidat. I tillegg tror han at Stockholm-restauranten Frantzén kan være en mulig kandidat. Noma, som er kåret til verdens beste restaurant fire ganger, har han ingen tro på at får den siste stjernen.

– Så lenge de er verdens beste restaurant i en konkurrerende kåring, tror jeg ikke de får tre stjerner. Det vil i så fall bety at de rykker ned fra førsteplass i den kåringen, og det vil ikke skje.

Les også

Maaemo i rødt for tredje år på rad

Les også

Nye omsetningsrekorder for Mathallen

Les også

Luksusmat-butikkene lever fett på nordmenns julevaner: - Hadde ikke klart oss uten julen

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nå kommer Michelin-stjernene

  2. Dette er Nordens stjernerestauranter

  3. Hellstrøm om Michelinguiden: – Dette er skuffende

  4. Har lengst Michelin-rekke i Norden: Champagnebudsjett - «no limit»

  5. Bent Stiansens eneste regel: – Jeg skal like maten