Bruk statistikken til din fordel: Bli familiens monopol-mester

Monopol handler ikke bare om flaks, men mye om statistikk. Bruk tallene til din fordel, og mos familie og venner i påskens monopol-dueller.

Ta hjem seieren: Monopol er påskens mulighet til å leke kapitalist og eiendomsmagnat. Med Dine Pengers inside-tips har du overtaket på familie og venner.

Foto: Ann Elin Solheimsnes
 • Geir Ormseth
Publisert:

De oransje gatene er best. De har perfekt beliggenhet når folk blir kastet i fengsel. I løpet av en runde er det 20,2 prosent sannsynlighet for å havne i fengsel, enten fordi du lander på «De settes i fengsel», trekker et av de to kortene «Gå direkte i fengsel» eller slår to like tre ganger på rad.

Bruk derfor følgende tommelfingerregler:

 • Beste investering: Oransje gater
 • Dårligste investering: Grønne gater
 • Ringgata er beste investering

Alle gatene fra rosa (med unntak av Nedre Slottsgate) og helt bort til gult profitterer stort på at folk kastes i fengsel og dermed må flytte til det motsatte hjørnet av spillet, til feltet «I fengsel».

De oransje gatene Gabels gate og Grensen ligger henholdsvis seks og åtte felt fra fengsel. Syv er det mest sannsynlige utfallet når du kaster to terninger, seks og åtte det nest mest sannsynlige.

Dessuten er det et Sjansekort som sender deg til Nedre Slottsgate, hvor Gabels gate ligger syv felt etter.

Røde og gule er bra. Også røde og gule gater drar nytte av at spillerne blir sendt i fengsel. Rosa har begrenset fengselseffekt fordi de ligger for nær fengselet.

På Nedre Slottsgate kan du for eksempel aldri lande etter fengselsoppholdet fordi den ligger bare en rute i fra. Nedre Slottgate har eget «rykk-frem-til-kort», men blir likevel et oppskrytt investeringsobjekt.

Grønt har alt mot seg. De grønne gatene ligger i skyggen av «De settes i fengsel». Alle som havner der, blir sendt forbi de grønne og til «I fengsel».

I tillegg vil de som trekker et av de to «Rykk frem til Start»-kortene, ofte suse forbi de grønne gatene. På toppen av dette har de en svært høy investeringskostnad. Se neste avsnitt.

Lyseblå er taktisk kloke. Det er ikke bare forventet avkastning som teller. Du må også vektlegge investeringskostnaden.

Spillet blir ofte avgjort i sin tidlige fase av husbyggingen. Og i starten er det ofte lite penger å bygge hus for.

Derfor er de billige gatene svært viktige investeringsobjekter i begynnelsen av spillet. Her kan du raskt bygge hotell som gir svært høy avkastning på kapitalen.

Samlet investeringskostnad for gatene og hoteller for de lyseblå er 21.400 kroner. For dette beløpet får du råd til bare ett hus på de grønne gatene! De grønne gatene er dyre og husbyggingen der er fire ganger så dyr som for de lyseblå.

Tapper kontanter. De lysblå og oransje gatene er derfor gode kjøp. Du klarer neppe å knekke motstanderne dine med de lyseblå gatene. Men du kan tappe dem for kontanter runde for runde, slik at du ikke klarer å bygge de nødvendige husene på de dyreste gatene.

Ofte kan de grønne og mørkeblå gatene avgjøre spillet. Men den som bygger hus på disse dyre gatene, må gjerne finansiere dette med inntekter fra hus og hoteller fra de billigste gatene. Du må ha god kontantbeholdning for å investere i de dyreste gatene.

Uten mye kontanter blir utbyggingsplanene i det blå og du risikerer å bli knust av motstanderen som eier de billige gatene.

Hvilke regler: Noen spiller med at gratis parkering gir fritt leide i første kastet etter at man har stått der.

Foto: Ann Elin Solheimsnes

Familieregler for gratis parkering: Reglene i monopol sier at «Gratis parkering» er et sted på brettet hvor det faktisk ikke skjer noe som helst.

Men mange spiller Monopol etter egne regler der første kast etter gratis parkering gir fritt leide på gatene. I beregningene har vi benyttet de offisielle reglene.

Bruker dere derimot regelen om gratis husleie på første kast, vil særlig de gule gatene straffes siden de ligger i perfekt terningavstand fra «Gratis parkering».

Stortorget vil i så fall få 0,5 prosentpoeng lavere forventet avkastning, mens de to øvrige gule gatene vil få 0,4 prosentpoeng lavere avkastning. Slemdal vil få 0,3 prosentpoeng lavere forventet avkastning, mens de øvrige røde gatene og to av de grønne berøres marginalt.

Her er strategien du bør følge

1) Sats billig: I starten er det lite penger å bygge hus for. Derfor er de billige gatene viktige investeringsobjekter i starten av spillet. Her kan du raskt bygge hotell som gir svært høy avkastning på kapitalen. Dermed kan du slå motstanderne konkurs før dyrere farger blir utviklet mot deg.

2) ABCDF: «At Besitte Contanter Det Er Finessen», sier et dansk ordspråk. Det gjelder også i Monopol. Mange bytter gater for at spillerne skal få alle fargene i serier slik at husbyggingen kan begynne.

I disse forhandlingene legges ofte grunnlaget for suksess eller fiasko. Siden ingen deltagere har lov til å låne utover pantsatt verdi, er kontanter i bakhånd avgjørende. Etter bytterunden er det viktig å ha kontanter til overs slik at du kan gå raskt i gang med husbyggingen.

Du kan ha is i magen og la de andre få de dyreste gatene – særlig grønt – mot at du får kontanter som mellomlegg.

3) Bygg strategisk: Du skal alltid ha nok kontanter til å betale «veldig sannsynlige utgifter» – leie, skatt og bomber i kortene. Bygger du hus for alle pengene, risikerer du å måtte selge hus. Når du endelig bygger, skal du bygge etter tre prinsipper:

a) Bygg en farge opp til minst tre hus pr gate før du begynner å bygge en ny farge. Leieinntekter øker dramatisk når et tredje hus blir satt på en gate.

b) Dersom du har råd til et ekstra hus, sett dette på den dyreste gaten i fargen – da får du høyest inntekter.

c) Bygg det fjerde huset eller hotell kun dersom du har nok kontanter å avse, unntatt dersom fargen er én av de tre første på brettet (brun, lys blå og rosa). På grunn av den lave leien på disse skal du forsøke å bygge hoteller først på disse gatene.

Når du bygger hus nummer to på en tre-eiendoms-gruppe, skal du sette huset på den midterste gaten dersom gruppen er lys blå eller oransje – det er på disse motstanderen lander oftest.

4) Skap mangel på bygninger: Det er totalt 32 hus og 12 hoteller i Monopol. Med en bevisst strategi kan du skape mangel på hus.

Dersom du kun eier gater med lav leie, skal du så snart som mulig bygge tre eller fire hus pr gate for å begrense antall hus som er tilgjengelig. Sats aldri på hotell hvis de frigitte husene gjør det mulig for motstanderne å utvikle en dyr farge

Så stor er gevinstsjansen per runde

Under ser du forventet gevinst for hver runde fra motspiller:

Monopol, forventet avkastning. Tabellen fortsetter under.

Monopol, forventet avkastning

Slik leser du tabellen

Forventet avkastning: Tabellen viser forventet avkastning på din investering pr runde pr motspiller, dvs inntekter i forhold dine kostnader. Har du to motspillere, kan du forvente dobbelt så høy avkastning som i tabellen osv.

Forventet inntekt: Inntekten du får dersom noen lander på din gate er multiplisert med sannsynligheten for at én motspiller lander på gaten i løpet av én runde. Oftest vil motspilleren hoppe forbi uten å lande på din gate. Forventet avkastning viser hvilken avkastning du statistisk kan forvente - det vil si en gjennomsnittlig avkastning i det lange løp.

Investering: Investeringen er gatens kjøpesum + kostnader for hus/hoteller på gaten.

Eksempel: Du eier Ringgata med tre hus. Denne gaten kostet 4 000 kroner og tre hus koster til sammen 6000 kroner ( 2000 pr stk). Samlet investering er altså 10.000 kroner. Statistisk kan du i gjennomsnitt pr runde forvente 2 060 kroner i inntekter på Ringgata med tre hus dersom du har én motspiller. Det gir deg 20,6 prosent i forventet avkastning pr runde.

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. TV-påske? Pass på streaming-fellene

 2. Professor i økonomi, Thore Johnsen: – De andre bankenes produkter var verre

 3. Spar tusener i Sverige - ikke bare på maten

 4. Annonsørinnhold

 5. Sjekk forskjellene: Her får du sjampo og kremer til halv pris

 6. Forbrukerrådet: Betal nå! DNB: Vi ser på sakene etter påske: Krever at DNB blar opp nå – får nei