Homeopatforbundet: - Forbrukerombudet skjærer alle over én kam

Medlemmene av Norske Homeopaters Landsforbund har fem års utdannelse innen medisin og homeopati, og bør ha lov til å vise til forskning som sier at homeopati fungerer, mener nestleder Tore Fosso.

- MÅ FÅ LOV TIL Å VELGE: Nestleder i Norske Homeopaters Landsforbund, Tore Fosso, understreker at deres medlemmer ikke lokker sårbare mennesker til dyr behandling, og at folk må få velge om de ønsker å gå til altarenativ behandling.
Publisert: Publisert:

Dagens lovverk for alternativ behandling er for rigid, mener nestleder i Norske Homeopaters Landsforbund, Tore Fosso:

– Homeopatiske behandlere har ikke anledning til å vise til forskning som viser gode resultater, for eksempel ved allergi eller depresjon ved overgangsalder hos kvinner. Vi mener dette er for strengt, sier Fosso til E24.

Han mener at publikum må kunne ta kvalifiserte valg ut fra en saklig informasjon fra homeopatene om studier som gjøres.

Ombudet vil ha strammere rammer

I Norge krever den såkalte alternativloven at alternative behandlere gir en «nøktern og saklig beskrivelse» av virksomheten sin i markedsføringen. Homeopater og andre alternative behandlere kan dermed ikke – for eksempel på sin egen hjemmeside – påstå at alternative behandlingsformer virker mot konkrete sykdommer eller lidelser.

Forbrukerombudet gikk i en E24-artikkel forrige uke hardt ut mot alternativbransjen, og fagdirektør Tonje Skjelbostad uttalte blant annet følgende:

– Vi mener regelverket ikke beskytter forbrukerne godt nok i dag. Den eneste reguleringen går på markedsføringen, som vi fører tilsyn med. Men vi mener politikerne bør sette en fot i bakken også på utøvelsen av alternativbehandlinger, sier Skjelbostad.

– Skjærer alle over én kam

Men mens Forbrukerombudet mener at det bør strammes enda mer inn på regelverket når det kommer til alternativbehandling, mener altså homeopatene selv at det bør løsnes opp.

– Jeg tror at Forbrukerombudet blander kortene. Det er så lett at de skjærer alle over én kam, sier Fosso.

Han mener at det ikke skilles godt nok mellom medlemmene av homeopatforbundet NHL, som må skilte med til sammen fem års utdanning innen medisin og homeopati, og andre som kaller seg homeopater etter å ha tatt noen kortvarige kurs.

– Følger alle deres medlemmer lovverket når det kommer til markedsføring?

– Vi kan ikke garantere at noen prøver seg og går utenom reglene, men vår politikk er at de skal følge reglene og vi gir stadige påminnelser, sier Fosso.

– Lokker ikke sårbare personer

Forbrukerombudet uttrykte i E24-artikkelen forrige uke også bekymring for at alternative behandler lokker sårbare forbrukere til -i noen tilfeller kostbare – behandlingstilbud som enten ikke har dokumentert effekt eller hvor det er dokumentert at de ikke har effekt.

– Medlemmene i vår forening lokker ikke sårbare mennesker til dyr behandling. Det snakkes så fint om valgfrihet, fritt sykehusvalg og så videre. Noen velger homeopati, og det må de få lov til, slår Fosso fast.

Han legger til at den største gruppen som kommer til dem høyt utdannede personer under 50 år, og mange av dem jobber i helsevesenet.

Det Fosso kan si seg enig med Forbrukerombudet i, er at det bør stilles krav til grunnleggende medisinsk utdanning for alternative behandler, at det bør utarbeides et regelverk for bedre forbrukervern og at det bør innføres et tilsynsorgan for bransjen.

Rapport slaktet homeopatibehandling

Bakgrunnen for Forbrukerombudets utspill forrige uke var at det nylig kom en ny rapport som mer eller mindre slaktet homepatibransjen. Det var australske helsemyndigheter som hadde nedsatt en komité som gikk gjennom til sammen 225 forskningsstudier av den alternative behandlingsformen homeopati. Ifølge komiteens rapport finnes det ikke noen helseplager eller sykdommer hvor homeopati-behandling har gitt en positiv og målbar effekt.

– Hva mener dere om resultatene som kom frem i den australske rapporten om homeopatisk behandling?

– Jeg vil ikke påstå at komiteen har plukket ut de studiene de ville for å få et ønsket resultat, men jeg synes det er litt rart at de ikke har tatt med forskningsstudier med under 150 deltagere – hvor det ble påvist signifikante resultater. Det finnes nemlig studier som viser at homeopati gir bedre resultater enn placebo, sier Fosso.

Han viser blant annet til en dobbel blindet studie som viste positive resultater ved homepatisk behandling for depresjon i overgangsalder for kvinner. Ifølge Fosso fikk homeopatigruppen her bedre skår enn gruppen på offisiell medisin.

– Vanskelig å gjøre undersøkelser

Nestlederen i homeopatforbundet legger også til at det er veldig vanskelig å gjøre studier av homeopatisk behandling, sammenlignet med studier av medisiners virkning.

– Homeopatisk behandling er så individuell. Mens man innenfor vanlig medisin kun trenger å prøve ut ett preparat for å se om det kurerer hodepine, trenger man innenfor homeopati kanskje femti forskjellige medisiner for å se hva som fungerer for den enkeltes hodepine. Medisinene må nøye tilpasses, slik at det trengs i det en helt annen type undersøkelse enn med skolemedisin, sier Fosso.

Les også

Slik svarer Vitae Pro på anklager om lovbrudd

Les også

Regjeringen sier nei til alternativ-tilsyn

Les også

Omstridt helsekostselskap tapte i Markedsrådet

Publisert: